Hoornvliesaandoeningen

Aantasting endotheelcellen binnenwand hoornvlies

Wat?
Het hoornvlies of de cornea is het doorzichtige vlies aan de voorkant van onze oogbol. Het zorgt samen met de lens voor de breking van de lichtstralen. Maar in sommige gevallen wordt de cornea troebel.
'Een van de oorzaken is een aantasting van de endotheelcellen aan de binnenwand van het hoornvlies. Deze pompen het overtollige vocht weg. Als dit niet meer gebeurt, hoopt het vocht zich op en verliest het hoornvlies aan transparantie', zegt UZA-oogchirurg dr. Carina Koppen.

Behandeling
Jarenlang was een volledige hoornvliestransplantatie de enige oplossing.
Koppen: 'Helaas verliest de cornea daarbij vaak zijn optimale vorm, wat evengoed in slecht zien resulteert. Zo'n negentig procent van de patiŽnten ziet na de operatie vijf op tien of meer. Vijf op tien is genoeg om auto te mogen rijden, maar denderend is het niet.'
Sinds kort bestaat nu de mogelijkheid om enkel de laag endotheelcellen te vervangen. Het donorweefsel wordt tegen de binnenkant van het hoornvlies aangebracht en hecht zich vast. 'Die operatie is minder ingrijpend en geeft betere resultaten wat het zicht betreft', aldus Koppen.

Keratoconus

Wat?
Een andere ziekte van het hoornvlies is keratoconus. In dat geval neemt de cornea langzaam maar zeker de vorm van een kegel aan en ziet de patiŽnt almaar slechter.

Behandeling met Ultaviolet Cross-linking
'Harde contactlenzen kunnen hiervoor een oplossing zijn, maar niet iedereen verdraagt die. Ook een hoornvliestransplantatie is niet ideaal. Maar voor een aantal patiŽnten is er nu een andere optie, meer bepaald de Ultraviolet Cross-linking.'
Bij die behandeling wordt een fotogevoelige oplossing op de cornea gedruppeld. Om deze beter te laten doordringen wordt eerst de oppervlakkige epitheellaag van het hoornvlies afgeschraapt. Vervolgens wordt het hoornvlies aan UVA-stralen blootgesteld, met als gevolg dat er bijkomende verbindingen ontstaan tussen de vezels van het hoornvlies en dit stijver wordt.
Koppen: 'De ziekte wordt zo vertraagd en, naar we hopen, zelfs gestopt. Het is een weinig ingrijpende behandeling die we voorstellen als het zicht van patiŽnten duidelijk achteruit begint te gaan. Een definitieve oplossing is het wellicht niet, maar het is al mooi dat we mensen op korte termijn een alternatief kunnen bieden. Ook een hoornvliestransplantatie is trouwens niet voor het leven.'

Behandeling met intracorneale ringsegmenten
Een ingreep die al enkele jaren wordt uitgevoerd bij keratoconuspatiŽnten, is het aanbrengen van zogenaamde intracorneale ringsegmenten.
'Dat zijn plastiek ringetjes die de vorm van het hoornvlies verbeteren. 96 procent van de patiŽnten krijgt hierdoor een scherper gezichtsvermogen. Soms is de verbetering spectaculair, andere patiŽnten winnen maar een paar punten. Het voordeel is dat je de ringetjes er indien nodig gewoon weer uit kunt halen. De drempel om de ingreep te doen is daarom vrij laag', verduidelijkt Koppen.

Bron: maguza.be