Artikels over "urologie"

Blaaskanker opsporen in urine

Juli 2019

Bij mensen met blaaskanker is het risico op herval groot. ‘We werken aan een nieuwe methode om de ziekte op te sporen via biomerkers in de urine’, zegt diensthoofd urologie prof. dr. Stefan De Wachter. ‘Dat is comfortabeler voor de patiënt en we kunnen de evolutie beter opvolgen.’ 

'Genoeg tijd voor kleinkinderen door thuisdialyse'

April 2019

Toen Ann ernstige nierproblemen bleek te hebben, dacht ze meteen aan dialyse in het ziekenhuis. Maar dankzij het uitgebreide voortraject in het UZA ontdekte ze de voordelen van thuisdialyse. Bovendien kan haar man zijn nier doneren als het nodig is.

Afdeling vernieuwd: meer comfort voor iedereen

Januari 2019

Herstellen na een blaas- of maagoperatie kan voortaan op een volledig vernieuwde afdeling met meer licht en comfort. Voor patiënten met extreem overgewicht is er een aangepaste kamer.

Robotchirurgen krijgen opleiding in het UZA

Juli 2018

De UZA-expertise in de uro-oncologische chirurgie blijft niet onopgemerkt. Dr. Karen Fransis is als eerste vrouwelijke arts in Europa nu ‘proctor’ in de urologische robotchirurgie: ze leidt urologen op om vernieuwende robotoperaties onder de knie te krijgen.

'Na tien jaar vonden we onze dr. House'

oktober 2017

Al sinds zijn geboorte kampte Timon (13) met een erg wankele gezondheid. Tot een nierspecialist twee jaar geleden alsnog de juiste diagnose stelde. Sinds zijn operatie is hij een andere jongen.

Robotchirurgie: preciezer opereren, sneller hersteld

oktober 2017

Robotchirurgie is een knap staaltje toptechnologie. Het maakt nieuwe, meer verfijnde ingrepen mogelijk en bespaart de patiënten soms lastige complicaties.

Nieuwe prostaatoperatie: 'Incontinentieverband niet nodig gehad'

Oktober 2016

Toen Eddie hoorde dat hij prostaatkanker had en zijn prostaat eruit moest, vroeg hij zich bang af welke gevolgen dat voor hem zou hebben. Dankzij de nieuwe robotingreep bleef hij gespaard van incontinentie.

Potjestraining: onze oma's deden beter

Oktober 2016

Kleuters zijn gemiddeld zes maanden tot een jaar later zindelijk dan vijftig jaar geleden. En dat ligt niet aan de kleuters. Zes dingen die u moet weten over zindelijkheidstraining.

Sneller continent met nieuwe prostaatoperatie

Oktober 2016

De dienst urologie van het UZA past als eerste in de Benelux een nieuwe robottechniek toe voor de behandeling van prostaatkanker. Daarmee is de patiënt veel sneller opnieuw continent.

Dienst urologie: wie, wat, waar?

Oktober 2016

Het team van de dienst urologie bestaat uit urologen, kinesitherapeuten, een oncologisch trajectbegeleidster, verpleegkundigen en secretariaatsmedewerkers.

Incontinentie bij mannen: hulp zoeken helpt

Oktober 2016

Ongeveer een op de tien mannelijke veertigplussers heeft last van incontinentie. Het taboe daarrond is nog groter dan bij vrouwen. Nochtans kan het probleem bij vier op vijf patiënten worden verholpen.

Chirurgie: vernieuwen om te verbeteren

April 2016

Elk jaar doen nieuwe chirurgische technieken hun intrede in het UZA. Drie chirurgen vertellen over die ene vernieuwende ingreep die het verschil maakt voor de patiënt: weer een stabiele knie na gescheurde kruisband, blaasverwijdering met robotchirurgie en preciezer opereren bij endeldarmkanker.

Hypospadie: opereren of niet?

Oktober 2015

Ongeveer 1 op de 200 jongens wordt geboren met hypospadie, een aandoening waarbij de plasbuis te laag uitmondt. 'Belangrijk is om de patiënt na een eventuele operatie niet zomaar los te laten.'

