Artikels over "verloskunde"

Mentale problemen na bevalling: geen roze wolk

Oktober 2019

Een op de tien moeders maakt na haar bevalling een depressie door. Het UZA zet mee zijn schouders onder een Europees project om mentale problemen rond de geboorte sneller te herkennen en beter aan te pakken.


Borstvoeding: steun bij elke stap

April 2018

Met borstvoeding geef je een baby een gezonde start. In het UZA krijgen ouders begeleiding bij elke stap van het proces, vanaf de zwangerschap tot na thuiskomst.

Ziekenhuisgroepering: 'De juiste specialist op het juiste moment'

april 2017

Om de gezondheidszorg efficiënter te organiseren, gaan ziekenhuizen steeds meer samenwerken. Hoe dat in de praktijk werkt, ondervonden Jessy en Dennis, toen hun ongeboren zoontje een nierprobleem bleek te hebben.

Zeven weken weeën

Januari 2016

Dominiek (26) had al vanaf 32 weken zwangerschap heftige weeën, maar de kleine Mette-Marit hield haar ouders nog wekenlang in spanning. Het verhaal van een bewogen zwangerschap.

Het UZA groeit, letterlijk en figuurlijk

Januari 2016

Elk jaar stijgt het aantal raadplegingen, opnames, operaties … in het UZA. Ook de infrastructuur groeit mee, met een nieuwe ziekenhuisvleugel in 2015 en nog heel wat toekomstplannen!

Onvergetelijk: de eerste schreeuw

Oktober 2015

Elke bevalling is een onvergetelijk moment. Gynaecoloog Yves Leroy ziet bijna dagelijks baby’s geboren worden, maar sommige bevallingen blijven ook hem lang bij.

Borstvoeding: goed voorbereid aan de start

Oktober 2015

Tijdens de internationale week van de borstvoeding in oktober wordt ook in het UZA borstvoeding in de kijker gezet. Want wat de natuur maakt, kun je niet verbeteren. Drie tips voor een succesvolle borstvoeding van lactatiekundige Marijke Van Hoeck.

Website op kindermaat

April 2015

Niet alleen het UZA, maar ook de UZA-website krijgt er een nieuwe telg bij: kinderen en hun ouders kunnen binnenkort op een eigen UZA-webstek terecht, met informatie op hun niveau.

Welkom in het Moeder- en kindcentrum

April 2015

Alle zorg voor moeder en kind wordt vanaf april 2015 gecentraliseerd in een gloednieuwe, aparte ziekenhuisvleugel. Op de eerste tot en met vierde verdieping worden respectievelijk de verpleegeenheid kindergeneeskunde, de raadpleging kindergeneeskunde, de neonatologie en de materniteit gehuisvest.

Materniteit en neonatologie: klaar voor de start

April 2015

Rust en privacy staan meer dan ooit centraal op de nieuwe materniteit en neonatologie. Zo kan een keizersnede voortaan op de afdeling zelf en liggen te vroeg geboren kindjes in aparte kamers.

Moeder- en kindcentrum: de nieuwste UZA-spruit

Januari 2015

In april 2015 opent het Moeder- en kindcentrum van het UZA de deuren. We brengen er alle zorg voor moeders en kinderen samen. Dat voelt als een geboorte!

Zwanger en kwetsbaar: echo's voor kansarme moeders in spe

Oktober 2014

Zwangere vrouwen die negen maanden lang geen enkele medische begeleiding krijgen, omdat ze het niet kunnen betalen. Het gebeurt anno 2014 in Antwerpen. Enkele Antwerpse welzijnsorganisaties en UZA-artsen willen de ergste noden lenigen.

Toen zo breekbaar ...

Januari 2014

Annemieke De Prins is vroedvrouw op de afdeling verloskunde. Na vijfentwintig jaar zorgde een pasgeboren baby’tje voor een verrassende ontmoeting.

Natuurlijk bevallen of keizersnede?

Januari 2014

Almaar meer vrouwen bevallen met een keizersnede. Normale evolutie of slechte zaak? Prof. dr. Yves Jacquemyn, diensthoofd gynaecologie, houdt zes veel gehoorde uitspraken over keizersnedes tegen het licht.

