Genetisch onderzoek naar erfelijk gehoorverlies

Het CMG Antwerpen beschikt sinds ongeveer een jaar als enige centrum in België over twee panels (sets van genen) voor erfelijke doofheid. Per panel werd een test ontworpen om al die genen, meer dan 120 in totaal, gelijktijdig op mutaties te testen.

Zijn dergelijke panels nieuw?
Ja, want de genetische centra beschikken nog maar sinds enkele jaren over de techniek die uitgebreid genenonderzoek mogelijk maakt: de zogenaamde tweede generatie sequeneringstechnologie. Eenvoudig gesteld wordt het DNA in miljoenen stukjes geknipt, waarna al die stukjes tegelijk worden uitgelezen, in plaats van het een na het ander. Wereldwijd gebruiken nog maar een paar centra die techniek om de oorzaak van gehoorverlies op te sporen.

Hoe lang duurt zo'n analyse?
Meestal krijgt de patiënt het resultaat na een viertal maanden. Vroeger nam alleen al de analyse van één gen weken tot maanden in beslag. Het centrum verwerkt stalen uit heel België en uit het buitenland.

Info: Centrum Medisch Genetica Antwerpen, 03 275 97 74, www.genetica-antwerpen.be of www.uza.be/genetica, dienst neus-keel-oorziekten, T 03 821 33 85
Bron: maguza.be