Artikels over "tropische geneeskunde"

Verre reizen, exotische bacteriën

Juli 2017

Gaat u deze zomer op reis naar een exotische bestemming? Weet dat er vaak ongemerkt een exotische bacterie weer mee naar huis komt. Maar waar zitten al die beestjes, en hoe zijn ze te vermijden?

Een referentiecentrum?

april 2017

Een referentiecentrum bestaat uit een team van specialisten en paramedici die gespecialiseerd zijn in een bepaalde aandoening en is erkend door de overheid. Een referentiecentrum is een derdelijnscentrum, wat inhoudt dat patiënten ernaar doorverwezen worden door hun huisarts, specialist of een ander ziekenhuis.

'Ik dacht dat we weinig risico liepen'

Juli 2015

In Thailand en Cambodja word je niet ziek, dacht Kathleen toen ze daar voorbije zomer met haar man en dochter naartoe trok. Het koppel kwam echter terug met buiktyfus en belandde in het ziekenhuis.

Vechten tegen aids

Juli 2015

Hiv/aids, in oorsprong een tropische ziekte, wordt eveneens behandeld op dienst tropische geneeskunde. De opvang van een patiënt met aids draait om veel meer dan de juiste medicatie. Dr. Eric Florence, hoofdverpleegkundige Rudi Goris en patiënt Manu vertellen.

Ebola: UZA blijft alert

Juli 2015

Het UZA is een van de drie ziekenhuizen in België met een eenheid waar ebolapatiënten veilig kunnen worden opgevangen. 'Waakzaamheid blijft absoluut geboden, want de epidemie in West-Afrika is nog niet ten einde', zegt hoofdverpleegkundige Rudi Goris.

Wanneer naar de dokter?

Juli 2015

Welke symptomen zijn verontrustend na een verblijf in de tropen?

Goed voorbereid op reis

Juli 2015

Plant u een reis naar de tropen? Informeer u dan tijdig over vaccinaties en malariabescherming. Doe dat bij voorkeur minstens zes weken voor uw vertrek. Respecteer ook ter plaatse de nodige voorzorgsmaatregelen.

Tropische ziekten: ongewenste souvenirs

Juli 2015

Het aantal toeristen dat van vakantie terugkeert met een tropische ziekte, zit in de lift. Vaak gaat het om malaria of diarree, soms ook om zeldzame infecties, waardoor het soms speuren is naar de diagnose.

Hiv, valt wel mee?

April 2015

Nog altijd raken in België dagelijks drie mensen besmet met hiv. Dr. Eric Florence van de dienst tropische geneeskunde houdt zes veel gehoorde uitspraken tegen het licht: feiten of fabels?

Eek, een teek!

Juli 2014

95 % van de tekenbeten is na een paar dagen alweer vergeten. Geen reden tot paniek dus, al is enige voorzichtigheid op zijn plaats. Vijf tips van UZA-infectiologe dr. Erika Vlieghe.

Pech gehad

Juli 2012

Heb ik u al verteld over Thierry? Een mooie, fitte, goedlachse man van begin de 40 die noodgedwongen wel ‘s in het UZA komt.

Preventie en opsporing blijven sterkste wapen tegen hiv

Juli 2012

Dik drie decennia na de eerste aidsdiagnose kan de medische wereld de ziekte wel controleren, maar nog altijd niet genezen. Komt daar verandering in? En wat mogen we verwachten van het vaccin voor hiv-patiënten?  

Gezond op reis: tien tropische tips

Juli 2011

Natuurlijk zijn malariamuggen en besmette ijsjes niet het eerste waar u aan denkt als u op vakantie vertrekt. Dat hoeft ook niet. Toch zijn een goede voorbereiding en een gezonde dosis voorzichtigheid geen overbodige luxe als u naar het zonnige zuiden of de tropen vertrekt. Tien gouden tips.

Tien koortsachtige vragen

Oktober 2010

Koorts is een veelvoorkomend symptoom met veel gezichten. Meestal banaal, soms alarmerend. Vaak voorbijgaand, een enkele keer chronisch. Maar wat is koorts precies en waarom krijgen we het? En moeten we koorts altijd bestrijden? Tien koortsachtige vragen.

Komt het gevaar uit de tropen?

Juli 2010

Valt Europa door de klimaatverandering ten prooi aan malaria? Brengen we uit verre oorden dodelijke tropische virussen en parasieten mee? Prof. dr. Jef Van den Ende, verbonden aan het UZA en aan het Instituut voor Tropische Geneeskunde, ziet geen reden tot paniek, al moeten we door onze huidige reislust wel waakzaam blijven.

7 x gezond op reis

Juli 2009

Als u zorgeloos van uw vakantie wilt genieten, vertrekt u beter niet onvoorbereid. Kleine ongemakken kunnen uw vakantieplannen immers danig in de war sturen. Zeven pretbedervers op een rij.