Artikels over "pediatrie"

Aangeboren schedelafwijkingen: 'We laten de ouders niet wachten'

Oktober 2019

Kindjes met craniosynostose worden geboren met een schedel met een afwijkende vorm. 'Dat is schrikken, maar gelukkig kunnen we er bijna altijd iets aan doen', zegt neurochirurg dr. Mania De Praeter.

Prof. dr. Nasser Nadjmi over schisis

Oktober 2019

Schisis, de medische benaming van een gespleten lip, kaak en verhemelte, is vandaag perfect te behandelen. ‘Meestal zijn we al voor de leeftijd van zes jaar klaar met de belangrijkste operaties’, zegt prof. dr. Nasser Nadjmi, diensthoofd mond-, kaak- en aangezichtschirurgie.

Dienst mond-, kaak- en aangezichtschirurgie (MKA)

Oktober 2019

De dienst MKA, die onder leiding staat van prof. dr. Nasser Nadjmi, biedt uiteenlopende behandelingen aan in het aangezicht, de schedel en het hoofd-halsgebied.

 

Tessa is laboratoriumtechnoloog: 'Ook wij leven mee'

Oktober 2019

‘In het labo klinische biologie doen we hematologische analyses van bloed – bloedgroepen bepalen, stollingsfactoren meten, … – en biochemische analyses van serum, plasma, urine, hersenvocht en allerlei andere vochten. Eigenlijk de standaardanalyses die je ook bij de huisarts laat doen als je je niet goed voelt.’

 

Ziekenhuispaspoort voor kinderen: een beetje minder bang

Oktober 2019

Liefst bij mama op schoot tijdens een prik? K3 in de oortjes om dat lastige onderzoek net iets minder lastig te maken? Chronisch zieke kinderen kunnen het voortaan zelf aangeven in hun ziekenhuispaspoort.

Jongeren en alcohol: hoeveel is te veel?

Oktober 2019

Spoedafdelingen zien steeds jongere tieners met alcoholintoxicatie binnenkomen. Een op drie 17- tot 18-jarigen doet minstens een keer per maand aan bingedrinken, erg veel drinken op korte tijd. Nochtans is alcohol juist voor jongeren extra schadelijk. Wat kunnen we doen?

Sociaal werker in het ziekenhuis

Januari 2019

'Een vragenlijst overlopen duurt niet lang, echt luisteren wel. In onze job kun je papierwerk en emoties niet van elkaar loskoppelen', zegt sociaal werker Mariska Waldukat.

UZA richt kinderraad op

Januari 2019

Als de kinderen het voor het zeggen hadden in het ziekenhuis ... dan kwamen er een karaokemiddag en een pyjamaparty, maar ook meer aandacht voor gevoelens en steun voor de ouders. De nieuwe kinderraad van het UZA zit vol frisse ideeën.  

Meer genetische aandoeningen opspoorbaar bij ivf-embryo's

oktober 2018

Sinds kort kan het UZA ook afwijkingen aan één bepaald gen opsporen bij ivf-embryo’s. Zo kunnen ouders die drager zijn van een genetische afwijking toch een gezond kindje op de wereld zetten.

Marie (8) leed aan leukemie

oktober 2018

Toen Marie op vijfjarige leeftijd leukemie kreeg, stond het leven van het hele gezin een klein jaar stil. 'We waren zo vaak in het ziekenhuis dat het team een beetje familie werd', zegt mama Birgit.

Bloed prikken kan ook thuis

oktober 2018

Kankerpatiënten brengen meer tijd door in het ziekenhuis dan hun lief is. Zo neemt een chemosessie al gauw een kleine dag in beslag: de kinderen moeten immers eerst een bloedname ondergaan, vervolgens is het wachten op het resultaat en pas daarna kan de apotheek de medicatie bereiden.

Trajectbegeleiding voor kinderen met kanker

oktober 2018

Tijdens de vaak lange kankerbehandeling zijn verpleegkundig trajectbegeleiders Lotte Jacob en Diane Kets het eerste aanspreekpunt en een rots in de branding voor de patiënten en hun familie.

