Kwaliteit van het zicht

'Met zo'n klassieke leestest blijven een aantal vragen onbeantwoord', zegt prof. dr. Marie-Josť Tassignon, diensthoofd oogheelkunde. 'Ziet de patiŽnt de letters overal even zwart? Zijn ze mooi begrensd of zijn de contouren eerder vaag? Staan de letters helemaal recht of worden ze wat uitgerekt? Als er op die vlakken iets schort, kan het zijn dat de patiŽnt last heeft van respectievelijk een verminderde contrastgevoeligheid, strooilicht of astigmatisme (onregelmatige kromming van het hoornvlies, red.). Dat vermindert de kwaliteit van het zicht. Typisch is dat die mensen overdag wel goed genoeg kunnen zien, maar problemen ondervinden als ze bijvoorbeeld 's nachts rijden.'
Via tests kun je de kwaliteit van het zicht objectief meten. De dienst oogziekten ontwierp hiervoor diverse toestellen. Het is een van de weinige centra in Europa die zich hiermee intensief bezighoudt.
'We willen graag een Quality of Vision Institute in het leven roepen, kortweg Q-vis genoemd. Het moet een multidisciplinair centrum worden, met behalve oogartsen ook paramedici, ingenieurs en fysici. Onze doelstelling is de klachten van de patiŽnt te begrijpen, te objectiveren en er een oplossing voor te zoeken', aldus Tassignon.

Bron: maguza.be