Artikels over "voeding"

Ondervoeding in het ziekenhuis

Februari 2020

Een op de drie patiënten die in het UZA worden opgenomen, loopt risico op ondervoeding. Hoe gevaarlijk is dat en wat kun je ertegen doen? Michaël Sels, hoofddiëtist, geeft uitleg.

 

Voeding en kanker: de wetenschappelijke nuance

Juli 2019

Je risico op kanker verkleinen door anders te gaan eten: het kan. Je hebt er zelfs geen superfoods voor nodig. Oncoloog prof. dr. Hans Prenen doorprikt de mythes en bespreekt de wetenschappelijke bewijzen.

Suiker: vijf zoete leugens

Oktober 2016

Als het van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) afhangt, gaan we met z'n allen minder suiker eten. 50 gram per dag mag, 25 gram is beter. Wat is er mis met suiker? En hebben we suiker nodig?

Alles met mate ...

Oktober 2015

Twee bruine boterhammetjes, eentje met kaas, het andere met confituur. Zo lang ik hem kende, was dat zijn avondmaal. ’s Avonds at hij nog een stukje chocolade, een rechthoekige brok fondant met hazelnoten, de echte chocolade, met de olifant. Met een glaasje Elixir d’Anvers erbij – een kleintje – en geen twee of drie. Zo leefde mijn opa, en zo is hij 95 geworden.

Probiotica: levende beestjes op uw bord?

Oktober 2015

Bacteriën en gisten associëren we met ziekte. Toch zijn er ook gunstige soorten die ons net gezonder maken: probiotica. Wat zijn dat precies en wat doen ze? Bio-ingenieur en microbiologe Sarah Lebeer geeft antwoord op enkele veelgestelde vragen.

Koolhydraten: broodnodig?

Oktober 2014

Almaar vaker lees en hoor je dat we te veel koolhydraten eten. Moeten we aardappelen en brood dan maar van ons bord bannen? Of gaat het om een zoveelste hype die wel overwaait?

Boswachtersallergie?

April 2013

Vrij recent dook er een nieuwe allergie voor vlees van zoogdieren op. De symptomen, waaronder netelroos en zwelling van de lippen en de keel, kunnen zich voordoen na het eten van om het even welk vlees van een zoogdier.

Van joint tot fruitallergie

April 2013

Almaar meer mensen ontwikkelen een allergie voor groenten, fruit, noten en zaden. Soms is die het gevolg van een andere allergie: een voor pollen of latex bijvoorbeeld, of een enkele keer ook voor … cannabis. Of hoe een joint onverwachte gevolgen kan hebben.

Opgepast met hazelnoot

April 2013

Een allergie in opmars is die voor hazelnoot. Hazelnoot zit verwerkt in tal van zoetigheden, waaronder chocopasta, chocolade, pralines, koekjes en gebak. De dienst allergologie deed onderzoek naar hazelnootallergie bij zijn patiënten en ontdekte dat volwassenen aan een ander type hazelnootallergie lijden dan kinderen.

Voeding: de missing link

April 2013

Ook soms last van vermoeidheid en energiedips? Bij mij is het tijdens mijn zwangerschap begonnen en in tegenstelling tot mijn dikke buik is het na de bevalling niet meer weggegaan. 'Ach, iedereen is wel eens moe dus waarom zorgen maken?', werd me verteld.

Cholesterol onder controle houden

Oktober 2012

Diabetici hebben er nog meer dan anderen belang bij om hun cholesterolgehalte onder controle te houden. Door de opstapeling van suiker in hun bloed raken de wanden van hun grote bloedvaten immers al sneller aangetast. 

Van wit naar rood, en terug

Juli 2011

Dus zout is wél gezond! Dat heeft tenminste een Leuvense professor gezegd, en het heeft in het lang en het breed in de kranten gestaan. Diezelfde kranten waarin eerder Antwerpse professoren beweerden dat zout te vermijden was, en Gentse professoren ook. En Brusselse, fin, het was bewezen wetenschap: ‘Zout is slecht voor hart en bloedvaten’.

Antioxidantia

Juli 2011

Wat zijn antioxidantia? Het verhaal begint eigenlijk bij de vrije radicalen...

Elke dag slagroomtaart

Januari 2011

Ik vond dat de klager een punt had. De klager was een anonieme m/v uit rusthuis M in S, en ze had een brief naar de krant gestuurd. ‘Ze’ was dus niet tevreden. Over het eten, met name.

Vitamines en mineralen: Gezondheid op je bord

Januari 2011

Tijdens de wintermaanden lopen veel mensen naar de apotheek voor extra vitamine C of voedingssupplementen. ‘Niet nodig’, zegt UZA-diëtiste Annemie Van de Sompel. Maar hoe krijgt u dan wel voldoende vitamines en mineralen binnen?

Kooknamiddag nierpatiëntjes - Pizza voor iedereen!

Januari 2009

Chef-kok Nicky Van Goethem van het Temsese restaurant Le Cirque kreeg eind oktober een bijzondere culinaire uitdaging op zijn bord: een feestmaal koken voor nierpatiëntjes die een strikt dieet volgen. De kinderen kwamen zelf graag een handje toesteken.

Gezond eten met smaak!

oktober 2008

Gezond eten, goed en wel, maar mag het ook lekker zijn? Studies tonen aan dat suiker en vet helpen om ons goed te voelen. ‘Mij zul je nooit horen zeggen dat je zonder saus moet eten of je vlees moet stomen’, zegt UZA-diëtiste Annemie Van de Sompel. Een gesprek over smaak en gezondheid.