Ook voor kinderen met kanker is bewegen gezond

oktober 2018

Bewegen is gezond, ook voor kinderen met kanker. Kinesist Ellen Leenaerts helpt hen om hun conditie en spierkracht te behouden of terug te winnen. 'Weer kunnen meedoen is zo belangrijk.'

Kinderoncologie in het UZA

oktober 2018

Met wie? Het team werkt nauw samen met het Multidisciplinair Oncologisch Centrum Antwerpen (MOCA) en de kinderoncologische afdelingen van het UZ Gent en het UZ Leuven.

Ook zij maken voor kinderen met kanker het verschil

oktober 2018

De logopediste begeleidt onder meer patiënten die door slikproblemen moeilijk kunnen eten of die problemen hebben met het slikken van medicatie. Ook volgt ze kinderen op die een spraak- of taalachterstand dreigen op te lopen.

Kinderen met kanker behandelen is teamwerk

oktober 2018

Kinderen met kanker kunnen in het UZA op een groot team rekenen, van artsen en verpleegkundigen tot diëtisten, logopedisten en psychologen. Samen gaan ze voluit voor genezing én voor het welzijn van het kind.

Samen houden we bacteriën onder controle

Juli 2018

Het UZA neemt tal van maatregelen om besmettingsgevaar tegen te gaan, maar ook als patiënt of bezoeker kun je helpen om infecties een halt toe te roepen. Tips van het ziekenhuishygiëneteam.

Hoe ongezond is fijn stof?

Juli 2018

Fijn stof en luchtvervuiling zijn niet alleen slecht voor je luchtwegen, maar ook voor je hart. Kinderen zijn extra kwetsbaar. Twee UZA-specialisten geven uitleg en tips.

Epilepsie bij kinderen: zoeken naar de beste behandeling

Juli 2018

Epilepsie bij kinderen ontstaat vaak door een zeldzaam genetisch defect. Daarom kan de juiste behandeling vinden een lange zoektocht zijn. Het UZA gaat samen met de ouders op zoek naar de beste aanpak en investeert in onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen.

Vloeiende overgang tussen afspraken

April 2018

Heb je binnenkort meerdere afspraken op de afdeling kindergeneeskunde, neus-keel-oorziekten of orthopedie? Dan verloopt je traject wellicht iets vlotter dan vroeger. Via een nieuw informaticasysteem zien zorgverleners op elk moment waar je bent en hoe lang je al wacht.

Operatie aan gespleten lip al gepland voor de geboorte

April 2018

Dat hij geboren werd met een gespleten lip, kan je aan het lachende gezichtje van de kleine Jules nauwelijks nog zien. ‘Dr. Nadjmi heeft Jules niet alleen geopereerd, maar heeft ons de hele tijd ook geweldig goed begeleid’, vertelt mama Heleen.

Bewegen met een beperking

April 2018

Regelmatig bewegen, we zouden het allemaal moeten doen. Merel, Kato en Peter geven het goede voorbeeld. Ze hebben elk hun eigen beperking, maar toch blijven ze volop gaan voor hun sport.

Slaapcentrum voor kinderen: slapen kun je leren

April 2018

Van kinderen met slaapapneu tot tieners die pas in het holst van de nacht inslapen: het slaapcentrum voor kinderen helpt ze weer aan een goede nachtrust.

Te groot voor de kinderarts?

Januari 2018

Van de kinderarts naar de specialist voor volwassenen: voor chronische patiënten is het een overgang met veel valkuilen. Overgangsraadplegingen of speciale begeleiding beperken de risico's tot een minimum.

Diagnose hersentumor: 'Ik wil zo snel mogelijk terug naar school'

Januari 2018

Elk jaar krijgen in België 50 kinderen te horen dat ze een hersentumor hebben. Angelo (14) is een van hen. Hij vertelt over zijn behandeling en de emotionele roetsjbaan voor en na de operatie.

