Diabetes en zwangerschap

Diabetes en zwangerschap? Lange tijd gingen die twee niet samen. Maar vandaag kan ook een vrouw met suikerziekte op een veilige manier een kind dragen en op de wereld zetten. Planning en strikte medische begeleiding zijn de sleutelwoorden.

Planning cruciaal
'Zwanger worden met diabetes is geen probleem, op voorwaarde dat je de zwangerschap plant in overleg met je diabetoloog en gynaecoloog', zegt dr. Dominique Ballaux. 'Het is namelijk heel belangrijk dat je de suikerwaarden vooraf perfect geregeld krijgt. Bij een zwangere vrouw met een slecht gecontroleerd glucosegehalte kan de kans op aangeboren afwijkingen bij de baby oplopen tot 20 procent, tegenover 2,6 procent bij een vrouw zonder diabetes. Is de diabetes goed onder controle, dan daalt die kans aanzienlijk. Via prenatale screening kunnen we grote afwijkingen vroeg opsporen.' Omdat het risico bestaat dat een bloeddrukprobleem of verwikkelingen aan de ogen of nieren tijdens de zwangerschap verergeren, moeten die complicaties vooraf gestabiliseerd worden.

Begeleiding tijdens zwangerschap
'Ook de zwangerschap zelf vraagt meer begeleiding. In het eerste trimester is er een verhoogd risico op lage bloedsuikerwaarden en bemoeilijkt eventuele misselijkheid optimale controle van de suikerwaarden. Vanaf het tweede trimester moeten we vooral uitkijken dat moeder en kind niet te zwaar worden, via een strikte suiker- en gewichtscontrole. Maar als de patiënte zich nauwgezet aan haar behandeling houdt en regelmatig op controle gaat, verloopt alles doorgaans heel goed', weet Ballaux.

Zwangerschapsdiabetes
Een ander probleem is zwangerschapsdiabetes, een vorm van suikerziekte die voor het eerst opduikt tijdens de zwangerschap en nadien meestal spontaan verdwijnt. Deze vrouwen moeten even strikt behandeld worden als zwangere diabetici, met behulp van insulinetherapie.

Bron: maguza.be