Jesse viel 47 kilo af

Zo'n drie jaar geleden kreeg hij nog smalende opmerkingen over zijn gewicht, nu is Jesse (18) een en al spieren en zweert hij bij gezonde voeding. 'Als je iets echt wilt, kun je veel', zegt hij.

Toen moeder Randa een paar jaar geleden Jesse probeerde te motiveren om gezonder te gaan leven, haalde die zijn schouders op. Ook al wees de weegschaal heel wat kilo's te veel aan en was zijn bloeddruk te hoog. 'Onze toenmalige kinderarts verwees ons door naar dr. Kim Van Hoorenbeeck om Jesses overgewicht te laten behandelen', vertelt ze. Jesse onderging een aantal onderzoeken waaruit bleek dat hij een voorloper van diabetes 2 had. Dat en zijn BMI van 34 vroegen om een drastische aanpak. Toch duurde het nog een hele tijd voor hij 'de klik' maakte, zoals Randa het noemt.

De sessies bij de diëtisten zorgden voor een eerste positieve kentering. Jesse ging op hun advies veel minder vet en meer groente en fruit eten. Ook aardappelen, brood en andere koolhydraten moest hij de eerste tijd sterk beperken. Hij en Randa kregen een voedingsschema en lijsten mee van wat wel en niet toegelaten was. Zij kookte voor hem een apart potje en de kilo's gingen er vlot af. 'Maar ik voelde dat hij er zelf niet echt om maalde. En na een tijdje ging het toch weer de verkeerde kant uit', vertelt ze.

Hometrainer

De echte ommekeer kwam er nadat Jesse via het internet in de ban raakte van bodybuilding. Verhalen van afgetrainde spierbundels die ooit begonnen waren als schriele jongens met een flinke dosis doorzettingsvermogen, zetten hem aan het dromen. Zijn ogen lichten op als hij erover vertelt. 'Als je echt iets wil bereiken, moet het helemaal uit jezelf komen. Een kwestie van motivatie, maar meer nog van discipline.'

Hij ruilde zijn Playstation in voor een hometrainer en een halterbank en begon zelf volop te lezen over gezonde voeding. Op zijn kamer hing hij een groot bord waarop hij de kilo's afstreepte. 'Vanaf toen ging het snel. In minder dan een jaar gingen er 47 kilo's af. Dr. Van Hoorenbeeck vond zijn wilskracht een voorbeeld voor anderen en de sessies bij de diëtiste werden overbodig', blikt Randa terug. Op de speelplaats oogstte hij meer blikken dan hem lief was en leerkrachten spraken hem aan op zijn opvallende transformatie.

Vandaag sport Jesse nog altijd uren per dag. Hij raakt geen druppel alcohol aan en gaat er prat op nooit af te wijken van zijn gezonde voedingspatroon. 'Zelfs op vakantie staat hij erop dat ik dezelfde maaltijden kook als thuis', lacht Randa. Of hij al dat sporten binnenkort zal kunnen combineren met zijn hogere studies? Jesse is er gerust op. 'Ik vind wel een manier.'

Meer info: dienst kindergeneeskunde UZA, T 03 821 32 51.

Bron: maguza.be