Hoe werkt het oog?

De werking van het oog in een notendop

Als we naar een voorwerp kijken, komen de invallende lichtstralen op ons hoornvlies terecht. Dat is het doorzichtige en enigszins bolle gedeelte aan de voorkant van de oogbol. Met de pupil, die afhankelijk van de omgevende belichting groot of klein wordt, regelen we de hoeveelheid licht die het oog binnenkomt.
Achter de iris, het gekleurde gedeelte van het oog, bevindt zich de ooglens. Die kunnen we afhankelijk van de afstand van het object platter of boller maken om het beeld scherp te stellen. Het hoornvlies en de ooglens zorgen er samen voor dat de lichtstralen zo gebroken worden dat ze perfect op ons netvlies geprojecteerd worden. In die zin kun je het netvlies achterin het oog vergelijken met het lichtgevoelige filmpje in een fototoestel.
Centraal op het netvlies bevindt zich de macula of gele vlek, die ons in staat stelt kleine details waar te nemen en dus scherp te zien. Het netvlies zet de lichtprikkels om in zenuwprikkels en stuurt deze via de oogzenuw naar de hersenen. Daar wordt die informatie ge´nterpreteerd tot een beeld.

Tips voor gezonde ogen

  • Werken op de computer is minder belastend als je zorgt voor zijdelings daglicht en vermijdt dat er kunstlicht op je scherm valt. Bewaar bij voorkeur een afstand van 40 tot 50 centimeter tussen je ogen en het kijkvlak.
  • Voortdurend van een document naar je computerscherm opkijken is vermoeiend voor je ogen. Zet het blad liever op een standaard naast je scherm.
  • Probeer je ogen elke twee uur een kwartiertje rust te gunnen.
  • Draag je contactlenzen? Een nauwgezette hygiŰne is de beste manier om infecties te voorkomen. Dus altijd je handen wassen voor het inzetten of uitdoen, het etuitje na elk gebruik meteen uitspoelen en afdrogen en dit regelmatig vervangen. Dag- of maandlenzen moet je na respectievelijk een dag of een maand echt weggooien. Doe je lenzen bij voorkeur een of twee uur voor het slapengaan al uit.
  • Oogdruppels indoen doe je zo: kijk omhoog, trek je onderste ooglid weg en druppel de vloeistof in je oog. Sluit vervolgens even je ogen en zorg dat je niet meteen knippert.
  • Vanaf de leeftijd van veertig jaar zoek je het best tweejaarlijks een oogarts op, zodat die je ogen kan controleren op glaucoom.

Bron: maguza.be