Darmkanker

Ontstaan

Darmtumoren ontwikkelen zich bijna altijd in de dikke darm, meestal bij de overgang naar de endeldarm. In de meeste gevallen ontstaat de tumor uit een poliep. Poliepen zijn op zich goedaardig, maar gaan op de duur ontaarden. Daarom worden ze best tijdig verwijderd.

Symptomen

Zoals bij alle kankers verhoogt een vroege diagnose sterk de genezingskansen. Symptomen zijn bloed in de stoelgang, een verandering in het stoelgangpatroon, een valse aandrang om stoelgang te maken of onverklaarbaar gewichtsverlies. Soms uit de ziekte zich ook door een acute darmobstructie, waarbij de patiŽnt moet braken, een opgezette buik heeft en geen stoelgang meer kan maken. Het merendeel van de patiŽnten is 45 jaar of ouder.

Behandeling

'In vergelijking met veel andere kankers is darmkanker vrij goed te behandelen', zegt prof. dr. Paul Pelckmans, diensthoofd gastro-enterologie hepatologie. 'In het UZA wordt elke patiŽnt besproken tijdens een multidisciplinaire vergadering, in aanwezigheid van de maag-darmspecialist, maag-darmchirurg, oncoloog, radiotherapeut, patholoog-anatoom en de persoon die de beeldvorming gedaan heeft. Afhankelijk van het stadium waarin de ziekte zich bevindt, stellen we chirurgie, radiotherapie of chemotherapie voor, al dan niet in combinatie met elkaar. De grote schrik van veel patiŽnten is dat ze na de operatie met een stoma door het leven moeten. Maar in het merendeel van de gevallen is dat gelukkig niet nodig.'

Genezingskansen

De overlevingskansen zijn afhankelijk van het stadium van de ziekte. Van alle darmkankerpatiŽnten is na vijf jaar nog vijftig tot zestig procent in leven. Zelfs als er al uitzaaiingen naar de lever zijn, is alles nog niet verloren.

Erfelijke aanleg

'Erfelijke aanleg speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van de ziekte', vervolgt Pelckmans. 'Bij vijftien procent van de patiŽnten is er een hoog familiaal risico, bij nog eens vijftig procent is er sprake van erfelijke belasting.'
Mensen bij wie in de familie darmkanker of poliepen voorkomen, bespreken dat best met hun huisarts. Die kan hen indien nodig doorverwijzen voor een colonoscopie, een kijkonderzoek waarbij een flexibele buis tot in de dikke darm wordt gebracht. In het algemeen wordt aangeraden om met de screening te starten tien jaar voor de leeftijd waarop het familielid getroffen werd. Wordt er niets gevonden, dan is de persoon in kwestie tien jaar safe.

Preventief onderzoek

'De overheid neemt momenteel initiatieven om in de toekomst familieleden van mensen met darmkanker systematisch uit te nodigen voor preventief onderzoek. Dat is een goede zaak', aldus nog Pelckmans.

Lees meer:
Nieuwe medicijnen tegen nier- en dikdarmkanker

Bron: maguza.be