Artikels over "spoed"

Sociaal werker: 'Emotionele opvang centraal'

Januari 2019

Na een ernstig ongeval zijn patiënten en hun familie vaak in shock. Op dat moment is de steun van een begripvolle en tegelijk doortastende sociaal werker van onschatbare waarde.

Verlamd na een ongeval: 'Ik geef alweer klimtraining'

Januari 2019

Zion (18) belandde vorig jaar na een verkeersongeval in een rolstoel. Een enorme klap, maar hij bleef altijd vooruitkijken. 'Al op intensieve zorg trok ik mezelf recht in bed. Voor mij kon het niet snel genoeg vooruitgaan.'

UZA erkend als level 1 traumacentrum

Januari 2019

Het UZA kreeg een internationale erkenning als supraregionaal of level-1 traumacentrum voor volwassenen en kinderen.

Traumazorg: snel en trefzeker handelen

Januari 2019

Nog voor een slachtoffer van een zwaar verkeersongeval in het UZA toekomt, staat een gespecialiseerd traumateam klaar. Zorgverleners uit het hele ziekenhuis werken vanaf dan als een geoliede machine samen voor een optimaal herstel.

Sepsis snel herkennen redt levens

oktober 2018

Orgaanfalen, soms met dodelijke afloop. De gevolgen van een te laat opgemerkte sepsis of bloedvergiftiging zijn niet min. Het sepsis-team van UZA werkte daarom richtlijnen uit om sneller erger te voorkomen.

Jodiumtabletten in 10 vragen

Juli 2018

Elke Belg kan vanaf nu gratis jodiumtabletten halen bij de apotheek. Wat is het nut van die tabletten en wanneer moet je ze innemen?

'May mag nooit vergeten worden'

Juli 2017

Hilde Claessens is verpleegkundige op de spoeddienst. In 1988 verloor ze een geliefde collega, May, bij een vreselijke ontploffing in de Sudermanstraat. En dat mag nooit vergeten worden, vindt Hilde.
 

Zwaargewond op de spoeddienst: 'Scannen binnen het half uur'

Juli 2017

Breng patiënten na een zwaar ongeval niet naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis, maar naar een gespecialiseerd traumacentrum, zo luiden de recentste aanbevelingen. Daar staat bij aankomst een compleet team klaar voor de patiënt.

Rampenplanning in het UZA: spoed staat klaar

Januari 2017

Op 22 maart 2016 net voor 8 uur ontplofte in de vertrekhal van Brussels Airport de eerste bom. Om 8:37 uur werd het eerste zwaargewonde slachtoffer opgevangen in het UZA. Iedereen stond klaar. Hoe bereidt de spoedafdeling zich voor op dergelijke grote incidenten?

De kant van de familie

Oktober 2016

Geneeskundestudenten Arno en Wies hadden net een stage op de UZA-spoedafdeling achter de rug, toen ze opeens aan de andere kant terechtkwamen. In de wachtzaal, wachtend op nieuws.

Beroertezorg: snel zijn en samenwerken

Oktober 2016

De beroerte-eenheid van de dienst neurologie is verhuisd én vernieuwd. Dankzij een goede samenwerking tussen ziekenhuizen krijgen patiënten met een beroerte sneller de optimale zorg.

'Die pijn was niet normaal'

Januari 2015

Abdrassoul (46) keerde terug van vakantie met nierstenen als ongewenst souvenir. Toen hij ondanks twee slaappillen 's nachts wakker werd met ondraaglijke pijn, trok hij hals over kop naar de spoed.

Met je kind naar spoed

Januari 2015

Voor kinderen is een bezoek aan de spoedafdeling best beangstigend. Kinderarts dr. Marjolein Mattheij leidt de opvang van de kleinsten sinds kort in goede banen. We legden haar acht bezorgde vragen voor.

Spoed experimenteert met Google Glass

Januari 2015

Met een beetje geluk kunnen UZA-spoedmedewerkers in de toekomst gebruik maken van Google Glass. Het gaat om een bril die op basis van eenvoudige gesproken commando's foto's en geluid opneemt en meteen doorstuurt naar het ziekenhuis.

Snelheid cruciaal bij zware trauma's

Januari 2015

Na een ernstig ongeval is de eerste opvang in het ziekenhuis cruciaal: de patiënt moet binnen het half uur naar de operatietafel of de scanner. Dankzij de nieuwe aanpak op de spoed lukt dat ook.

