Getuigenis patiënt COPD


Wim Apers (69) lijdt aan COPD
'Met karakter kun je veel bereiken'


Wim Apers (69) vecht al jaren tegen COPD. Hij leidde altijd een actief en drukbezet leven, tot het op die noodlottige dag in de zomer van 2001 grondig misliep tijdens een prostaatoperatie. Door perforatie kwamen giftige stoffen uit zijn darmen en urineblaas in zijn bloedbaan terecht, waarna de helft van zijn longblaasjes beschadigd werd.
'Na die operatie ben ik in allerijl naar het UZA overgebracht, waar ik een maand in coma heb gelegen. Toen ik weer naar huis mocht, kon ik niets meer. Ik moest mij aankleden in verschillende keren, waste mij al zittend en raakte 's avonds maar met veel moeite de trap op. Vroeger was ik schooldirecteur en ook na mijn pensioen was ik heel actief, onder meer als voorzitter van de Centra voor Leerlingenbegeleiding van Antwerpen. Dat heb ik allemaal moeten opgeven.
Na een half jaar mocht ik in het UZA beginnen revalideren. In het begin ging dat heel moeizaam. Ik moest in een rolstoel tot daar gebracht worden. Maar ik ben er goed op vooruitgegaan. Mijn longfunctie, eerst nog maar twintig procent, steeg in een jaar naar 35 procent. Met karakter kun je veel bereiken.
Nadien heb ik opnieuw veel pech gehad: ik kreeg twee keer een klaplong, telkens gevolgd door een zware longoperatie, en niet lang daarna moest mijn dikke darm verwijderd worden.
Intussen ben ik opnieuw aan het revalideren en bedraagt mijn longfunctie bijna vijftig procent. Ondanks mijn ziekte kan ik nog veel. Ik maai bijvoorbeeld het gras - zij het in drie keer - en kook regelmatig.Vorig jaar heb ik nog het huis van mijn dochter geschilderd. Allerlei dingen organiseren zit er wel niet meer in, en dat valt me soms zwaar. Maar ik besef ook dat ik hier zonder revalidatie waarschijnlijk niet meer gezeten had.'

Bron: maguza.be