Artikels over "transplantaties: nier-lever-pancreas"

Orgaandonatie: Chris schonk haar nier, Natalia kreeg een hart

oktober 2018

Orgaandonatie redt levens, maar verandert ook de levens van alle betrokkenen. Chris (50) stond haar nier af aan haar dochter. Natalia (20) kreeg een donorhart. Beiden doen hun verhaal.

'Patiënten vertellen mij veel'

Januari 2018

Als studieverpleegkundige op de dienst nierziekten leidt Sabine Verhofstede medische studies in goede banen en begeleidt ze de deelnemende patiënten. 'Soms ben ik vooral een luisterend oor.'

Te groot voor de kinderarts?

Januari 2018

Van de kinderarts naar de specialist voor volwassenen: voor chronische patiënten is het een overgang met veel valkuilen. Overgangsraadplegingen of speciale begeleiding beperken de risico's tot een minimum.

Orgaandonatie: 'We zullen nog lang donororganen nodig hebben'

Juli 2017

Steeds meer mensen registreren zich als orgaandonor. Toch blijven de wachtlijsten lang en sterven er elk jaar gemiddeld honderd patiënten terwijl ze op de wachtlijst staan. Hoe kan dat? En welke nieuwe vormen van donatie bieden daarop een antwoord?

'Vandaag is vandaag'

Oktober 2016

Marleen (55) doorzwom als leverpatiënte heel wat medische watertjes. Maar na een behandeling tegen hepatitis C plukt ze weer voorzichtig de dag. 'Mijn kleinkind houdt me jong', lacht ze.

'Herboren dankzij nierdonor'

Juli 2016

Als dertiger al wist Jeff (64) dat hij rond z'n zestigste een donornier zou nodig hebben. En inderdaad, een maand nadat hij zestig werd, onderging hij een niertransplantatie. 'Een prachtig geschenk.'

Patiënt zkt. nierdonor

Juli 2016

Het gebrek aan donororganen blijft het heikele punt van niertransplantatie. Nieuwe technieken en vormen van donatie moeten het aanbod verhogen en de wachttijden inkorten.

Dienst nierziekten: wie, wat waar?

Juli 2016

De dienst nierziekten van het UZA behandelt patiënten met diverse nierziekten en biedt ook niertransplantaties aan. De gloednieuwe dialyse-eenheid, die een high care en een medium care unit omvat, biedt plaats aan 24 patiënten. De dienst heeft ook twee low care units, één in het UZA zelf en één in Bornem, met respectievelijk 8 en 11 dialysetoestellen.

Safe surgery in het UZA: in veilige handen

April 2016

Op de website zorgkwaliteit.be is gepubliceerd hoe 48 Vlaamse ziekenhuizen scoren op het gebruik van de checklist veilige heelkunde. Het UZA scoort heel goed: in 100% van de ingrepen past het UZA de checklist toe. Bovendien gebruiken we in 95% van de ingrepen een checklist die zelfs uitgebreider is dan de WHO-checklist.

 

Transplantatiecoördinator: verwacht het onverwachte

Juli 2015

Weinig zo onvoorspelbaar als de werkdag van een transplantatiecoördinator. Het is zelfs onzeker wanneer de dag begint of eindigt. ‘De enige zekerheid is dat er altijd iets onverwachts gebeurt,’ lacht Walter Van Donink.

Levertransplantatie: nieuwe perspectieven

Oktober 2014

Jaarlijks ondergaan meer dan 200 Belgen een levertransplantatie, veelal wegens cirrose of leverkanker. Nieuwe medicatie en betere chirurgische technieken verhogen de kans op een goede afloop.

Transplantaties in het UZA

Oktober 2014

'Je kunt perfect verder met één nier'

Oktober 2014

Toen Mathijs (18) aan de dialyse moest, twijfelde zijn vader Eric (49) geen seconde om zich als donor aan te bieden. 'Ik ben blij dat ik dit voor mijn zoon heb kunnen doen.'

Orgaandonatie na euthanasie?

Oktober 2014

Patiënten die euthanasie wensen, vragen uitzonderlijk om na hun dood hun organen te mogen afstaan. De afgelopen vijf jaar gebeurde dat een zevental keer in Antwerpse ziekenhuizen.

Donor gezocht

Oktober 2014

Een tekort aan donororganen blijft de zwakke schakel in de transplantatiegeneeskunde. Nieuwe vormen van donatie – van levende donatie tot donatie na hartstilstand – moeten daar verandering in brengen.

Levend donorschap in de lift: Johan gaf een nier aan zijn zoon

Oktober 2013

Steeds meer mensen beslissen om een nier af te staan aan een familielid. Dat is goed nieuws, want transplantnieren van levende donoren doen het beter dan organen van overleden donoren. Het UZA let erop dat donoren vrij en doordacht beslissen. Het verhaal van Johan, die een nier schonk aan zijn zoon.

Robin won zijn oorlog

Oktober 2010

Zes jaar moest hij wachten op een geschikte donornier. Naar het einde toe regen de ziekenhuisbezoeken zich aan elkaar. Maar nu kan Robin Thoen (17) eindelijk weer een normaal leven leiden. Zo is hij dolblij dat hij weer naar school mag.

De patiënt die weigerde ziek te zijn

Oktober 2009

Als niertransplantatiepatiënt gaat Jan (50) al 19 jaar regelmatig op controle in het UZA. Ook al kunnen die visites hem niet kort genoeg zijn, een tevreden patiënt is hij wel. ‘De artsen zeggen altijd eerlijk waarop het staat.’

Leverdialyse redt levens

Juli 2009

Als de lever het acuut laat afweten, bood een dringende levertransplantatie tot voor kort de enige kans op overleving. Sommige van die patiënten kunnen nu ook geholpen worden met leverdialyse. Geen wondermiddel, maar wel een manier om kostbare tijd te winnen.