Hoe dringend is het spoedgeval?

Januari 2015

Als u zich aanmeldt op de spoed, krijgt u een kleurcode, afhankelijk van hoe dringend uw probleem is.

Spoed in beweging

Januari 2015

De dienst spoedgevallen onderging een hele transformatie, met onder meer een vernieuwde ontvangstruimte, een nieuw systeem om patiënten in te delen naar dringendheid en een volledig verbouwde hyperbare kamer.

Eerste hulp bij kleine wondjes

Oktober 2014

Door kleine of banale wonden met de grootste zorg te omringen, kunt u veel leed voorkomen. Wondzorgverpleegkundige Sonja Vlayen geeft ons een spoedcursus wondzorg in zeven stappen.

Traumatisch hersenletsel: stille epidemie in kaart gebracht

April 2014

Elk jaar loopt 1 landgenoot op 200 een traumatisch hersenletsel op, na een klap op het hoofd, een val, een verkeersongeval … In heel Europa gaat het jaarlijks om 2,5 miljoen mensen. Een grootschalig Europees onderzoek, gecoördineerd vanuit het UZA, wil die patiënten betere vooruitzichten geven.

Eens arts, overal arts

Oktober 2013

Prof. dr. Christophe De Block is adjunct-diensthoofd op de dienst endocrinologie en diabetologie in het UZA. Afgelopen zomer reanimeerde hij tijdens zijn vakantie een vierjarige en redde zo zijn leven. 

Tien jaar na het mirakel

April 2013

Anouk was zes toen ze vanop een kunstskipiste dertig meter naar beneden viel. Vandaag is ze een mondige tiener van 17 die houdt van … competitieskiën. ‘Ik ben het UZA nog altijd erg dankbaar’, zegt haar vader Guy.

De zoon, de wonde en de spoedarts

April 2013

Dr. Lucien Hoekx is medisch coördinator voor de urologische oncologie in het UZA. Na een basketbalmatch van zijn zoon volgde een opmerkelijke ontmoeting.

U Zegt: defibrillator

April 2013

Wat is een defibrillator? Wat is het verschil tussen een interne en een externe defibrillator? Waar vind ik ze?

Hersenschudding

Oktober 2012

Ruim gedefinieerd is een hersenschudding een verstoring van de hersenfunctie door een val of slag op het hoofd, die al dan niet tijdelijk optreedt. Die verstoorde hersenfunctie uit zich als geheugenverlies, sufheid, verminderd bewustzijn of bewustzijnsverlies. 

Je bent jong en je drinkt wat?

Oktober 2012

Jongeren die zich op korte tijd lazarus drinken en in het ziekenhuis belanden: ook in ons land is bingedrinking een groeiend probleem. ‘Als eerste stap willen we het fenomeen nu voor België in kaart brengen’, zegt prof. dr. José Ramet, diensthoofd pediatrie in het UZA.

Welkom terug?

Juli 2012

Vzw Rondpunt ijvert voor een betere opvang van verkeersslachtoffers in Vlaanderen. Een centraal aandachtspunt is de slachtoffers helpen terug te keren in de maatschappij. 

Revalidatie: de lange weg terug

Juli 2012

Na het ziekenhuis volgt voor verkeersslachtoffers meestal een lange revalidatie, vaak letterlijk met vallen en opstaan. Revalidatieziekenhuis Revarte opende een apart centrum voor jonge verkeersslachtoffers. ‘Ik wil zo snel mogelijk weer aan het werk’, zegt revalidant Kenny (19). 

Van het eerste uur

Juli 2012

Het leven van verkeersslachtoffers en hun familie wordt vaak letterlijk in één klap overhoop gehaald. Opvang en begeleiding, van die onwezenlijke eerste uren tot de moeilijke maanden daarna, zijn dan cruciaal. ‘Je moet aanvoelen wat mensen nodig hebben’, zegt maatschappelijk werker Lieve Verbist.

Getuige van een ongeval?

Juli 2012

Wat moet u doen wanneer u getuige bent van een ongeval? 

Geraakt in de knop

Juli 2012

Een groep apart zijn kinderen die na een ongeval een hersenbeschadiging hebben opgelopen. Zij worden gevolgd door de kinderneurologen, vaak al op intensieve zorg.