Het kinderobesitasteam in actie

oktober 2017

Het kinderobesitasteam van het UZA behandelt kinderen met overgewicht multidisciplinair. Tijdens een eerste raadpleging peilt de kinderarts naar de klachten en de voorgeschiedenis en onderzoekt ze het kind grondig.

Diëten op eigen risico

oktober 2017

Geen gluten, lactose of koolhydraten: steeds meer mensen leggen zichzelf een dieet op. Dat is vaak weinig zinvol en soms riskant. 'Doe zoiets zeker niet bij een kind', zegt kinderarts prof. dr. Margo Hagendorens.

Respecteer keuze van ouders bij NIPT

oktober 2017

Over de Niet-Invasieve Prenatale Test (NIPT), waarmee het downsyndroom kan worden opgespoord tijdens de zwangerschap, is het afgelopen jaar veel inkt gevloeid. Tijd voor een genuanceerd gesprek met prof. dr. Geert Mortier, diensthoofd medische genetica, en prof. dr. Marek Wojciechowski, jarenlang hoofd van het downteam.

Niet in een glazen kastje

Juli 2017

Stan (3) heeft mucoviscidose en wordt behandeld in het UZA. 'Sinds de diagnose is ons leven sterk veranderd. Maar we steken hem niet in een glazen kastje', zegt mama Vicky.

Voedselallergie: licht op groen voor pinda?

Juli 2017

Het UZA laat allergische kinderen op jonge leeftijd al pindakaas eten. Dat verkleint hun risico op een latere pinda-allergie. Kinderarts-allergoloog prof. dr. Margo Hagendorens verklaart de opmerkelijke aanpak.

Selfie met koningin Mathilde

april 2017

De koningin die hoogstpersoonlijk kerstcadeautjes komt afgeven in het Koningin Mathilde Moeder- en Kindcentrum? Dat hadden de patiëntjes en de medewerkers niet zien komen.

Ziekenhuisgroepering: 'De juiste specialist op het juiste moment'

april 2017

Om de gezondheidszorg efficiënter te organiseren, gaan ziekenhuizen steeds meer samenwerken. Hoe dat in de praktijk werkt, ondervonden Jessy en Dennis, toen hun ongeboren zoontje een nierprobleem bleek te hebben.

Potjestraining: onze oma's deden beter

Oktober 2016

Kleuters zijn gemiddeld zes maanden tot een jaar later zindelijk dan vijftig jaar geleden. En dat ligt niet aan de kleuters. Zes dingen die u moet weten over zindelijkheidstraining.

Nieuw zorgplatform voor (jong)volwassenen met aangeboren hartafwijking

Oktober 2016

De dienst cardiologie heeft er een groep patiënten bij: kinderen met aangeboren hartafwijkingen die intussen de volwassen leeftijd hebben bereikt. Om ze aangepaste zorg te bieden, bouwde het UZA een nieuw platform uit.

Spelen met licht: nierpatiëntjes achter de camera

Juli 2016

Elk jaar zet fotograaf Nicolas Sonnet zich belangeloos in voor kinderen in bijzondere situaties. Dit jaar bracht hij kinderen met een nierziekte op een ludieke manier de basis van de fotografie bij.

Mentale achterstand: twee paar ogen zien meer

April 2016

Een diagnose stellen bij kinderen met een mentale achterstand is vaak een puzzel. 'Als we een genetische verklaring vinden, kunnen we de familie een beter beeld van de toekomst geven.' 

'We zijn fier op Matthis'

April 2016

Matthis (2) is geboren met het fragiele-X-syndroom, waardoor hij zich trager ontwikkelt dan andere kinderen. 'De diagnose was hard, maar we focussen zo veel mogelijk op zijn kansen', zegt mama Nadia.

Groeistoornissen: gewoon klein?

April 2016

Soms is een kind om onduidelijke redenen te klein voor zijn leeftijd. Op de multidisciplinaire raadpleging voor groeistoornissen zoeken de geneticus en de kinderendocrinoloog samen naar een oorzaak.

