Artikels over "pneumologie"

Nieuwe behandeling helpt patiënten met ernstig emfyseem

April 2019

Patiënten met de chronische longziekte emfyseem krijgen letterlijk meer ademruimte dankzij klepjes die de zieke longkwab afsluiten. In België passen nog maar enkele ziekenhuizen de techniek toe.

Ademtest voor Curieuzeneuzen

April 2019

Hebben mensen die in een straat met veel luchtvervuiling wonen, een verhoogde kans op luchtwegproblemen zoals astma of een chronische longziekte? De dienst longziekten wil dat nagaan met een nieuwe techniek waarbij uitgeademde lucht wordt onderzocht op specifieke merkers. Die stoffen weerspiegelen de toestand van de longen en luchtwegen.

Peter onderging een longtransplantatie

April 2019

Drie jaar geleden kreeg Peter (49) nieuwe longen. 'Een mooier cadeau had ik niet kunnen krijgen. Mijn wereld leek opeens veel groter. En de ziekenhuisgangen korter', lacht hij.

5 vragen over longrevalidatie

April 2019

De longrevalidatie in het UZA schakelt een versnelling hoger. Patiënten werken niet alleen aan kracht en conditie, maar krijgen indien nodig ook ergotherapie, voedingsadvies of andere ondersteuning.    Ze worden begeleid door een nieuw, jong team met longrevalidatiearts dr. Jo Raskin, vijf kinesitherapeuten en een ergotherapeute.

Dienst longziekten

April 2019

Wie?
Het team omvat 13 longartsen, twee assistenten in opleiding, drie consulent-longartsen, naast kinesitherapeuten, ergotherapeuten, tabakologen, verpleegkundigen, longfunctie-analisten en secretariaatsmedewerkers.

'We willen patiënten nog meer extra jaren geven'

April 2019

De dienst longziekten is een van de vier centra in België die longtransplantaties doen. 'Een longtransplantatie tot een goed einde brengen is topsport voor alle betrokkenen', zegt longarts prof. dr. Hanneke Kwakkel-van Erp.

Stoppen met roken? Yes you can!

Januari 2019

Waarom is stoppen met roken zo moeilijk? En vooral: hoe lukt het wel? We vragen het aan UZA-tabacologen Karine Colebrants, Dirk Quina en Steffi Van Uffelen.

Longvlieskanker opsporen met ademtest

oktober 2018

Onderzoekers van het UZA en de Universiteit Antwerpen kunnen in de lucht die iemand uitademt, vaststellen of die persoon longvlieskanker heeft. Zeker voor personen die ooit intensief aan asbest zijn blootgesteld, is dat een vooruitgang.

Ventilatiedeskundige: extra zuurstof en een kopje koffie

Juli 2018

Patiënten die bij hun ademhaling ondersteuning nodig hebben van een machine, krijgen van ventilatiedeskundige Christina Haesendonckx hulp bij elke stap. Van de eerste keer ademen via het apparaat tot zelf het toestel bedienen in hun eigen huis.

Hoe ongezond is fijn stof?

Juli 2018

Fijn stof en luchtvervuiling zijn niet alleen slecht voor je luchtwegen, maar ook voor je hart. Kinderen zijn extra kwetsbaar. Twee UZA-specialisten geven uitleg en tips.

E-sigaret: dampen schaadt de gezondheid

Januari 2018

Het is geen rook maar damp en komt in allerlei trendy smaakjes zoals chocolade, cola of karamel. De e-sigaret is razend populair, maar is het ook gezond? Vijf vragen aan toxicoloog prof. dr. Philippe Jorens en tabacoloog Dirk Quina.

Niet in een glazen kastje

Juli 2017

Stan (3) heeft mucoviscidose en wordt behandeld in het UZA. 'Sinds de diagnose is ons leven sterk veranderd. Maar we steken hem niet in een glazen kastje', zegt mama Vicky.

Grieptwijfels

Januari 2017

Laat u zich vaccineren tegen griep? Zo’n spuitje dat je krijgt in de herfst om dan beschermd te zijn als de griep in de winter toeslaat? Als je ouder bent of ziek, is het advies meestal duidelijk: doen! Niet zo als je jong en relatief gezond bent en bovendien niet werkt in een medische omgeving waar virussen en bacillen genadeloos hun ding doen.

