Diabetesconventie

Om een optimale behandeling voor diabetespatiënten toegankelijk te maken is er de diabetesconventie. Dat is een afspraak met het Riziv die de betrokken patiënten onder meer recht geeft op gratis materiaal, bijvoorbeeld een glucosemeter.

Wie en wat?
De conventie is er voor type 1- en type 2-diabetici die minstens twee keer per dag insuline spuiten, type 1-diabetespatiënten met een insulinepomp en type 2-diabetici die een dagelijkse injectie combineren met regelmatige controles bij de huisarts. In het UZA zijn zo'n 2.000 patiënten aangesloten bij de conventie. Ze kunnen rekenen op de nodige begeleiding en educatie, zodat ze in staat zijn hun ziekte in grote mate zelf te controleren, onder meer via dagelijkse glucosemetingen.

Kwaliteitscriteria
Om in aanmerking te komen voor het uitbouwen van een diabetesconventie moet het centrum aan bepaalde kwaliteitscriteria voldoen en kunnen aantonen dat het een multidisciplinaire behandeling aanbiedt. Dat houdt concreet in dat de patiënt niet alleen terecht kan bij het diabetesteam zelf, maar dat er ook goed functionerende diensten voor onder meer vaatheelkunde, cardiochirurgie, oogheelkunde en nierziekten zijn. Bedoeling is dat de patiënt op een zo breed mogelijke behandeling kan rekenen.

Bron: maguza.be