Artikels over "pijncentrum"

Telemonitoring: een app voor plasproblemen

december 2020

Dankzij nieuwe digitale techno­logie kunnen zorgverleners patiënten ook vanaf afstand opvolgen. In volle coronatijd schakelden urologen van het UZA over op telemonitoring voor problemen aan de lagere urinewegen. ‘Dat is comfortabeler voor de patiënt en het levert betere meetresultaten op’, zegt prof. dr. Gunter De Win.

Lokale zenuwpijn: Pelican-studie vergelijkt behandelingen

Oktober 2019

Naar schatting 6 tot 8 procent van de volwassenen heeft last van zenuwpijn. Die wordt meestal behandeld met orale medicatie. Het UZA trekt nu een vergelijkende studie om te onderzoeken of huidpleisters bij lokale zenuwpijn even goed werken. ‘We willen vooral nagaan of ze ook de levenskwaliteit van de patiënt verbeteren’, zegt prof. dr. Guy Hans.

Verlamd na een ongeval: 'Ik geef alweer klimtraining'

Januari 2019

Zion (18) belandde vorig jaar na een verkeersongeval in een rolstoel. Een enorme klap, maar hij bleef altijd vooruitkijken. 'Al op intensieve zorg trok ik mezelf recht in bed. Voor mij kon het niet snel genoeg vooruitgaan.'

Wervelkolomtrauma's: 'Zenuwschade beperken'

Januari 2019

De behandeling van een letsel aan de wervelkolom na een ongeval verloopt zelden volgens het boekje. De neurochirurgen en orthopedisten zitten wekelijks samen om de beste aanpak te bepalen.

'Na jaren rugpijn sta ik er weer'

April 2018

Kim (32) verbeet na een ongeval meer dan vijftien jaar erge rugpijn, tot haar lichaam het opgaf. 'Ik dacht dat mijn leven voorbij was, maar dankzij het pijncentrum ben ik nu zelfs terug aan het werk.'

Psychotherapie, revalidatie en re-integratie: Je leven weer op de rails

April 2018

Veel pijnpatiënten hebben baat bij psychotherapie, revalidatie en begeleiding om een nieuwe start te maken. 'Met hun pijn omgaan moeten we hen niet leren. Dat doen ze al jaren', zegt psychologe Vera Callebaut.

Thuismonitoring pijnpatiënten: snel bijsturen vanop afstand

April 2018

Heel wat pijnpatiënten sturen dagelijks van thuis uit informatie over hun gezondheidstoestand naar het pijncentrum door. Zo kunnen de artsen hen van dichtbij opvolgen.

Pijncentrum helemaal vernieuwd

April 2018

Het multidisciplinair pijncentrum huist sinds oktober 2017 op een nieuwe locatie, en dat biedt vele voordelen.

Chronische pijn multidisciplinair behandelen: 'Een beter leven is mogelijk'

April 2018

In het multidisciplinair pijncentrum komen patiënten die al jaren vechten tegen pijn. De uitdaging? Hun klachten draaglijker maken en hen weer een normaal leven geven. Bij vele patiënten lukt dat.

Een referentiecentrum?

april 2017

Een referentiecentrum bestaat uit een team van specialisten en paramedici die gespecialiseerd zijn in een bepaalde aandoening en is erkend door de overheid. Een referentiecentrum is een derdelijnscentrum, wat inhoudt dat patiënten ernaar doorverwezen worden door hun huisarts, specialist of een ander ziekenhuis.

Aan de slag na ziekte

Januari 2017

Na een lange ziekte weer aan het werk gaan is niet gemakkelijk, zeker als je nog niet helemaal de oude bent. Het UZA begeleidt (ex-)kanker- en pijnpatiënten om weer aan de slag te gaan.

E-health en telegeneeskunde: 'Tijd om de knoop door te hakken'

Januari 2017

E-health, e-gezondheid, telegeneeskunde, monitoring vanop afstand … de digitale revolutie zorgt ook in de gezondheidszorg voor grote veranderingen. Hoe ziet prof. dr. Guy Hans, medisch directeur van het UZA, de gezondheidszorg evolueren? Welke voordelen en uitdagingen brengt e-health met zich mee? En waar staan we vandaag?

Digitale hoop

Juli 2016

De voorbije decennia is technologie naar voor geschoven als de mirakeloplossing voor alle problemen in de gezondheidszorg. Maar geneeskunde bleef een kunst die koppig weerstand bood aan computerisering. Tot nu, want we zijn aan het kantelmoment gekomen: digitale gezondheidszorg breekt eindelijk door.

Pijnbeleid bij kinderen: Gaat het pijn doen, mama?

April 2016

Van verdovende pleisters tot een magisch bijtje dat de pijn vermindert: manieren genoeg om pijn bij kinderen te verzachten. 'We willen iedereen mee op de kar', zegt pijnverpleegkundige Ann Roete.

Het UZA groeit, letterlijk en figuurlijk

Januari 2016

Elk jaar stijgt het aantal raadplegingen, opnames, operaties … in het UZA. Ook de infrastructuur groeit mee, met een nieuwe ziekenhuisvleugel in 2015 en nog heel wat toekomstplannen!

Nieuw toestel meet pijn: wereldprimeur!

Oktober 2014

Hebt u pijn? En hoeveel pijn? Tot voor kort was dat moeilijk objectief vast te stellen. Het UZA neemt als eerste in de wereld een toestel in gebruik dat acute pijn objectief kan meten, om zo patiënten beter te kunnen helpen.

Neuromodulatie in het UZA: wie werkt er op de zenuwen?

Januari 2014

De werking van de zenuwbanen beïnvloeden: dat is ruw samengevat neuromodulatie. In het UZA wordt de techniek voor diverse aandoeningen ingezet, van rugpijn en oorsuizen tot depressie en incontinentie.

Betutteling

Juli 2013

Ik meld me aan voor een pijnbehandeling in mijn rug, een kleine ingreep die in een operatiezaaltje gebeurt. Maar dat gaat niet zomaar, eerst moet ik een operatiekleed aantrekken en daarna brengen ze me in een heuse rolstoel naar het OK. Veel gedoe, maar het zal wel zijn redenen hebben denk ik. Gehoorzaam trek ik het operatiespul aan en wacht op de rolstoel.

De mens achter de pijn: de pijnverpleegkundige

Juli 2011

Pijnverpleegkunde is een relatief nieuwe specialisatie in de verpleegkunde, maar Fernand Bruyninck maakt er al vijftien jaar zijn beroep van. Als geen ander weet hij wat pijn doet met een mens, en hoe hij daarmee moet omgaan.

Neuromodulatie: stroom als medicijn

April 2011

Met neuromodulatie kan een arts de activiteit in de hersenen beïnvloeden via elektrische stroom. Voor sommige patiënten met chronische pijn, oorsuizen of de ziekte van Parkinson is die behandeling intussen de normaalste zaak van de wereld. Tegelijk ligt er nog een enorm onderzoeksdomein open voor prof. dr. Dirk de Ridder en zijn team.