Genetisch onderzoek naar erfelijk gehoorverlies

April 2016

Het CMG Antwerpen beschikt sinds ongeveer een jaar als enige centrum in België over twee panels (sets van genen) voor erfelijke doofheid. Per panel werd een test ontworpen om al die genen, meer dan 120 in totaal, gelijktijdig op mutaties te testen.

Erfelijke doofheid: meer dan 120 genen bekend

April 2016

In westerse landen is aangeboren slechthorendheid in twee op drie gevallen genetisch bepaald. 'We kunnen vandaag op meer dan 120 genen tegelijk testen om de oorzaak te achterhalen. Dat is uniek in België', zegt geneticus dr. Jenneke van den Ende.

Pijnbeleid bij kinderen: Gaat het pijn doen, mama?

April 2016

Van verdovende pleisters tot een magisch bijtje dat de pijn vermindert: manieren genoeg om pijn bij kinderen te verzachten. 'We willen iedereen mee op de kar', zegt pijnverpleegkundige Ann Roete.

Hoestende kinderen: 4 gezonde tips

Januari 2016

Geen enkele ouder hoort zijn of haar kind graag hoesten. Maar wanneer stapt u naar de dokter? En wat met hoestsiroop? Vier dingen die u moet weten over acute hoest.

Lynn (18) heeft een zeldzame stofwisselingsziekte

Januari 2016

Lynn (18) heeft een zeldzame, ernstige stofwisselingsziekte. 'Gelukkig kunnen we altijd terecht bij het team voor stofwisselingsziekten in het UZA. We zijn heel blij dat de ziekte nu stabiel is', zegt mama Els.

Diabetes: het dagboek van Mathias

Oktober 2015

Mathias (13) kreeg in mei 2015 de diagnose diabetes type 1. Die eerste dagen in het ziekenhuis waren best heftig, met veel informatie én emoties te verwerken. Het verhaal van een bewogen week.

Hypospadie: opereren of niet?

Oktober 2015

Ongeveer 1 op de 200 jongens wordt geboren met hypospadie, een aandoening waarbij de plasbuis te laag uitmondt. 'Belangrijk is om de patiënt na een eventuele operatie niet zomaar los te laten.'

Jonge sporters? Vijf gouden tips!

Juli 2015

Uw kind wil naar een sportclub? Super! Niet elke achtjarige is echter een Tom Boonen of Kim Clijsters in de dop. Daarom: vijf gouden tips voor ouders van aanstormende sporttalenten.

Ziek, en toch op school

April 2015

Een heel jaar was Ahmed (11) buiten strijd, maar dankzij de ziekenhuisschool kon hij toch overgaan. En ook al foeterde hij vaak op zijn huiswerk, vandaag herinnert hij zich vooral de leuke momenten.

Narcose: mag mama of papa mee?

April 2015

Een operatie onder narcose is voor kinderen best beangstigend. Gelukkig kunnen een goede voorbereiding en kindvriendelijke aanpak heel wat leed verzachten. 'Hoe beter het kind weet wat er gaat gebeuren, hoe minder akelig', zegt Ann Roete, pijnverpleegkundige voor kinderen.

Website op kindermaat

April 2015

Niet alleen het UZA, maar ook de UZA-website krijgt er een nieuwe telg bij: kinderen en hun ouders kunnen binnenkort op een eigen UZA-webstek terecht, met informatie op hun niveau.

Kindergeneeskunde: alles onder één dak

April 2015

Alles op één plek, een eigen dagziekenhuis en een dakterras: de dienst kindergeneeskunde heeft meer dan één reden om blij te zijn met de nieuwe stek in het Moeder- en kindcentrum.

Intensieve zorg voor kinderen: een vak apart

April 2015

De afdeling intensieve zorg voor kinderen van het UZA ving vorig jaar zo'n 300 patiëntjes op, een aantal dat nog elk jaar stijgt. 'Als arts heb je hier net iets meer buikgevoel nodig,' zegt dr. Jozef De Dooy, kinderintensivist.