UZA koopt nieuwste Da Vinci-robot

Juli 2015

Opereren met de robot biedt heel wat voordelen: doordat de precisie ongeëvenaard is, laat de ingreep minder littekens na, ervaren patiënten minder pijn achteraf en is de kans op complicaties kleiner. Onlangs kocht het UZA daarom de allernieuwste operatierobot aan, de Da Vinci Xi.

Samen sterk in kinderchirurgie

April 2015

Kinderchirurgie is een vak apart omdat het vaak om specifieke en soms ook erg zeldzame afwijkingen gaat. Voor maag- , darm- en buikchirurgie werkt het UZA samen met het UZ Brussel: een unieke formule.

'Ik durfde niet meer onder de mensen komen'

April 2014

L. hield aan haar bevalling een gescheurde sluitspier over, met oncontroleerbare winderigheid tot gevolg. Na een lange zoektocht werd ze in de Klein Bekken Kliniek verlost van haar probleem.

Klein Bekken Kliniek: naar de psycholoog?

April 2014

Mensen denken wel eens dat een doorverwijzing naar de psycholoog betekent dat je arts vindt dat het probleem ‘tussen je oren’ zit. Dat is echter niet waar psychologische begeleiding om draait, legt Jela Illegems uit. Zij is als psychologe aan de dienst algemeen inwendige ziekten verbonden en begeleidt sinds kort ook patiënten van de Klein Bekken Kliniek.

De bekkenbodem als basis

April 2014

Patiënten met incontinentie of constipatie hebben vaak baat bij bekkenbodemtherapie. ‘We kunnen onze bekkenbodemspieren controleren, en dus ook anders leren gebruiken’, klinkt het bij de bekkenbodemtherapeuten.

Wat is de Klein Bekken Kliniek?

April 2014

De Klein Bekken Kliniek van het UZA verenigt specialisten van de diensten urologie, maag-darmziekten, gynaecologie, abdominale heelkunde en radiologie, naast bekkenbodemtherapeuten, verpleegkundigen en een psychologe.

Ongewild urine- of stoelgangverlies

April 2014

Ongewild urine- of stoelgangverlies is op zich niet gevaarlijk, maar onbehandelde incontinentie kan mensen aan hun huis kluisteren en zo tot een enorm verlies van levenskwaliteit leiden.

Behandeling van incontinentie: een geluk bij een ongeluk

April 2014

Incontinentie wordt wel eens het allerlaatste taboe genoemd. Nochtans loont het om hulp te zoeken. ‘Volledige genezing lukt niet altijd, maar verbetering of ondersteuning is voor iedereen mogelijk.’

Revalidatie bij prostaatkanker: zeg niet patiënt, maar sporter

April 2014

Patiënten met ongeneeslijke prostaatkanker hebben dankzij hormoontherapie vaak nog jaren te leven, maar ze verliezen wel hun fitheid. Een aangepast revalidatieprogramma kan het verschil maken.

Neuromodulatie in het UZA: wie werkt er op de zenuwen?

Januari 2014

De werking van de zenuwbanen beïnvloeden: dat is ruw samengevat neuromodulatie. In het UZA wordt de techniek voor diverse aandoeningen ingezet, van rugpijn en oorsuizen tot depressie en incontinentie.

De zoon, de wonde en de spoedarts

April 2013

Dr. Lucien Hoekx is medisch coördinator voor de urologische oncologie in het UZA. Na een basketbalmatch van zijn zoon volgde een opmerkelijke ontmoeting.

Neuromodulatie: ook bij blaas- en stoelgangproblemen

April 2013

Sacrale neuromodulatie bij urinaire incontinentie en blaasledigingsstoornissen wordt in het UZA al bijna vijftien jaar toegepast. 'Toch is de behandeling nog te weinig bekend,' zegt prof. dr. Stefan De Wachter, die er intussen al zo'n 600 patiënten mee hielp. Vanaf deze zomer wordt het UZA een trainingscentrum voor artsen uit heel de wereld.

Urineverlies bij vrouwen: met gedruppel naar de dokter

Oktober 2012

Incontinentie is voor de meeste jonge vrouwen een ver-van-mijn-bedshow. Ongewild urineverlies kan echter op elke leeftijd voorkomen. Dr. Alexandra Vermandel, kinesitherapeute, en prof. dr. Stefan De Wachter, uroloog, vertellen alles wat je wilde weten over incontinentie, maar nooit durfde te vragen.