Vijf tips bij griep

Januari 2017

Een griep te pakken? Dan zit er niet veel anders op dan uitzieken en voorkomen dat u uw huisgenoten besmet. Vijf tips van UZA-pneumologe dr. Annelies Janssens om u te wapenen tegen het griepvirus.

Van traditionele naar gezamenlijke zorg: 'Arts en patiënt hebben allebei expertise'

Oktober 2016

De relatie tussen arts en patiënt is de laatste decennia ingrijpend veranderd. De tijd van meneer doktoor en de onmondige patiënt is definitief voorbij. Prof. dr. Filip Van Den Eede, medisch coördinator van de dienst psychiatrie, schetst het nieuwe model van ‘gezamenlijke zorg’.

Slaapgeneeskunde in de lift

Juli 2016

Een slaapprobleem kan vele oorzaken hebben. ‘Je moet altijd de hele patiënt bekijken’, zegt prof. dr. Johan Verbraecken, van het UZA-slaapcentrum. ‘Met een multidisciplinair team bovendien.’ Dat ondervond ook Jurgen, bij wie na jaren slechte nachten slaapapneu werd vastgesteld.

Roken? Begin er niet aan!

April 2016

Vlaamse jongeren zijn weer meer gaan roken: een op de vier steekt regelmatig een sigaret op. Groepsdruk? Onwetendheid? Als je dit leest, denk je in elk geval twee keer na! 

Longtransplantaties krijgen tweede adem

Januari 2016

De dienst longziekten is sinds mei 2015 opnieuw begonnen met longtransplantaties. 'De belangrijkste doelgroepen zijn mensen met COPD, interstitieel longlijden – dat zijn longziekten met overmatige vorming van littekenweefsel – en mucoviscidose', zegt UZA-thoraxchirurg dr. Michèle De Waele.

Hoestende kinderen: 4 gezonde tips

Januari 2016

Geen enkele ouder hoort zijn of haar kind graag hoesten. Maar wanneer stapt u naar de dokter? En wat met hoestsiroop? Vier dingen die u moet weten over acute hoest.

Thuisbeademing: langer en beter leven

Januari 2016

Zo'n 200 UZA-patiënten krijgen thuisbeademing, een therapie in opmars. 'Het is een van de grootste doorbraken in de behandeling van ernstige ademhalingsziekten van de laatste twintig jaar', zegt prof. dr. Wilfried De Backer.

Transplantaties in het UZA

Oktober 2014

UZA herneemt longtransplantaties

Oktober 2014

Het UZA start opnieuw met longtransplantaties. De kans op succes is minder groot dan bij de meeste andere orgaantransplantaties, maar als alles goed gaat, kan de patiënt weer een perfect normaal leven leiden.

Donor gezocht

Oktober 2014

Een tekort aan donororganen blijft de zwakke schakel in de transplantatiegeneeskunde. Nieuwe vormen van donatie – van levende donatie tot donatie na hartstilstand – moeten daar verandering in brengen.

Leven met longkanker: 'Elke goeie dag is er één'

Oktober 2013

Nooit gerookt, en toch longkanker. Rita (69) leek gewoon pech te hebben. En dan toch nog een geluk bij een ongeluk: ze heeft een zeldzame vorm die tijdelijk te beteugelen is met een nieuw, doelgericht medicijn. Geen mens die vandaag zou zeggen dat ze een uitgezaaide longtumor heeft. 

Palliatief luisteruur

Oktober 2013

Patiënten met een uitgezaaide en bijgevolg ongeneeslijke longkanker kunnen voortaan met hun vragen en noden terecht op de palliatieve raadpleging. Bedoeling is dat ze binnen de acht weken na de diagnose een verkennend gesprek hebben, ook al hebben ze op dat moment soms nog vele maanden of zelfs jaren tegoed.  

