Genitale chirurgie


Ook chirurgie van de geslachtsdelen behoort tot de activiteiten van de andrologische raadpleging van het UZA.
'We spreken dan niet enkel over verlengingsoperaties, maar ook over ingrepen bij patiŽnten met een kromstand van de penis. Dit kan aangeboren of het gevolg van een kwetsuur zijn. Het komt ook voor bij patiŽnten met de ziekte van Peyronie, een goedaardige aandoening waarbij er hard bindweefsel tussen de zwellichamen van de penis ontstaat. Peniele kromstand zorgt voor pijn en hinder tijdens seksueel contact', verduidelijkt dr. Benny Verheyden.
Op de andrologische raadpleging kunnen patiŽnten het harde weefsel dat aan de basis van de misvorming ligt - ook wel plaques genoemd -, chirurgisch laten verwijderen. Soms is ook een niet-operatieve behandeling mogelijk. Een optie zijn bijvoorbeeld inspuitingen met cortisone, waarbij tegelijk de pijn bestreden wordt en de plaques worden losgewerkt.
'In andere gevallen maken we gebruik van ESWT, voluit Extra Corporeal Shockwave Lithotripsy. Met een soort van mininiersteenverbrijzelaar dienen we schokgolven toe aan de plaques. Bedoeling is vooral de doorbloeding te verhogen, zodat het lichaam zelf het bindweefsel opruimt.'
Beide behandelingen gebeuren in samenwerking met de dienst fysische geneeskunde.

Bron: maguza.be