Zorgeloos zwanger?

Juli 2012

Van echo tot vruchtwaterpunctie en van kine tot zwangerschapsyoga: als een zwangere niet oppast, staat haar agenda snel helemaal vol. Wat is nodig, wat is nuttig en wat mag u overslaan? We vragen het aan drie specialisten ter zake.

Psychologische begeleiding: even stilstaan

Oktober 2011

Een zwangerschap met complicaties of een kindje dat veel te vroeg wordt geboren: het is een bittere pil om te slikken. Ook de ziekte van een kind is moeilijk te verwerken, voor ouders én kind. Psychologische begeleiding kan op dat moment een grote houvast bieden.

In bange verwachting

Oktober 2011

Vrouwen wiens zwangerschap niet goed verloopt, kunnen terecht in de maternal intensive care (MIC) van het UZA. Soms loopt er iets fout door problemen bij de moeder, soms blijkt de ongeboren baby niet helemaal gezond. Ingrijpen is dan onvermijdelijk, als het moet in de baarmoeder zelf.

Moeder en kind centraal

Oktober 2011

Tegen 2014 opent het UZA een nieuwe vleugel van vijf verdiepingen, die volledig in het teken staat van moeders en kinderen, tot en met de speeltuin op het dak. De diensten gynaecologie, materniteit, neonatologie en pediatrie worden er samengebracht.

Veilig zwanger: feiten en fabels

Januari 2010

Zelden komen zo veel tantes, buurvrouwen en collega’s met goedbedoeld advies aanzetten als wanneer je zwanger bent. Geen mosselen eten, niet naar de sauna en zeker niet vliegen. Maar wat is daar nu echt van aan? We vragen het aan prof. dr. Yves Jacquemyn, diensthoofd gynaecologie.

Medische omkadering bevalling

april 2005

Vanuit het motto dat bevallen een natuurlijke gebeurtenis is, vallen artsen en verpleegkundigen in het UZA de moeders in spe zo weinig mogelijk lastig met onderzoeken en monitors. Ook kunstverlossingen worden tot een minimum beperkt.

Kanker tijdens zwangerschap

april 2005

Zwanger zijn en te horen krijgen dat je aan borst-, baarmoederhals- of eierstokkanker lijdt : het is gelukkig een zeldzaamheid. Gebeurt het toch, dan is er vaak een conflict tussen de behandeling van de moeder en de gezondheid van het ongeboren kind. Meestal moet de kanker behandeld worden als bij een niet-zwangere vrouw.

Zwangerschap en bevalling met verhoogd risico

april 2005

Hoewel de meeste zwangerschappen probleemloos verlopen en eindigen met de geboorte van een gezonde baby, treden er in sommige gevallen verwikkelingen op. Als universitair ziekenhuis is het UZA gespecialiseerd in het begeleiden van vrouwen die een gecompliceerde zwangerschap doormaken of al eens hebben doorgemaakt, of bij wie de bevalling extra risico's inhoudt.

Pijnloos bevallen

april 2005

Een naderende bevalling roept bij de meeste vrouwen gemengde gevoelens op: blijdschap omdat de geboorte van hun kindje in aantocht is, maar ook angst om de pijn. Zo'n zestig procent van de vrouwen kiest vandaag voor een pijnloze bevalling met epidurale verdoving.

Bevalling als natuurlijk gebeuren

april 2005

En dan is het tijd om te bevallen… Hoewel de natuur toekomstige moeders negen maanden gunt om zich op dat grote moment voor te bereiden, blijft het een onvoorspelbaar en ingrijpend gebeuren. In de materniteit van het UZA staat een rustige aanpak voorop. 'Wij voelen ons de bewakers van het natuurlijke verloop van de bevalling', zegt vroedvrouw Annemieke De Prins.

Zwangerschap

april 2005

Zwangeren die in het UZA bevallen, kunnen voor post- en prenatale oefeningen terecht bij kinesitherapeuten Heidi Antonissen en Cindy Jacobs. Prenatale oefeningen kun je zowel in groep als individueel volgen, postnatale oefeningen worden enkel individueel gegeven.