Welkom in het Moeder- en kindcentrum

April 2015

Alle zorg voor moeder en kind wordt vanaf april 2015 gecentraliseerd in een gloednieuwe, aparte ziekenhuisvleugel. Op de eerste tot en met vierde verdieping worden respectievelijk de verpleegeenheid kindergeneeskunde, de raadpleging kindergeneeskunde, de neonatologie en de materniteit gehuisvest.

Samen sterk in kinderchirurgie

April 2015

Kinderchirurgie is een vak apart omdat het vaak om specifieke en soms ook erg zeldzame afwijkingen gaat. Voor maag- , darm- en buikchirurgie werkt het UZA samen met het UZ Brussel: een unieke formule.

Met je kind naar spoed

Januari 2015

Voor kinderen is een bezoek aan de spoedafdeling best beangstigend. Kinderarts dr. Marjolein Mattheij leidt de opvang van de kleinsten sinds kort in goede banen. We legden haar acht bezorgde vragen voor.

Verborgen talent

Januari 2015

Dr. Kim Van Hoorenbeeck, assistent-kinderarts bij het obesitasteam, zag een ex-patiëntje in een tv-show opduiken. ‘Heel bijzonder om te zien hoe ze was uitgegroeid tot een sterke, getalenteerde vrouw.’

Samenwerking tussen ziekenhuizen: gebundelde zorg is betere zorg

Januari 2015

Ziekenhuizen verenigen zich almaar vaker tot grote ziekenhuisnetwerken, om zo efficiënter en aanvullend te kunnen werken. Met welke ziekenhuizen werkt het UZA samen en wat is de meerwaarde daarvan?

Moeder- en kindcentrum: de nieuwste UZA-spruit

Januari 2015

In april 2015 opent het Moeder- en kindcentrum van het UZA de deuren. We brengen er alle zorg voor moeders en kinderen samen. Dat voelt als een geboorte!

Kampioen!

Oktober 2014

Ropeskipping is de grote passie van Noémi (14). Zo'n 2,5 jaar geleden vreesde ze even haar sportambities te moeten opbergen: ze bleek type 1 diabetes te hebben.

Eek, een teek!

Juli 2014

95 % van de tekenbeten is na een paar dagen alweer vergeten. Geen reden tot paniek dus, al is enige voorzichtigheid op zijn plaats. Vijf tips van UZA-infectiologe dr. Erika Vlieghe.

Euthanasie bij minderjarigen: 'Het levenseinde wordt beter bespreekbaar'

Juli 2014

Sinds de euthanasiewet begin dit jaar wijzigde, kunnen ook oordeelsbekwame minderjarigen die ongeneeslijk ziek zijn, vragen om euthanasie. Nu al is duidelijk dat het maar om een heel klein aantal jongeren zal gaan. ‘De wet kan echter wel het levenseinde bij kinderen meer bespreekbaar maken’, zegt kinderoncoloog prof. dr. Koen Norga.

'Niemand sprak het woord kanker uit'

April 2014

Twee jaar geleden kwam Marc ten einde raad met zijn zoon Tygo (nu 8) naar het UZA. Na de scan stond er plots een heel team artsen rond Tygo’s bed. Tygo’s nier was niet meer te redden, maar kanker was het gelukkig niet.

Hypnose verlost kinderen van buikpijn

Januari 2014

Kinderen met buikpijn waarvoor geen medische oorzaak wordt gevonden, kunnen in het UZA worden behandeld met hypnose. ‘De kinderen nemen zelf de controle over hun pijn terug’, vat hypnotherapeut Ann Roete samen. Een verhaal van stress, knopen en hoe ze te ontwarren.

Muziektherapie voor kinderen met kanker

Oktober 2013

Vanaf oktober start het UZA met muziektherapie voor kinderen op de kankerafdeling. Door muziek te maken of liedjes te schrijven, kunnen patiënten over hun gevoelens communiceren. 

