Glaucoom

Oorzaken

Bij glaucoom sterft de oogzenuw langzaam af door een gebrek aan doorbloeding. Meestal gebeurt dat doordat de druk in de oogbol toeneemt en de bloedtoevoer naar de kop van de oogzenuw in het gedrang komt. Maar ook bij een normale oogdruk kan glaucoom ontstaan.
'Dit normale druk glaucoom, zoals we dat noemen, treedt vooral op bij mensen met een slechte doorbloeding van de kleine bloedvaten. Typische symptomen hiervan zijn vaak koude handen en voeten en soms witte vingers, migraine en ook lage bloeddruk. Bij die mensen is er ook een slechte doorbloeding van de oogzenuw', legt De Groot uit.

Gevolgen

Bij beide soorten glaucoom duiken er geleidelijk zwarte zones in het gezichtsveld op. De patiŽnt ontdekt dit meestal pas laat, onder meer doordat de beelden van beide ogen elkaar gedeeltelijk overlappen. In een vergevorderd stadium kan de aandoening tot blindheid leiden.

Behandeling

De aangerichte schade is onherstelbaar.
De Groot: 'We proberen het zicht te stabiliseren door een te hoge oogdruk te verlagen. De medicatie hiervoor is de laatste jaren sterk verbeterd. Als de oogdruk ondanks de druppels te hoog blijft, kan een ingreep uitkomst bieden.'
Als een slechte bloeddoorstroming de oorzaak is, is behandeling moeilijker.
'Die mensen moeten alleszins een te lage bloeddruk vermijden, en bijvoorbeeld niet zoutloos eten tenzij dat uitdrukkelijk door de huisarts wordt geadviseerd', zegt De Groot.

Vroege opsporing

Aangeraden wordt om vanaf veertig jaar je ogen tweejaarlijks te laten testen op glaucoom. Lijdt iemand in je familie aan de ziekte, dan moet dat sneller. Vanaf zestig jaar is een jaarlijkse controle aangewezen. Omdat het niet volstaat de oogdruk te meten, kan alleen een oogarts de ziekte uitsluiten.

Bron: maguza.be