Mijn tweede leven, mooier dan ooit

April 2012

Een ongeneeslijke blaasziekte, interstitiële cystitis (IC), maakte het leven van Suzanne (50) tot een hel. Na zeven heel zware jaren kreeg ze in het UZA eindelijk een correcte diagnose. ‘Sinds mijn operatie vorig jaar ben ik aan een tweede leven begonnen’, zegt ze overgelukkig.

Kankerdiagnose: vruchtbaarheid in gevaar

Oktober 2011

Kankerpatiënten die chemotherapie of radiotherapie ondergaan, kunnen daardoor hun vruchtbaarheid verliezen. Wat kun je vooraf doen om dat te vermijden? We vragen het aan de specialisten ter zake.

De grenzen van de vruchtbaarheid

Oktober 2010

Nu al krijgen vrouwen ouder dan zestig een kind, worden zaadcellen rechtstreeks uit de teelbal geoogst en laten vrouwen hun eicellen preventief invriezen, voor later. Staat op de duur niets een kinderwens nog in de weg?

Vruchtbaarheidsproblemen: zo vader, zo zoon?

Juli 2010

Creëren vruchtbaarheidstechnieken nieuwe vruchtbaarheidsproblemen? Volgens recent onderzoek zou via ICSI, een specifieke vorm van proefbuisbevruchting, verminderde vruchtbaarheid worden doorgegeven van vader op zoon.

Vroegtijdige zaadlozing: 7 op 10 met succes behandeld

Juli 2010

Naast erectiestoornissen is vroegtijdige zaadlozing (ook wel premature ejaculatie of PE) de meest voorkomende seksuele stoornis bij mannen. Mannen die er last van hebben, zoeken echter niet snel hulp. En dat is jammer, want er bestaat wel degelijk een behandeling voor.

Zindelijkheid en bedplassen: fabeltjes ontkracht

oktober 2008

Kinderen die bedplassen of overdag nog regelmatig ­ongelukjes hebben: het komt vaker voor dan gedacht. Medicatie mag daarbij zeker niet de eerste­keuzebehandeling zijn, zo blijkt uit de doctoraats­onderzoeken van UZA-pediaters dr. Koen Van Hoeck
en dr. An Bael.

Getuigenis patiënt prostaatkanker

maart 2006

Plas- en prostaatproblemen

maart 2006

Prostaatkanker is een veelvoorkomende en doorgaans traag evoluerende kanker. Wat niet wegneemt dat een vroege diagnose het verschil kan maken. De keuze van behandeling is zelden zwart-wit en voor een stuk een kwestie van persoonlijke afwegingen.

Andropauze

maart 2006

Elke vrouw moet vroeg of laat door de menopauze. Maar is er ook zoiets als een andropauze? 'Dat probleem bestaat wel degelijk. In sommige gevallen kan hormoontherapie zinvol zijn', zegt dr. Benny Verheyden, verantwoordelijk voor de andrologische raadpleging in het UZA.

Erectieproblemen en vroegtijdige zaadlozing

maart 2006

Vroegtijdige zaadlozing en erectieproblemen prijken hoog op het lijstje van mannelijke kwalen waar angstvallig over gezwegen wordt. In de meeste gevallen is behandeling nochtans mogelijk. In het UZA kunnen patiënten hiervoor terecht op de andrologische raadpleging.

Genitale chirurgie

maart 2006

Op de andrologische raadpleging van het UZA kunnen patiënten ook terecht voor chirurgische ingrepen aan de geslachtsdelen. Deze omvatten zowel verlengingsoperaties als ingrepen om kromstand van de penis te verhelpen.

Studie naar nieuw geneesmiddel voor vroegtijdige zaadlozing

juli 2005

Premature ejaculatie of vroegtijdige zaadlozing is een probleem waarmee nogal wat mannen kampen maar het is niet meteen hun favoriete gespreksonderwerp. Velen schrikken er dan ook voor terug om met dit probleem aan te kloppen bij een arts. Toch zijn er goede vooruitzichten. In 2005 neemt het UZA, samen met vier andere Belgische andrologische centra, deel aan een internationale studie die de werking van een nieuw en veelbelovend geneesmiddel test.