10 tips bij moeilijke eters

Oktober 2013

U hebt alles al geprobeerd, en toch wil uw kind maar niet eten. Veel ouders kennen de frustratie. Wat doe je het best (of net niet) om je kroost aan het eten te krijgen? Tien tips van logopediste Miek Claes en kindermaag-darmspecialist dr. Els Van de Vijver.

Syndroom van Down: UZA-downteam trekt aan de kar

Juli 2013

Het UZA-downteam staat in voor de medische begeleiding van mensen met het syndroom van Down, maar kijkt veel verder dan het ziekenhuis. ‘We moeten die mensen veel beter opnemen in de maatschappij’, zegt dr. Marek Wojciechowski, kinderarts en coördinator van het downteam.

Eczeem en allergie: twee handen op één buik?

April 2013

Eczeem is niet gevaarlijk, maar kan voor behoorlijk wat ongemak en slapeloze nachten zorgen. Veel smeren én de eventuele allergische oorzaak aanpakken geeft de beste resultaten. Vier vragen en antwoorden over eczeem.

Allergie tijdens narcose: zoeken naar boosdoener

April 2013

Elk jaar krijgen zo’n 75 tot 100 Belgen een allergische reactie tijdens een algemene verdoving. Dat is niet alleen gevaarlijk, de oorzaak moet ook snel worden gevonden om de operatie alsnog mogelijk te maken. De dienst allergologie van het UZA is tot over de grenzen gekend om zijn expertise op dat vlak.

Van joint tot fruitallergie

April 2013

Almaar meer mensen ontwikkelen een allergie voor groenten, fruit, noten en zaden. Soms is die het gevolg van een andere allergie: een voor pollen of latex bijvoorbeeld, of een enkele keer ook voor … cannabis. Of hoe een joint onverwachte gevolgen kan hebben.

Opgepast met hazelnoot

April 2013

Een allergie in opmars is die voor hazelnoot. Hazelnoot zit verwerkt in tal van zoetigheden, waaronder chocopasta, chocolade, pralines, koekjes en gebak. De dienst allergologie deed onderzoek naar hazelnootallergie bij zijn patiënten en ontdekte dat volwassenen aan een ander type hazelnootallergie lijden dan kinderen.

Wat is een allergie?

April 2013

Bij personen met een allergie maakt het immuunsysteem antilichamen aan tegen onschadelijke stoffen van buitenaf. Het gevolg zijn allergische symptomen als niezen, tranende ogen, gezwollen lippen, een prikkelend gevoel in de keel, netelroos, diarree …

Het gevaar in een klein koekje

April 2013

Als Oskar (13) nog maar vis ruikt, krijgt hij soms al last in zijn neus en keel. ‘We zijn altijd alert op een allergische reactie, al willen we het ook niet dramatiseren’, zegt zijn moeder Katty Allaert. Prof. dr. Margo Hagendorens merkt het in haar praktijk: voedselallergie bij kinderen neemt sterk toe. 

Tien jaar na het mirakel

April 2013

Anouk was zes toen ze vanop een kunstskipiste dertig meter naar beneden viel. Vandaag is ze een mondige tiener van 17 die houdt van … competitieskiën. ‘Ik ben het UZA nog altijd erg dankbaar’, zegt haar vader Guy.

Baby's screenen voor vroege diagnose

Januari 2013

Een belangrijk element in het verhaal van de zeldzame ziekten is screening. Via de hielprik die elke baby vlak na de geboorte ondergaat, worden nu vijftien zeldzame stofwisselingsziekten opgespoord. 

Kleine kans, grote pech

Januari 2013

Met een zeldzame ziekte word je dubbel getroffen. Een tijdige diagnose, een correcte behandeling, terugbetaling van medicatie: het is allemaal veel minder evident dan bij een alledaagse ziekte. Samenwerking is nog meer dan anders noodzakelijk, tussen artsen, paramedici en patiënten: kennis bundelen om diagnoses te stellen, expertise delen om patiënten te behandelen. Het UZA richtte daarom een multidisciplinair team zeldzame ziekten op. En intussen vechten patiënten tot in Europa voor hun rechten.

