Artikels over "radiologie"

Hoe een bypassoperatie Leen behoedde voor een hersenbloeding

augustus 2020

Wat eerst gewoon hoofdpijn leek, bleek uiteindelijk een grote uitstulping van een bloedvat, een aneurysma. Een bypassoperatie in de hersenen bespaarde Leen (66) een hersenbloeding.

Beroertezorg: samenwerken met andere ziekenhuizen

augustus 2020

Om beroertezorg te verbeteren en te centraliseren, besliste de Vlaamse overheid om de meest complexe behandelingen – zoals trombectomie – maar in een beperkt aantal ziekenhuizen te laten uitvoeren.

Marian (49) kreeg een herseninfarct: de lange weg terug na een beroerte

augustus 2020

Dankzij de alerte reactie van haar man en een snelle behandeling in het UZA herstelde Marian goed van haar beroerte. 'Maar het was keihard werken om te komen waar ik nu ben.'

Vijf vragen over beroerte

augustus 2020

Een beroerte is de op twee na belangrijkste doodsoorzaak in de westerse wereld en de meest voorkomende oorzaak van een verworven handicap. Wat is het precies en welke behandelingen zijn er mogelijk? We vragen het aan dr. Caroline Loos, neuroloog, en prof. dr. Maurits Voormolen, interventieradioloog.

Beroerte of niet? Denk FAST!

augustus 2020

Twijfel je of je met een beroerte te maken hebt? Doe dan de FAST-test.

'Iedereen moet een beroerte kunnen herkennen'

augustus 2020

De patiënten sneller in het ziekenhuis krijgen: vooral daarmee zouden we meer beroertepatiënten kunnen helpen', zegt interventieradioloog prof. dr. Maurits Voormolen. Door een intensieve opvolging nadien probeert het UZA er voor iedereen het maximum uit te halen.

Radiologie zorgt voor innovaties in long- en leverziekten

augustus 2020

Een kijkonderzoek waarbij de arts gps-gewijs door de longen wordt geleid en een nieuwe behandeling van leveruitzaaiingen: de interventionele radiologie en longziekten introduceren veelbelovende nieuwe technieken.

Ziekenhuispaspoort voor kinderen: een beetje minder bang

Oktober 2019

Liefst bij mama op schoot tijdens een prik? K3 in de oortjes om dat lastige onderzoek net iets minder lastig te maken? Chronisch zieke kinderen kunnen het voortaan zelf aangeven in hun ziekenhuispaspoort.

Geavanceerde medische beelden wijzen de weg

Januari 2019

Geavanceerde medische beelden brengen artsen dichter bij de juiste behandeling. In deze drie gevallen werd een ingrijpende operatie vermeden, een hersenprobleem doelgericht aangepakt en een tweede tumor net op tijd ontdekt.

Zuinig met radiologische straling: UZA-aanpak internationaal bekroond

Januari 2017

De dienst radiologie doet al het mogelijke om de stralingsdosis voor patiënten tijdens een onderzoek zo laag mogelijk te houden. Die inspanning werd beloond met het EuroSafe Imaging Stars label, een Europees keurmerk voor goede beeldvorming.

Beroertezorg: snel zijn en samenwerken

Oktober 2016

De beroerte-eenheid van de dienst neurologie is verhuisd én vernieuwd. Dankzij een goede samenwerking tussen ziekenhuizen krijgen patiënten met een beroerte sneller de optimale zorg.

'Professioneel en warm tegelijk'

April 2016

De onbezorgdheid is weg, maar toch is Jan (56) vooral blij dat hij nog leeft. Zo'n half jaar geleden werd hij met spoed aan een hersenaneurysma geopereerd.

'Ze dacht dat ze nooit haar kleinkind zou zien'

Januari 2016

Ann Rumes is verpleegkundige op radiologie. Heel wat borstkankerpatiënten komen daar langs voor een mammografie, maar één patiënte blijft haar bijzonder bij.

Kankerscreening redt levens

Juli 2015

Red je met kankerscreening levens of is het dure gezondheidszorg die al bij al weinig oplevert? We leggen de vraag voor aan medisch socioloog prof. dr. Guido Van Hal en oncoloog prof. dr. Marc Peeters.

Levertumoren: 1 raadpleging met alle specialisten

Juli 2014

Patiënten met een levertumor kunnen sinds kort op een multidisciplinaire raadpleging terecht. Zo moeten ze minder vaak naar het ziekenhuis komen en weten ze sneller waar ze aan toe zijn.

De bekkenbodem als basis

April 2014

Patiënten met incontinentie of constipatie hebben vaak baat bij bekkenbodemtherapie. ‘We kunnen onze bekkenbodemspieren controleren, en dus ook anders leren gebruiken’, klinkt het bij de bekkenbodemtherapeuten.

Wat is de Klein Bekken Kliniek?

April 2014

De Klein Bekken Kliniek van het UZA verenigt specialisten van de diensten urologie, maag-darmziekten, gynaecologie, abdominale heelkunde en radiologie, naast bekkenbodemtherapeuten, verpleegkundigen en een psychologe.