Asbestkanker: voorzichtige hoop

Oktober 2013

Longvlieskanker, een ziekte die bijna altijd wordt veroorzaakt door contact met asbest, blijft een bikkelharde diagnose. Toch is er ook goed nieuws. ‘Sommige patiënten kunnen we vandaag opereren zonder dat we hun long moeten wegnemen’, zegt prof. dr. Paul Van Schil, diensthoofd thorax- en vaatheelkunde. 

Longkanker genetisch ontmaskeren

Oktober 2013

Dankzij doelgerichte medicatie blijven sommige patiënten met een uitgezaaide longkanker nog jaren in leven. Het is de bedoeling om bij die patiënten genetische afwijkingen in hun kanker te vinden, die met medicijnen kunnen worden behandeld. Spijtig genoeg trekken maar weinigen dat winnende lotje.

Zwezerikkanker: expertise bundelen

Oktober 2013

De medewerkers van thoraxoncologie zijn eveneens gespecialiseerd in de behandeling van thymoom of gezwel van de zwezerik, een erg zeldzame maar gelukkig relatief goedaardige kanker.

Longkanker: een tweede mening?

Oktober 2013

Het MOCA organiseert sinds kort een aparte raadpleging voor longkankerpatiënten die een tweede mening willen. De belangrijkste info op een rijtje. 

Longkanker: gevecht op veel fronten

Oktober 2013

Na jaren van relatieve windstilte is de behandeling van longkanker opnieuw volop in beweging. Een gecombineerde therapie verhoogt de kans op genezing en dankzij gepersonaliseerde medicatie kunnen patiënten met uitzaaiingen soms nog jaren een kwaliteitsvol leven leiden. In het UZA wordt longkanker behandeld in het Multidisciplinair Oncologisch Centrum Antwerpen (MOCA). Nieuw zijn de multidisciplinaire raadpleging, een apart spreekuur voor patiënten die een second opinion willen en een palliatieve raadpleging.

Het griepvaccin in 10 vragen

Oktober 2013

Vanaf oktober is het nieuwe griepvaccin beschikbaar. Bent u zwanger, ouder dan 65 of lijdt u aan een long-, hart-, lever-, nieraandoening of aan diabetes? Of bent u zelf arts of verpleegkundige? Laat u dan zeker vaccineren bij uw huisarts of bedrijfsarts. Alles wat u moet weten over de griepprik!

IWT-project: slaaponderzoek met minder hinder

Oktober 2013

Sensoren ontwikkelen om patiënten tijdens hun slaap op te volgen zonder hen te hinderen, dat is het doel van NXT_SLEEP, een onderzoeksproject van de dienst pneumologie, het slaapcentrum van het UZA en een reeks Vlaamse toptechnologiebedrijven.

Tien jaar na het mirakel

April 2013

Anouk was zes toen ze vanop een kunstskipiste dertig meter naar beneden viel. Vandaag is ze een mondige tiener van 17 die houdt van … competitieskiën. ‘Ik ben het UZA nog altijd erg dankbaar’, zegt haar vader Guy.

Wat is hyperventilatie?

Juli 2012

Hyperventilatie ontstaat doordat u te snel en te oppervlakkig ademt, meestal omdat u zich erg angstig voelt. Het gevolg is dat het CO²-gehalte in het bloed daalt en uw zuurtegraad uit balans raakt. Zo raakt uw inwendige mechanisme ontregeld en ontstaan er allerlei vervelende symptomen, zoals duizeligheid, tintelingen in de vingers, stijfheid rond de lippen, een bonzende hartslag … 

Verademing voor longpatiënten

Januari 2012

Een nieuwe techniek, ontwikkeld door de dienst longziekten, brengt de longen in detail in beeld. Dat opent de deur naar een behandeling op maat voor chronische longpatiënten. ‘Sommigen hebben werkelijk al alle mogelijke medicijnen geprobeerd. Hen kunnen we nu opnieuw perspectief bieden,’ zegt prof. dr. Wilfried De Backer, diensthoofd pneumologie. 

Marijke stopt met roken!

Oktober 2011

Verpleegkundige Marijke (50) is vastbesloten: na bijna veertig jaar roken, bant ze de sigaret definitief uit haar leven. Vol goede moed stapt ze in het UZA-rookstopprogramma. U leest hier haar dagboekverslag, met commentaar van rookstopbegeleidster Karine Colebrants.