Screening jonge sporters: met een gerust hart het veld op

Januari 2013

De kans dat een jonge sporter in volle actie aan een hartstilstand sterft, is miniem. Elk overlijden is er echter één te veel. ‘Iedereen die ouder is dan 12 jaar en sport in competitieverband, laat zich het best screenen,’ zegt UZA-cardiologe dr. Catherine De Maeyer. 

U zegt: RSV

Januari 2013

RSV, voluit Respiratoir Syncytiaal Virus, is een erg besmettelijk verkoudheidsvirus dat tot infectie van de luchtwegen leidt. Het komt vooral voor bij baby’s en kinderen tot vijf jaar. 

Groot worden met diabetes

Oktober 2012

Jaarlijks wordt in België bij meer dan 300 kinderen jonger dan 14 jaar de diagnose type 1 diabetes gesteld. Ooit worden die kinderen groot en moeten ze zelf de verantwoordelijkheid voor hun behandeling dragen. Dat is niet altijd evident.

Een zonnig meisje van zeven

Oktober 2012

Nienke (7) houdt van turnen en tekenen en gaat naar de scouts. En ze heeft het syndroom van Down. Sinds een drietal jaar wordt ze opgevolgd door het Downteam van het UZA. ‘Daar is ze geen nummer, maar Nienke’, zegt mama Marijke. 

Slaapproblemen bij kinderen: bedtijd, bedstrijd?

Oktober 2012

Als een kind nacht na nacht moeilijk inslaapt of doorslaapt, kan het hele gezin onder druk komen te staan. Hoe komt zoiets, en vooral: wat doet u eraan? ‘Een slaapprobleem is vaak aangeleerd’, zegt dr. Stijn Verhulst, verantwoordelijk voor het slaapcentrum van de dienst pediatrie. 

Je bent jong en je drinkt wat?

Oktober 2012

Jongeren die zich op korte tijd lazarus drinken en in het ziekenhuis belanden: ook in ons land is bingedrinking een groeiend probleem. ‘Als eerste stap willen we het fenomeen nu voor België in kaart brengen’, zegt prof. dr. José Ramet, diensthoofd pediatrie in het UZA.

Topgeneeskunde op kindermaat

Oktober 2012

Als je kind kanker krijgt, wil je een beroep kunnen doen op de beste behandelingen zonder daarvoor het halve land te moeten doorkruisen. In het nieuwe pediatrisch oncologisch centrum van het UZA kunnen kinderen uit de regio Antwerpen voortaan gespecialiseerde kankertherapieën krijgen dicht bij huis.

Geraakt in de knop

Juli 2012

Een groep apart zijn kinderen die na een ongeval een hersenbeschadiging hebben opgelopen. Zij worden gevolgd door de kinderneurologen, vaak al op intensieve zorg.

'Ons meisje is genezen'

April 2012

Muda Mussa (9) en haar familie kregen de schrik van hun leven toen de kleine meid vorig jaar een niertumor bleek te hebben. Het kwam gelukkig goed. ‘Mijn familie in Burundi bad dat God de artsen zou bijstaan’, zegt mama Evodiane.

Comeback van mazelen en kinkhoest?

April 2012

Mazelen en kinkhoest leken tien jaar geleden zowat van de Belgische bodem verdwenen, maar sinds enkele jaren flakkeren de kinderziekten weer op. ‘Het spijtige gevolg van gebrekkige vaccinatie’, beklemtoont prof. dr. José Ramet, diensthoofd pediatrie.

Zwaaien naar de juf

Januari 2012

In een ziekenhuisbed liggen en intussen toch je vinger opsteken in de klas? Dat kan dankzij Bednet: via camera’s en een internetverbinding kunnen langdurig zieke kinderen live lessen meevolgen in hun klas. ‘Een uitstekend initiatief’, vindt prof. dr. José Ramet, diensthoofd pediatrie van het UZA.

