Getuigenis: beroepshalve sporten


Joris sport beroepshalve vier tot vijf uur per dag
'Carrière is motivatie om verstandig te trainen'
Als lid van het speciale bijstandsteam van de Antwerpse politie sport Joris (35) vier tot vijf uur per dag. Zijn team wordt onder meer ingezet bij gijzelingen en klopjachten op zware criminelen. Daarvoor moet hij fysiek in topconditie zijn.Vorig jaar raakte zijn voet overbelast.
'Tijdens de werkuren loop en zwem ik veel en doe ik aan gevechtssport. Buiten de werkuren ga ik ook veel klimmen.
Nadat ik in het verleden al blessures had gehad aan mijn schouder, knie en achillespees, kreeg ik vorig jaar te kampen met een ontstoken voetpees. Ik kon niet meer dagelijks lopen en moest na een uur stoppen omdat ik de pijn niet meer kon verbijten. 's Morgens kon ik gewoon niet meer op die voet staan.
Ik kreeg een inspuiting, maar die hielp maar tijdelijk. Op aanraden van een collega klopte ik aan bij dr. Van den Eede van S.P.O.R.T.S. Aan die raadplegingen heb ik veel gehad. Ze leerde mij hoe ik op de juiste manier moest stretchen en welke sporten je wel of niet niet mag combineren. Ik wist bijvoorbeeld niet dat zwemmen en lopen een slechte combinatie vormen. Daarnaast kreeg ik kinesitherapie voorgeschreven.
Na heel korte tijd merkte ik al verbetering. In de loop van mijn revalidatie ben ik terug gegaan voor een inspanningstest, om te weten hoe ver ik stond. Daaruit heb ik geleerd aan welke hartslag ik moet lopen bij de verschillende soorten looptraining.
In de toekomst wil ik alleszins proberen verdere zware blessures te vermijden, want dat zou het einde van mijn carrière bij het bijstandsteam kunnen betekenen. En ik wil graag nog een jaar of tien meedraaien. Dat is een extra motivatie om zo verstandig mogelijk te trainen.'

Bron: maguza.be