Artikels over "revalidatie"

Het UZA groeit, letterlijk en figuurlijk

Januari 2016

Elk jaar stijgt het aantal raadplegingen, opnames, operaties … in het UZA. Ook de infrastructuur groeit mee, met een nieuwe ziekenhuisvleugel in 2015 en nog heel wat toekomstplannen!

Kom bijtanken in Zorghotel Drie Eiken

Oktober 2015

Toen Anita (69) na een longontsteking het ziekenhuis mocht verlaten, bleek thuis revalideren niet haalbaar. Zorghotel Drie Eiken bood een prima alternatief. 'Ik kwam er mentaal en fysiek tot rust.'

Beroertezorg: snel ingrijpen beperkt de schade

Juli 2015

Patiënten met een beroerte kunnen in het UZA terecht in de multidisciplinaire beroerte-eenheid. Het ziekenhuis biedt naast de standaardbehandeling ook mechanische trombectomie aan, een hooggespecialiseerde ingreep om bloedklonters te verwijderen.

Op adem komen in Drie Eiken

April 2015

Geopereerd, maar nog niet helemaal aangesterkt? Dan kunt u een tussenstop inlassen in Drie Eiken, naast het UZA, dat een verblijf met alle comfort koppelt aan professionele zorg.

Revalidatie bij prostaatkanker: zeg niet patiënt, maar sporter

April 2014

Patiënten met ongeneeslijke prostaatkanker hebben dankzij hormoontherapie vaak nog jaren te leven, maar ze verliezen wel hun fitheid. Een aangepast revalidatieprogramma kan het verschil maken.

Multiple sclerose: Antwerpse ziekenhuizen bundelen hun expertise

Januari 2013

Multiple Sclerose (MS) is een ziekte met vele gezichten. Om de zorg meer te stroomlijnen richtten het UZA, het AZ Klina en revalidatieziekenhuis De Mick het MS-netwerk Antwerpen op. Intussen zoeken wetenschappers volop naar nieuwe behandelingen en manieren om te voorspellen welk medicijn het best zal aanslaan bij welke patiënt.

Sport op voorschrift

Oktober 2012

Veel diabetici doen te weinig aan sport. Nochtans gaan diabetes en beweging prima samen, als het op de juiste manier gebeurt. De dienst fysische geneeskunde start nu met een bewegingsprogramma om diabetespatiënten op weg te helpen.

Welkom terug?

Juli 2012

Vzw Rondpunt ijvert voor een betere opvang van verkeersslachtoffers in Vlaanderen. Een centraal aandachtspunt is de slachtoffers helpen terug te keren in de maatschappij. 

Revalidatie: de lange weg terug

Juli 2012

Na het ziekenhuis volgt voor verkeersslachtoffers meestal een lange revalidatie, vaak letterlijk met vallen en opstaan. Revalidatieziekenhuis Revarte opende een apart centrum voor jonge verkeersslachtoffers. ‘Ik wil zo snel mogelijk weer aan het werk’, zegt revalidant Kenny (19). 

Van het eerste uur

Juli 2012

Het leven van verkeersslachtoffers en hun familie wordt vaak letterlijk in één klap overhoop gehaald. Opvang en begeleiding, van die onwezenlijke eerste uren tot de moeilijke maanden daarna, zijn dan cruciaal. ‘Je moet aanvoelen wat mensen nodig hebben’, zegt maatschappelijk werker Lieve Verbist.

Getuige van een ongeval?

Juli 2012

Wat moet u doen wanneer u getuige bent van een ongeval? 

Geraakt in de knop

Juli 2012

Een groep apart zijn kinderen die na een ongeval een hersenbeschadiging hebben opgelopen. Zij worden gevolgd door de kinderneurologen, vaak al op intensieve zorg.

Na de klap

Juli 2012

Een harde klap, versplinterd glas op de weg, omstanders die te hulp schieten, chaos en iemand die 112 belt. Voor veel verkeersslachtoffers is dat het begin van een lang traject, dat meestal begint met een spoedopname. Zes specialisten vertellen over de rol van hun dienst in het vaak delicate behandelingstraject van verkeersslachtoffers. 

