Bevalling als natuurlijk gebeuren

Arbeid

Een vlotte bevalling of een ellenlange marathon, zeker bij een eerste kindje is het altijd afwachten wat het wordt. In het UZA wordt geprobeerd de arbeidstijd zo aangenaam mogelijk te maken door de vrouw mogelijkheden aan te bieden om zich te ontspannen : een zitbal, een CD-speler, relaxatiemuziek, gedempt licht, massage, een ligbad - al dan niet met aromatische vloeistof erin -, een kersenpitkussentjeÖ
Hoe meer de vrouw zich kan ontspannen, hoe vlotter de arbeid doorgaans verloopt. 'Een vrouw moet zich veilig en op haar gemak voelen om ontsluiting te krijgen. Vandaar moedigen we de aanstaande moeders aan zich zo comfortabel mogelijk te installeren, eventueel met spulletjes van thuis', zegt Annemieke De Prins.
'De vroedvrouw speelt daarin een grote rol. Het is belangrijk dat de vrouw zich gesteund weet door een ervaren iemand die er helemaal voor haar en de ongeboren baby is. Wij halen op dat moment bij wijze van spreken onze trukendoos boven - door bijvoorbeeld al eens een andere houding of een massage voor te stellen - en de vrouw neemt daaruit wat zij wil', aldus collega Bie De Clercq.

Verdoving

Een ontspannen arbeid vermindert de behoefte aan een epidurale verdoving. Maar als de aanstaande moeder er een wil, kan ze die dag en nacht krijgen, aangezien er in het UZA 24 op 24 uur een anesthesist aanwezig is.
'Belangrijk om weten is dat zowat elke vrouw bij zes centimeter ontsluiting om een epidurale vraagt', stipt De Prins aan. 'Op dat moment is de ontsluiting nog maar goed en wel over de helft, maar zijn er al wel flinke weeŽn, wat erg ontmoedigend kan zijn. Als die vrouw zich had voorgenomen om zonder verdoving te bevallen, loont het vaak de moeite om dan even door te bijten. Maar als ze een epidurale wil, krijgt ze die uiteraard.' (zie ook Epidurale verdoving)

Eigenlijke bevalling

De vrouw mag op eigen tempo bevallen. Er wordt bijvoorbeeld zo lang mogelijk gewacht met het breken van de vliezen.
Als de eigenlijke persweeŽn zich aandienen, verhuist de vrouw meestal van de arbeidskamer naar de verloskamer. Maar indien nodig kan de arbeidskamer in een handomdraai tot bevallingskamer worden omgebouwd.
Ook op het vlak van de bevallingshouding geldt dat alles mag en niets moet. Vrouwen mogen, in samenspraak met hun gynaecoloog, bevallen hoe ze willen en hoeven dat niet vooraf te melden. Er is een kruk aanwezig voor wie de verticale houding verkiest, en ook onder water bevallen kan perfect. Bij een klassieke bevalling worden er voetsteunen gebruikt in plaats van beensteunen, omdat dat comfortabeler is voor de vrouw.

Na bevalling

Na de bevalling krijgt de moeder het kindje meteen bij zich. Dat mag een uur of langer duren, zolang moeder en kind er zich maar goed bij voelen. Als de moeder dat wil, kan ze de baby meteen na de geboorte al aanleggen. Het kind wordt binnen 24 uur door een kinderarts onderzocht, en nadien nog eens vlak voor het vertrek.
In de dagen na de bevalling leren de kersverse ouders hoe ze hun kindje moeten verzorgen, van het verschonen van de luier tot het geven van een badje. Een thema dat helemaal bovenaan de agenda staat, is borstvoeding. 'We zijn grote voorstanders van borstvoeding en begeleiden de moeders hier dan ook heel sterk in', zegt vroedvrouw Maria Spit. 'We geven ze alle mogelijke tips. Het aankweken van zelfvertrouwen en een goed gevoel bij de vrouw speelt hierbij een grote rol.'
'En verder geven we moeders vooral de raad te vertrouwen op hun instinct. Een kind wordt niet geboren met een handleiding. De moeder leert haar zoon of dochter stukje bij beetje kennen, en zal uiteindelijk degene zijn die de baby het best aanvoelt', besluit De Prins.

Tips voor zorgeloze bevalling

  • Probeer je zoveel mogelijk te ontspannen.
  • Geloof in je eigen lichaam en besef dat op het moment dat jij bevalt, tientallen vrouwen op de wereld hetzelfde doen. Jij hebt als voordeel dat je dat in medisch perfect veilige omstandigheden kunt doen.
  • Je voelt je meer ontspannen als je de arbeidskamer tot je eigen 'nest' kunt maken. Neem spulletjes mee om het gezellig te maken: een kussen, je favoriete cd's, een foto van je kind, een knuffel, een tijdschrift…
  • Hoe vaker je van houding verandert, hoe sneller de arbeid doorgaans verloopt. Blijf dus niet krampachtig in eenzelfde houding zitten of liggen, maar loop eens rond, ga op een zitbal zitten, leun tegen de muur…
  • Maak vooraf geen strakke voorstelling van hoe je wilt bevallen. Vertrek je bijvoorbeeld met het ijzeren voornemen niet of juist wel een epidurale verdoving te nemen, dan kan de ontgoocheling groot zijn als het anders uitdraait. Hetzelfde geldt voor de houding waarin je bevalt. Aanvaard dat je het verloop van een bevalling niet in de hand hebt, doe waar je je op dat moment goed bij voelt en laat je meeglijden door het gebeuren.
  • Bedenk dat als je de pijn echt niet meer aankunt, je waarschijnlijk minder goed gaat ademen en de arbeid langer zal duren. Op dat moment krijgt ook de baby minder zuurstof en is een epidurale verdoving het overwegen waard.
  • Goed om weten: de meeste baby's zien er een beetje blauw uit als ze ter wereld komen en beginnen pas een minuut na de geboorte te huilen. Een derde komt ter wereld met de navelstreng rond de hals. Dus niet panikeren als dat bij jouw baby ook zo mocht zijn.
  • Al gedacht aan polyklinisch bevallen of bevallen met een kort ziekenhuisverblijf ? In dat geval ga je na respectievelijk twee uur of na een tot twee dagen al naar huis. Op die manier breng je je kraamtijd in je eigen vertrouwde omgeving door. Zorg wel vooraf voor kraamzorg en voldoende huishoudelijke hulp.

Bron: maguza.be