Artikels over "slaaponderzoek"

Slaapbegeleiding: als slapen een nachtmerrie wordt

April 2013

Voor 15 à 20 % van de volwassenen is een goede slaap een verre wensdroom. Het UZA-slaapcentrum biedt voor hen groepssessies slaapbegeleiding aan. ‘Meer dan 80 % van de deelnemers heeft na de cursus een betere nachtrust. Via inzicht in hun eigen slaappatroon krijgen ze bagage mee om verder aan de slag te gaan’, zegt psychologe Jana Maes.

Slaapproblemen bij kinderen: bedtijd, bedstrijd?

Oktober 2012

Als een kind nacht na nacht moeilijk inslaapt of doorslaapt, kan het hele gezin onder druk komen te staan. Hoe komt zoiets, en vooral: wat doet u eraan? ‘Een slaapprobleem is vaak aangeleerd’, zegt dr. Stijn Verhulst, verantwoordelijk voor het slaapcentrum van de dienst pediatrie. 

Slaap wel! Slaap niet?

April 2009

Een op vier Vlamingen heeft geregeld last van slapeloosheid. Soms is er een lichamelijk probleem, maar vaker liggen de levensstijl en een slechte slaaphygiëne aan de basis van het nachtelijke wroeten. Goed slapen: hoe doe je dat? Twee UZA-specialisten geven raad.

Slaapcentrum begeleidt ouders

maart 2007

Met welk probleem de ouders ook aankloppen in het slaapcentrum voor kinderen, voorlichting en begeleiding zijn essentieel voor het welslagen van het consult. Dat zegt Nancy Schrauwen, unitverantwoordelijke van het slaapcentrum voor kinderen.

Slaaponderzoek bij zuigelingen

maart 2007

Sinds de invoering van preventiecampagnes voor wiegendood halverwege de jaren 1990 daalde het aantal gevallen van wiegendood met meer dan de helft. Veel ouders denken nog altijd verkeerdelijk dat het slaaponderzoek een screeningsonderzoek is naar wiegendood, zegt prof. dr. Patrick Van Reempts, hoofd van het slaapcentrum voor zuigelingen en wiegendoodevaluatie.

Kinderen en slaapproblemen, een miskend probleem?

maart 2007

Kinderen op tijd in bed krijgen, is vaak een moeilijke klus voor ouders. Maar wat als je kind vaker niet wil inslapen of 's nachts meermaals wakker wordt? Moet je alert zijn als je kind overdag moe en prikkelbaar is? Welke kinderen lopen risico voor slaapproblemen? We vroegen het aan kinderarts prof. dr. Kristine Desager die sinds 2000 aan het hoofd staat van het slaapcentrum voor kinderen vanaf 2 jaar.

Waarom slaap ik slecht?

maart 2007

Patiënten die kampen met in- en doorslaapproblemen of met overmatige slaperigheid kunnen terecht bij het slaapteam van de dienst psychiatrie. Stress, angst, psychologische of neurologische problemen zoals het syndroom van rusteloze benen kunnen de slaap verstoren en verdienen de nodige aandacht. Een gesprek met psychiater dr. Ann Van Gastel en neurologe. dr. Ilse De Volder.

Aanhoudend luid snurken niet onschuldig

maart 2007

Epidemiologische studies wijzen er op dat 40% tot 60% van de mannelijke bevolking in het westen snurkt. Eén op 20 volwassen personen lijdt aan het slaapapneusyndroom, gekenmerkt door een abnormaal aantal adempauzes tijdens de slaap.<br>

Teamwerk sleutel tot succes

maart 2007

In het slaapcentrum van het UZA heerst een gemoedelijke, rustige sfeer. Patiënten voelen er zich snel thuis, wat het onderzoek ten goede komt. De sleutel tot succes is een goede teamwerking. Dat zeggen Marc Willemen, niet-medisch coördinator, en Christa Goossens, unitverantwoordelijke van het slaapcentrum voor volwassenen.

Expertisecentrum in slaaponderzoek

maart 2007

Zowat een derde van ons leven brengen we slapend door. Voor sommigen een noodzakelijk kwaad, voor anderen een heilig goed. Net zoals ademen is het een natuurlijk fysiek proces waar we nauwelijks bij stilstaan. Tenzij we uren liggen woelen en de slaap niet kunnen vatten of tot vervelens toe wakker worden en de zenuwen de overhand nemen. In België hebben naar schatting 1 miljoen mensen last van slaapproblemen. Wanneer die niet vanzelf verdwijnen, kan een slaaponderzoek het begin van een uitweg bieden. Een gesprek met prof. dr. Johan Verbraecken, longarts en medisch coördinator van het UZA-slaapcentrum.