Gewrichtsproblemen... en hoe ze te voorkomen

Juli 2012

Versleten of beschadigde gewrichten kunnen vandaag dan wel vervangen worden door hightechprotheses, ook die gaan niet eeuwig mee. De beste remedie blijft dus: gewrichtsproblemen voorkomen. Prof. dr. Francis Van Glabbeek legt uit hoe je dat het beste doet.

'Er was geen vuiltje aan de lucht. Dacht ik'

Januari 2012

Frederik is net veertig geworden. Sportief uiterlijk, fervent diepzeeduiker, nooit gerookt. Zijn hartinfarct in september 2011 kwam dan ook als een donderslag bij heldere hemel. ‘En toch besef ik nu dat ik allesbehalve gezond bezig was. Dat moet en zal veranderen.’

Van ziekenhuisbed naar fitnesszaal?

Januari 2012

Opnieuw in beweging komen na een hartaanval is een absolute must. In de cardiale revalidatie van het UZA gebeurt dat onder multidisciplinaire begeleiding. ‘Het gaat om meer dan lichaamstraining. We helpen patiënten op weg naar een gezondere levensstijl’, zegt cardiologe dr. Catherine De Maeyer.

'Ik ga niet meer over mijn grenzen'

Juli 2011

Ze had voortdurend pijn en kon niet meer stappen: de artrose sloeg hard toe bij Ann Coens (66). Een tijd lang verbeet ze de pijn, tot ze hulp zocht bij de dienst fysische geneeskunde in het UZA. Vandaag is het leed zo goed als geleden.

Kunstgewricht als laatste optie

Juli 2011

Bij verregaande artrose kan een kunstheup of -knie de oplossing zijn. Al blijft het een laatste optie, beklemtoont prof. dr. Johan Somville, diensthoofd orthopedie. ‘We opereren alleen als de patiënt er zelf om vraagt én als hij bereid is om te revalideren.’

Revalidatie: sterker door beweging

Juli 2011

Weggesleten kraakbeen kun je niet terugtoveren. Wel kun je de algemene conditie verbeteren en de spieren rondom de getroffen gewrichten versterken. Met kinesitherapie herwinnen artrosepatiënten vaak een groot stuk beweeglijkheid.

Spaar uw gewrichten - Tips

Juli 2011

Hebt u last van artrose? Vermijd dan zeker overbelasting van uw gewrichten.

Artrose - Als bewegen pijn doet

Juli 2011

Stramme en pijnlijke gewrichten, eenvoudige bewegingen die niet meer lukken … : artrose is geen pretje. De dienst fysische geneeskunde van het UZA benadert het probleem vanuit verschillende hoeken. ‘Artrose is niet omkeerbaar, maar gelukkig wel controleerbaar’, zegt prof. dr. Gaëtane Stassijns.

'Motorrijden mag niet meer, schrijven gelukkig wel'

Januari 2011

Vroeger kon hij bergen verzetten, vandaag moet hij vooral leren zijn inspanningen te doseren. Meer dan drie jaar na zijn herseninfarct heeft Frans Haegemans (68) het soms nog moeilijk met zijn beperkingen. Maar opgeven staat niet in zijn woordenboek. ‘Als je er niet voor werkt, bereik je niets.’

Communicatie verbroken

Januari 2011

Veel CVA-patiënten hebben spraak-, taal- of slikproblemen.

Revalidatie - Word ik weer de oude?

Januari 2011

CVA-patiënten willen maar één ding: weer helemaal de oude worden. Dat kan echter lang niet altijd. ‘Het spontane herstelproces van de hersenen kunnen we niet beïnvloeden. Maar we kunnen er wel voor zorgen dat de patiënt zijn herstelkansen optimaal benut’, klinkt het op de revalidatie-afdeling.