
U bent hier: Home • Alle onderwerpen • s.p.o.r.t.s.
Artikels over "s.p.o.r.t.s."
Heelhuids de skipiste af
Januari 2019Na een week hard werken in de auto stappen, 1.000 km rijden en dan ongetraind de heuvel af skiën. Hét recept om een been, pols of arm te breken. Hoe pak je het beter aan? Volg ons stappenplan!
Is zitten ongezond?
Januari 2018Is zitten het nieuwe roken? Almaar meer onderzoek wijst in die richting. Hier vind je alvast enkele goeie argumenten om minder te zitten én tips om vaker uit je luie stoel te komen.
Sporten na kanker? Absoluut!
oktober 2017Ook na kanker kun je je sportieve grenzen flink verleggen, mits begeleiding op maat. Dat blijkt uit het TriaGO!-project van het UZA en AZ Monica in samenwerking met Think-Pink, waarbij twaalf ex-kankerpatiënten trainden voor een kwarttriatlon.
Zorg op maat voor kunstenaars: The show must go on?
Oktober 2016Veel kunstenaars kampen vroeg of laat met blessures. Omdat ze vaak moeilijk de juiste medische hulp vinden, start het UZA in overleg met de Universiteit Antwerpen het medisch expertisecentrum Antwerp HeArts.
TriaGo! Ex-kankerpatiënten trainen voor Zwinathlon
Juli 2016Welke invloed heeft intensief sporten op de gezondheid van ex-kankerpatiënten? Dat proberen het UZA en AZ Monicia te achterhalen met het project TriaGo! Bij dit wetenschappelijk onderzoek worden twaalf voormalige kankerpatiënten én hun buddy’s klaargestoomd voor een kwarttriatlon.
Gezondheidsapps: welkom bij dr. Smartphone
Juli 2016Kijken of een moedervlekje verdacht is, bijhouden hoe actief u bent of zelfs een diagnose stellen: voor alles en nog wat bestaan er gezondheidsapps. Een positieve evolutie of de zoveelste hype?
Jonge sporters? Vijf gouden tips!
Juli 2015Uw kind wil naar een sportclub? Super! Niet elke achtjarige is echter een Tom Boonen of Kim Clijsters in de dop. Daarom: vijf gouden tips voor ouders van aanstormende sporttalenten.
Diagnose op de loopband
Juli 2014Klachten tijdens het lopen hebben soms te maken met een verkeerd looppatroon, al dan niet veroorzaakt door een afwijking. Een gang- en loopanalyse kan de vinger op de zere plek leggen.
'Trainen op een gezonde manier'
Juli 2014Lopen werkt ontstressend, vindt Kaat, verantwoordelijke van een kinderdagverblijf en mama van vier kinderen.
Topzwemmers Pieter Timmers, Egon Van der Straeten en Kimberly Buys
Juli 2014S.P.O.R.T.S. begeleidt ook topsporters. Onder hen topzwemmers Kimberly Buys, Pieter Timmers en Egon Van der Straeten van de Antwerpse zwemclub Brabo. Een babbel aan de rand van het Olympisch zwembad.
Leren lopen?
Juli 2014Gewoon de loopschoenen aan en trainen maar: het is de eenvoudigste, maar niet de beste manier om je op een loopevenement voor te bereiden. Je laat je het best van in het begin begeleiden.
Aanstormend talent getest
Juli 2014S.P.O.R.T.S. verzorgt al jaren de selectie en evaluatie van kandidaat-leerlingen voor de Vlaamse topsportscholen voor basketbal en volleybal, in samenwerking met de respectievelijke bonden. ‘We proberen de meest beloftevolle spelers eruit te halen’, zegt prof. dr. Jan Gielen, medisch coördinator S.P.O.R.T.S..
S.P.O.R.T.S. online
Juli 2014S.P.O.R.T.S. heeft zijn website in een nieuw kleedje gestoken. Afhankelijk van uw vraag kunt u voortaan meteen doorklikken naar ‘ik ben een recreant’ of ‘ik ben een topsporter’.
Screening voor sporters: gerust aan de start
Juli 2014Jaren niet gesport, maar nu weer vol ambitie? Dan is een check-up geen overbodige luxe. S.P.O.R.T.S. biedt screening aan, met als doel blessures te voorkomen en eventuele hartproblemen te onderscheppen.
'In het UZA ben je geen nummer'
Januari 2013'Het UZA? Dat vond ik maar een kille fabriek', zegt Jeff. 'Tot ik tien dagen in het ziekenhuis moest verblijven. Het heeft me aangenaam verrast hoe warm en persoonlijk je hier behandeld wordt.'
Screening jonge sporters: met een gerust hart het veld op
Januari 2013De kans dat een jonge sporter in volle actie aan een hartstilstand sterft, is miniem. Elk overlijden is er echter één te veel. ‘Iedereen die ouder is dan 12 jaar en sport in competitieverband, laat zich het best screenen,’ zegt UZA-cardiologe dr. Catherine De Maeyer.
Sportmedisch onderzoek: sporten met verstand
Oktober 2010Wie in het wilde weg begint te sporten, zonder te weten hoe zijn lichaam eraan toe is, kan voor onaangename verrassingen komen te staan. ‘Een preventief sportmedisch onderzoek kan blessures en ander leed voorkomen, op elke leeftijd’, zegt sportarts dr. Guy De Schutter.
Sporten met hindernissen
Juli 2010Sporten met een zwakke rug, een hartkwaal of een motorische handicap: het is absoluut mogelijk. ‘Er zijn maar heel weinig ziektes of handicaps die sport blijvend in de weg staan’, zegt prof. dr. Gaëtane Stassijns, waarnemend diensthoofd fysische geneeskunde.