Getuigenis van een type 1-diabetespatiënte


Elke heeft type 1-diabetes
'Met suikerziekte valt best te leven'


Elke (33), 6 maanden zwanger, heeft sinds haar 14de type 1-diabetes. 'Met suikerziekte valt best te leven, je moet alleen meer bij bepaalde zaken stilstaan. Voor ik naar het werk fiets, meet ik bijvoorbeeld altijd mijn glucosegehalte. Maar uiteindelijk kan ik alles doen wat ik wil. Ik ski, zeil, wandel en maak sportieve reizen. Ook in mijn job voel ik me niet belemmerd. Hypo's kunnen vervelend zijn, maar zijn zeker leefbaar.
De insulinebehandeling met vier inspuitingen per dag geeft je als patiŽnt een grotere vrijheid. Een uitgebreide lunch kon vroeger een probleem zijn, nu pas je gewoon je insulinedosis aan.
Hoewel mijn diabetes geen geheim is, beschouw ik het als iets privť. Op mijn werk zijn een vijftal collega's op de hoogte. Dat is meer dan genoeg.
De beslissing of ik aan kinderen zou beginnen, was voor mij wel moeilijk. Ik zou me vooral schuldig voelen als mijn kind de ziekte ook kreeg. Maar mijn man heeft me overtuigd. De zwangerschap verloopt tot nu toe prima, al vind ik het emotioneel zwaar. Je beseft dat je voor je baby nog harder je best moet doen om je suikerspiegel onder controle te houden, wat ik als een enorme druk aanvoel. Maar ik ben dolgelukkig dat we een kindje krijgen.'

Bron: maguza.be