Na de klap

Juli 2012

Een harde klap, versplinterd glas op de weg, omstanders die te hulp schieten, chaos en iemand die 112 belt. Voor veel verkeersslachtoffers is dat het begin van een lang traject, dat meestal begint met een spoedopname. Zes specialisten vertellen over de rol van hun dienst in het vaak delicate behandelingstraject van verkeersslachtoffers. 

Evidence based medicine: het beste bewijs

Juli 2012

Evidence based medicine of evidence based nursing, misschien hoorde u die termen wel al eens vallen. Het houdt in dat artsen en verpleegkundigen hun beslissingen zo veel mogelijk baseren op wetenschappelijk bewezen kennis. Oude gewoonten worden kritisch bekeken, met als ultieme doel de beste zorg voor de patiënt.

Hoe herkent u een hartaanval?

Januari 2012

Wat zijn de mogelijke symptomen van een hartaanval? Hoe herkent u een hartaanval bij uzelf of iemand in uw omgeving? 

Wat is een hartaanval?

Januari 2012

Bij een hartaanval raakt een van de kroonslagaders plots verstopt door een bloedklonter. Zo’n klonter ontstaat wanneer er op een weke plek in de aderwand een scheurtje is opgetreden. 

Geen minuut te verliezen

Januari 2012

Hoe sneller een hartinfarct wordt behandeld, hoe kleiner de schade aan de hartspier. ‘De meeste tijd gaat verloren doordat mensen aarzelen om hulp in te roepen’, zegt prof. dr. Chris Vrints, diensthoofd cardiologie. In het UZA kan een verstopte kroonslagader dag en nacht met spoed worden opengemaakt.

Een beroerte is altijd een noodgeval

Januari 2011

Een beroerte – ook wel herseninfarct, CVA of cerebrovasculair accident genoemd – treft mensen in de kern van hun wezen. De gevolgen zijn divers, maar vaak dramatisch. ‘Een beroerte is absoluut een spoedgeval,’ zegt prof. dr. Patrick Cras, diensthoofd neurologie. ‘Hoe sneller we de patiënt behandelen, hoe groter de kans op herstel.’

Is de spoed voor alles goed?

Januari 2011

Volgens prof. dr. Luc Beaucourt, hoofd van de dienst spoedgevallen van het UZA, hoort liefst 70 procent van de patiënten die naar de spoed komen, daar niet thuis. Dat roept vragen op, met als belangrijkste: wanneer gaat u naar de spoed, wanneer naar de huisarts? We leggen het voor aan de spoedarts én de huisarts.

V-med-team helpt Haïti overleven

April 2010

De verwoestende aardbeving van 12 januari in Haïti staat in ieders geheugen gegrift. Nog geen dag later was het V-Med-team van dokter Beaucourt en zijn UZA-medewerkers ter plaatse om de eerste medische hulp te bieden. 'De nood was groot.'

Duiker én doorzetter

Januari 2010

Nooit liep er iets fout, tot die ene duikvakantie in Marseille. Na een schijnbaar probleemloze duik kwam Rudi (49) ziek boven en 24 uur later kon hij niet meer lopen. Dankzij een doorgedreven behandeling in het UZA en keihard werken kwam hij er weer bovenop.

Speed-date op spoed

Januari 2010

Een verpleegkundige op de spoedafdeling weet nooit wat de dag – of de nacht – zal brengen. De ene keer heerst er relatieve rust, de andere keer ren je heel je shift van hot naar her. In elk geval, saai is het zelden.

Piraat op eigen risico

Oktober 2009

Het is een zomerse traditie: elke grote vakantie, één keer, op de bloedheetste dag, nodig ik alle neefjes en nichtjes uit om te gaan zwemmen. Met opblaasboten en mijn eigen zonen erbij geeft dat een volle minibus en veel lawaai...

De patiënt die weigerde ziek te zijn

Oktober 2009

Als niertransplantatiepatiënt gaat Jan (50) al 19 jaar regelmatig op controle in het UZA. Ook al kunnen die visites hem niet kort genoeg zijn, een tevreden patiënt is hij wel. ‘De artsen zeggen altijd eerlijk waarop het staat.’

30 jaar UZA: drie medische mijlpalen

Oktober 2009

Wie vandaag ziek wordt of een ongeval krijgt, heeft veel meer kans op genezing dan 30 jaar geleden. Dat is onder meer te danken aan de betere behandeling van het hartinfarct, de introductie van de MUG (Medische Urgentie Groep) en de revolutie binnen de beeldvorming. Drie verhalen uit eerste hand.