Behandeling van incontinentie: een geluk bij een ongeluk

April 2014

Incontinentie wordt wel eens het allerlaatste taboe genoemd. Nochtans loont het om hulp te zoeken. ‘Volledige genezing lukt niet altijd, maar verbetering of ondersteuning is voor iedereen mogelijk.’

Borstkankerscreening: doen of niet?

April 2014

Voor- en tegenstanders van borstkankerscreening kruisen geregeld de degens in de media. Intussen zien radiologen en gynaecologen in het UZA het aantal gevorderde borstkankers opnieuw toenemen.

Radiologische straling: mag het wat minder zijn?

Januari 2013

Het is een gekende paradox: radiologische onderzoeken kunnen levens redden, maar bij een te hoge dosis röntgenstralen kunnen ze de gezondheid ook schaden. De dienst radiologie haalde nieuwe technologie in huis om de stralingsdosis nauwkeuriger te monitoren en tot een absoluut minimum te beperken.

Foto, scan, echo?

Juli 2012

Iedereen moet vroeg of laat wel eens naar het ziekenhuis voor een radiografisch onderzoek, een echografie, een CT-scan of een MRI. Wat is eigenlijk het verschil tussen die technieken? En wanneer krijg je wat? Een kort overzicht.

Verademing voor longpatiënten

Januari 2012

Een nieuwe techniek, ontwikkeld door de dienst longziekten, brengt de longen in detail in beeld. Dat opent de deur naar een behandeling op maat voor chronische longpatiënten. ‘Sommigen hebben werkelijk al alle mogelijke medicijnen geprobeerd. Hen kunnen we nu opnieuw perspectief bieden,’ zegt prof. dr. Wilfried De Backer, diensthoofd pneumologie. 

Translationeel onderzoek: van muis tot mens

Oktober 2011

UZA-onderzoekers helpen geneesmiddelen te ontwikkelen en testen technieken om ziekten op te sporen. Het UZA heeft de laatste jaren zwaar geïnvesteerd in beeldvorming, voor mensen en voor kleine proefdieren, om nieuwe technieken nog sneller bij mensen te kunnen inzetten. Van muis tot mens, maar hoe werkt dat?

Angst voor scanners: 'Zelfs speleologen raken wel eens in paniek'

April 2011

Het zal je maar overkomen: je moet voor een onderzoek onder de NMR-scanner en wordt in de smalle tunnel overmand door angst. Waar komt die paniek eigenlijk vandaan? En wat gebeurt er als een angstaanval zo groot is dat het onderzoek niet kan plaatsvinden?

Alzheimer vroeg opsporen

Juli 2010

Met een PET-scan, een techniek die specifieke lichaamsprocessen in beeld brengt, is het mogelijk de ziekte van Alzheimer in het prille beginstadium op te sporen.

Ziekte opsporen nog voor de symptomen

Januari 2010

Bij de ziekte van Parkinson en heel wat andere aandoeningen van het centrale zenuwstelsel raken er subtiele processen in de hersenen verstoord nog voor de patiënt klachten heeft. Een vroege detectie van die afwijkingen maakt een vroegtijdige behandeling mogelijk. Daarin ligt de grote sterkte van nucleaire geneeskunde.

Revolutionaire techniek legt wittestofbanen bloot

Januari 2010

De wittestofbanen van de hersenen, als het ware de informatiesnelwegen van ons brein, waren tot voor kort zo goed als onbekend terrein. De techniek Diffusion Tensor Imaging (DTI) brengt daar verandering in. Het zou wel eens de sleutel kunnen zijn tot een betere behandeling van tal van ziekten, van depressie tot multiple sclerose.

De werking van het brein in beeld

Januari 2010

Dankzij functionele MRI ziet een chirurg nauwkeurig welke delen van de hersenen verantwoordelijk zijn voor welke taken. Dat wijst de chirurg de weg als hij een patiënt aan een hersentumor opereert. Het is dan immers cruciaal dat er zo weinig mogelijk aan belangrijke hersenstructuren wordt geraakt.

Kijken onder de hersenpan

Januari 2010

Artsen beschikken vandaag over adembenemende technieken om onder onze hersenpan te kijken. Niet alleen vormkenmerken, maar ook processen die zich in de hersenen afspelen, kunnen nu haarscherp in beeld worden gebracht. Dat heeft de diagnosestelling en behandeling van hersenaandoeningen op een hoger plan gebracht. Bepaalde hersentumoren en vaatafwijkingen die 30 jaar geleden onbehandelbaar waren, zijn vandaag volledig te genezen.

30 jaar UZA: drie medische mijlpalen

Oktober 2009

Wie vandaag ziek wordt of een ongeval krijgt, heeft veel meer kans op genezing dan 30 jaar geleden. Dat is onder meer te danken aan de betere behandeling van het hartinfarct, de introductie van de MUG (Medische Urgentie Groep) en de revolutie binnen de beeldvorming. Drie verhalen uit eerste hand.

De scherpe blik van de radioloog

Januari 2009

Dé eigenschap van een goede radioloog? 'Een uitzonderlijk visueel onderscheidingsvermogen', vindt UZA-radioloog prof. dr. Jan Gielen.