
U bent hier: Home • Alle onderwerpen • transplantatie heelkunde
Artikels over "transplantatie heelkunde"
Orgaandonatie: Chris schonk haar nier, Natalia kreeg een hart
oktober 2018Orgaandonatie redt levens, maar verandert ook de levens van alle betrokkenen. Chris (50) stond haar nier af aan haar dochter. Natalia (20) kreeg een donorhart. Beiden doen hun verhaal.
Communicatie in het ziekenhuis
oktober 2018Goede communicatie tussen zorgverlener en patiënt is erg belangrijk, maar zelden eenvoudig. Elk gesprek is maatwerk. We vroegen een chirurg, een specialist prenatale diagnostiek en een intercultureel bemiddelaar naar hun visie.
Levertransplantatie: nieuwe perspectieven
Oktober 2014Jaarlijks ondergaan meer dan 200 Belgen een levertransplantatie, veelal wegens cirrose of leverkanker. Nieuwe medicatie en betere chirurgische technieken verhogen de kans op een goede afloop.
Transplantaties in het UZA
Oktober 2014UZA herneemt longtransplantaties
Oktober 2014Het UZA start opnieuw met longtransplantaties. De kans op succes is minder groot dan bij de meeste andere orgaantransplantaties, maar als alles goed gaat, kan de patiënt weer een perfect normaal leven leiden.
'Je kunt perfect verder met één nier'
Oktober 2014Toen Mathijs (18) aan de dialyse moest, twijfelde zijn vader Eric (49) geen seconde om zich als donor aan te bieden. 'Ik ben blij dat ik dit voor mijn zoon heb kunnen doen.'
Orgaandonatie na euthanasie?
Oktober 2014Patiënten die euthanasie wensen, vragen uitzonderlijk om na hun dood hun organen te mogen afstaan. De afgelopen vijf jaar gebeurde dat een zevental keer in Antwerpse ziekenhuizen.
Donor gezocht
Oktober 2014Een tekort aan donororganen blijft de zwakke schakel in de transplantatiegeneeskunde. Nieuwe vormen van donatie – van levende donatie tot donatie na hartstilstand – moeten daar verandering in brengen.
Dunnedarmtransplantatie geeft Roland nieuw leven
Oktober 2012Nadat zijn darmen bijna volledig waren verwijderd, zag Roland (53) zich veroordeeld tot een leven van zware gezondheidsproblemen en ziekenhuisopnames. Een dunnedarmtransplantatie, de eerste in het UZA, keerde het tij. ‘Ik ben dankbaar dat ik deze kans heb gekregen’, zegt hij.
Die eerste harttransplantatie
Juli 2012Luc Arnauts, verpleegkundige op de afdeling hartkatheterisatie, zal nooit de eerste patiënt vergeten die in het UZA een harttransplantatie onderging. ‘Dat iemand op zo korte tijd zo spectaculair beter kon worden, dat hadden we nog nooit gezien.’
'Ik dacht dat het gedaan was'
Oktober 2009Antwerpenaar John (68) kreeg op 17 juni 2008 een nieuw hart. Hij is net terug uit vakantie, voor het eerst sinds zijn transplantatie. Nog elke dag denkt hij aan de donor wiens hart hem in leven houdt.
Tijd winnen met medische toptechnologie
Oktober 2009De wachttijden voor donororganen blijven een pijnpunt. Want meestal hebben patiënten het orgaan juist dringend nodig. Artsen zetten dan ook alle middelen in om de wachttijd zo goed mogelijk te overbruggen, zoals een kunsthart, zuurstoftherapie of dialyse.
Zus als levende donor
Oktober 2009Zou u een nier afstaan aan een ziek familielid? Christel (51) deed het in 2005 voor haar zus Margot. ‘Ik wou voorkomen dat ze twee, drie mooie jaren met haar man moest missen.’
Donor worden? Praat erover!
Oktober 2009Volgens de Belgische wet is elke Belg bij zijn overlijden een orgaandonor, maar u kunt uw wens ook vooraf kenbaar maken in het gemeentehuis.
Eurotransplant als spil
Oktober 2009België is lid van de organisatie Eurotransplant, net als Nederland, Luxemburg, Oostenrijk, Duitsland, Slovenië en Kroatië. Elk orgaan dat in die landen beschikbaar wordt, wordt bij Eurotransplant aangemeld.
Nieuw orgaan, nieuw leven
Oktober 2009Elk jaar krijgen een zestigtal patiënten in het UZA een nieuwe kans dankzij een nieuw orgaan. Op elk moment staan echter ook vijftig tot zeventig patiënten op de wachtlijst voor een nieuw hart, nieuwe longen, een nieuwe nier, lever of pancreas. Steeds minder nabestaanden verzetten zich tegen orgaandonatie, maar het wachten op een donororgaan duurt nog altijd even lang…
De patiënt die weigerde ziek te zijn
Oktober 2009Als niertransplantatiepatiënt gaat Jan (50) al 19 jaar regelmatig op controle in het UZA. Ook al kunnen die visites hem niet kort genoeg zijn, een tevreden patiënt is hij wel. ‘De artsen zeggen altijd eerlijk waarop het staat.’
'Kunstorganen niet voor morgen'
Januari 2009Wint orgaantransplantatie in de toekomst nog verder terrein? Of wordt transplantatie overbodig en nemen we over pakweg vijftien jaar gewoon een kunstorgaan uit de kast? Prof. dr. Dirk Ysebaert blikt vooruit.
Transplantatie: 24 uur voor een nieuw leven
oktober 2008Weinig behandelingen spreken zo tot de verbeelding als een transplantatie. Patiënten vieren de datum van de ingreep vaak als een tweede geboortedag. De procedure zelf is per definitie ongepland en niet zelden een race tegen de tijd. Een reconstructie.