Eurotransplant als spil

België is lid van de organisatie Eurotransplant, net als Nederland, Luxemburg, Oostenrijk, Duitsland, Slovenië en Kroatië. Elk orgaan dat in die landen beschikbaar wordt, wordt bij Eurotransplant aangemeld. Via een complex puntensysteem wordt vervolgens bepaald wie het orgaan krijgt.

‘België heeft samen met Oostenrijk en Spanje het hoogste aantal orgaandonaties ter wereld,’ zegt Walter Van Donink, transplantatiecoördinator in het UZA. ‘Toch hebben we die grote pool van Eurotransplant nodig. Voor onze hoogdringende patiënten, maar ook om een zo goed mogelijke match tussen donor en ontvanger te kunnen hebben.’

Als er in het UZA een orgaandonor overlijdt, is het de transplantatiecoördinator die dat meldt bij Eurotransplant. Hij krijgt ook het telefoontje van Eurotransplant als er een orgaan beschikbaar is. En dan moet het vlug gaan. ‘Nieren willen we binnen de 24 uur getransplanteerd hebben. Voor een lever hebben we 12 uur, voor een long 6 uur en voor een hart amper 4 uur.’ Eurotransplant huldigt de anonimiteit: donor en ontvanger krijgen geen informatie over elkaar.

www.eurotransplant.nl

Bron: maguza.be