Artikels over "transplantaties: longen"

'We willen patiënten nog meer extra jaren geven'

April 2019

De dienst longziekten is een van de vier centra in België die longtransplantaties doen. 'Een longtransplantatie tot een goed einde brengen is topsport voor alle betrokkenen', zegt longarts prof. dr. Hanneke Kwakkel-van Erp.

Safe surgery in het UZA: in veilige handen

April 2016

Op de website zorgkwaliteit.be is gepubliceerd hoe 48 Vlaamse ziekenhuizen scoren op het gebruik van de checklist veilige heelkunde. Het UZA scoort heel goed: in 100% van de ingrepen past het UZA de checklist toe. Bovendien gebruiken we in 95% van de ingrepen een checklist die zelfs uitgebreider is dan de WHO-checklist.

 

Longtransplantaties krijgen tweede adem

Januari 2016

De dienst longziekten is sinds mei 2015 opnieuw begonnen met longtransplantaties. 'De belangrijkste doelgroepen zijn mensen met COPD, interstitieel longlijden – dat zijn longziekten met overmatige vorming van littekenweefsel – en mucoviscidose', zegt UZA-thoraxchirurg dr. Michèle De Waele.

Thuisbeademing: langer en beter leven

Januari 2016

Zo'n 200 UZA-patiënten krijgen thuisbeademing, een therapie in opmars. 'Het is een van de grootste doorbraken in de behandeling van ernstige ademhalingsziekten van de laatste twintig jaar', zegt prof. dr. Wilfried De Backer.

Transplantatiecoördinator: verwacht het onverwachte

Juli 2015

Weinig zo onvoorspelbaar als de werkdag van een transplantatiecoördinator. Het is zelfs onzeker wanneer de dag begint of eindigt. ‘De enige zekerheid is dat er altijd iets onverwachts gebeurt,’ lacht Walter Van Donink.

Transplantaties in het UZA

Oktober 2014

UZA herneemt longtransplantaties

Oktober 2014

Het UZA start opnieuw met longtransplantaties. De kans op succes is minder groot dan bij de meeste andere orgaantransplantaties, maar als alles goed gaat, kan de patiënt weer een perfect normaal leven leiden.

Orgaandonatie na euthanasie?

Oktober 2014

Patiënten die euthanasie wensen, vragen uitzonderlijk om na hun dood hun organen te mogen afstaan. De afgelopen vijf jaar gebeurde dat een zevental keer in Antwerpse ziekenhuizen.

Donor gezocht

Oktober 2014

Een tekort aan donororganen blijft de zwakke schakel in de transplantatiegeneeskunde. Nieuwe vormen van donatie – van levende donatie tot donatie na hartstilstand – moeten daar verandering in brengen.

Verademing voor longpatiënten

Januari 2012

Een nieuwe techniek, ontwikkeld door de dienst longziekten, brengt de longen in detail in beeld. Dat opent de deur naar een behandeling op maat voor chronische longpatiënten. ‘Sommigen hebben werkelijk al alle mogelijke medicijnen geprobeerd. Hen kunnen we nu opnieuw perspectief bieden,’ zegt prof. dr. Wilfried De Backer, diensthoofd pneumologie.