Het hart: een kwestie van elektriciteit

Uw hart klopt in normale omstandigheden zo’n 70 keer per minuut. Maar waarom doet het hart dat? Het geheim ligt in de sinusknoop, die zich in de rechtervoorkamer van het hart bevindt. Die is zo geprogrammeerd dat hij automatisch een elektrische prikkel afvuurt. Die elektrische prikkel gaat doorheen het weefsel van het hart en zorgt ervoor dat de hartcellen van de kamers en de voorkamers zich op het juiste moment samentrekken. Door op die manier gecoördineerd samen te trekken, werkt het hart als een krachtige pomp.


Bij een hartstilstand is er wel nog hartactiviteit, maar die is chaotisch. Doordat het hart zich bedreigd of simpelweg niet goed voelt, begint het weefsel – vaak in de linkerkamer – zelf automatisch signalen af te vuren. Die signalen overstemmen de prikkel van de sinusknoop, met complete chaos en een hart dat niet meer pompt als resultaat.


Door het hart een elektrische schok toe te dienen – met een defibrillator – kun je de normale elektrische activiteit herstellen. De schok, 150 tot 360 joule, legt even alle elektrische signalen stil, om de sinusknoop de kans te geven om weer de bovenhand te nemen.

Bron: maguza.be