Van Minnesota naar het UZA

Juli 2011

Zes jaar geleden verhuisde Jordann Schmidt (18) van de States naar België. Al sinds ze een half jaar oud was, was ze daar in behandeling voor mucoviscidose. Als ze zich wilde settelen in Antwerpen, moest ze dus ook hier op zoek naar een dokter.

Koud, kouder... verkouden!

Januari 2011

Geen winter zonder hoestaanvallen, niesbuien en gesnotter. Hoe komt het toch dat we die vervelende verkoudheden vooral tijdens de wintermaanden krijgen? En wat doet u ertegen? Zeven uitspraken over verkoudheden op hun waarheidsgehalte getoetst.

Longembolie

Juli 2010

Bij een longembolie raakt een bloedvat in de longen verstopt door een bloedklonter, meestal aangevoerd vanuit de benen. De bloedklonter is het gevolg van een trombose.

Longkanker: kleine stapjes vooruit

Juli 2010

Longkanker: het blijft een beenharde diagnose. Maar er is ook reden tot voorzichtig optimisme. Dankzij de nieuwe moleculaire therapieën kunnen sommige patiënten met een uitgezaaide tumor nog jaren een kwaliteitsvol leven leiden. Intussen wordt ook gezocht naar manieren om longkanker vroeger op te sporen.

Kunst als derde long

April 2010

Sophie Vandermeulen (47) is moeder van drie, beeldend kunstenares en chronisch longpatiënte. ‘In het UZA word ik niet louter als patiënt, maar ook als vrouw en moeder gezien’, vertelt ze.

Griep: laat u vaccineren!

Oktober 2009

Nog nooit kreeg een griepvaccin zoveel aandacht als het aangekondigde vaccin tegen A/H1N1v, beter gekend als de Mexicaanse griep. Intussen blijft het voor risicogroepen even noodzakelijk om zich te beschermen tegen de ‘gewone’ griep. Enkele veel gestelde vragen op een rijtje.

Astma bij kinderen: mama, waarom moet ik puffen?

April 2009

Astma komt wereldwijd steeds vaker voor, ook bij kinderen. Kinderen met astma kunnen even onbezorgd spelen en sporten als hun leeftijdgenootjes, op voorwaarde dat ze de juiste behandeling krijgen én volhouden. Educatie op maat staat dan ook centraal in de astmakliniek voor kinderen in het UZA.

Beter bewaakt met nieuwe monitoren

Januari 2009

Op de afdelingen cardiochirurgie, cardiologie en longziekten worden de vitale functies van patiënten voortaan nog nauwkeuriger gecontroleerd. Een ingenieus monitorsysteem, draadloos verbonden met mobiele telefoons, waarschuwt de verpleegkundigen onmiddellijk bij ernstige problemen.

Stoppen kan. Echt!

Januari 2009

Stoppen met roken heeft altijd zin. Makkelijk is het niet, maar u bewijst er uw gezondheid en uw omgeving een grote dienst mee. U hoeft het ook niet alleen te doen: in het UZA kunt u onder professionele begeleiding voorgoed vaarwel zeggen aan de sigaret.

Getuigenis patiënt COPD

maart 2006

Longkanker en COPD

maart 2006

Drie op vier mensen met longkanker zijn mannen, en ook COPD - chronisch obstructief longlijden - treft vooral de mannelijke helft van de bevolking. Het feit dat mannen nog altijd vaker naar een sigaret grijpen dan vrouwen, heeft daar alles mee te maken. Met COPD kunnen mensen met wat geluk nog oud worden, longkanker is meestal ongeneeslijk. Toch zit ook de behandeling van longtumoren in de lift.

Astma: in ademnood

juli 2005

In België lijden naar schatting een half miljoen mensen aan astma. In tegenstelling tot chronisch obstructief longlijden (COPD), waar nog eens 6 à 700.000 rokers het slachtoffer van zijn, hoeft astma, mits een correcte behandeling en nauwkeurige opvolging, geen levenslang probleem te zijn. Een gesprek met prof. dr. Wilfried De Backer, diensthoofd pneumologie, over de soms moeilijke diagnose en de steeds effectievere behandeling van astma.