Psychologische begeleiding: even stilstaan

Oktober 2011

Een zwangerschap met complicaties of een kindje dat veel te vroeg wordt geboren: het is een bittere pil om te slikken. Ook de ziekte van een kind is moeilijk te verwerken, voor ouders én kind. Psychologische begeleiding kan op dat moment een grote houvast bieden.

Elise (16) is in behandeling voor obesitas: 'Vroeger frisdrank, nu spuitwater'

Oktober 2011

Elise glundert. Liefst 17 kilo ging eraf sinds ze eind vorig jaar hulp zocht bij het obesitasteam van de dienst pediatrie. ‘Eindelijk kan ik weer kleren kopen die ik mooi vind’, lacht ze.

Maxim (9) heeft diverse allergieën: 'Altijd een adrenalinespuit op zak'

Oktober 2011

Een boterham met choco kan voor Maxim Simons genoeg zijn om een zware allergische reactie te krijgen. Het lijstje met te mijden zaken werd met de jaren almaar langer.

Francesco (5) heeft hemofilie: 'Spelen mag, maar voorzichtig'

Oktober 2011

Toen Francesco Zimmermann begon te kruipen, stond hij vol blauwe plekken. De diagnose: een ernstige vorm van hemofilie. Vandaag is hij vijf en komt hij drie keer per week naar het UZA voor een levensnoodzakelijke prik.

Moeder en kind centraal

Oktober 2011

Tegen 2014 opent het UZA een nieuwe vleugel van vijf verdiepingen, die volledig in het teken staat van moeders en kinderen, tot en met de speeltuin op het dak. De diensten gynaecologie, materniteit, neonatologie en pediatrie worden er samengebracht.

Telegeneeskunde: draadloos naar de dokter

Juli 2011

Uw arts die automatisch een bericht krijgt als uw hartritme rare sprongen maakt, of de diabetesverpleegkundige die vanop afstand meevolgt hoe uw suikerspiegel evolueert, het is al lang geen science fiction meer. Telegeneeskunde is vandaag al een feit, ook in het UZA.

Ha- ha- ha- tsjie!

April 2011

Met de lente zijn ook de pollen weer in het land. Hooikoortslijders houden de zakdoeken en de oogdruppels in de aanslag. Maar wat is hooikoorts eigenlijk en hoe behandel je het? Een vervelende kwaal in zes vragen samengevat.

Down-kinderen alle kansen geven

Oktober 2010

Kinderen met het syndroom van Down vertonen vaak een ingewikkelde problematiek. ‘Door hen te volgen met een gespecialiseerd multidisciplinair team, proberen we hen alle kansen te geven om zich net als andere kinderen optimaal te ontwikkelen’, zegt pediater dr. Marek Wojciechowski.

Opgroeien met diabetes

Oktober 2010

Diabetes bij jonge kinderen en zelfs kleuters: wat vroeger zo goed als nooit voorkwam, is vandaag niet meer uitzonderlijk. Genezen kan voorlopig niet. ‘Maar dat zal over vijf of tien jaar wellicht anders zijn’, zegt pediater prof. dr. Raoul Rooman van het kinderdiabetesteam.

Diarree: niet altijd zo onschuldig

Oktober 2010

Elk kind heeft wel eens buikpijn of diarree. Meestal is dat onschuldig, maar soms is er meer aan de hand. Vooral als kinderen niet meer normaal groeien of bijkomen, of als er bloed bij de ontlasting zit, moet er een alarmbelletje gaan rinkelen.

Intensieve zorg op kindermaat

Oktober 2010

Voor kinderen kan een verblijf op intensieve zorg heel beangstigend zijn. Een kindvriendelijke aanpak maakt veel goed. Maar wat kan, en wat niet?

Zal het pijn doen, mama?

Oktober 2010

Uw kind moet binnenkort naar het ziekenhuis voor een opname of operatie. Wat kunt u doen om het zo goed mogelijk voor te bereiden?

Haast en spoed is soms wel goed

Oktober 2010

Meer dan bij volwassenen kan de gezondheidstoestand van een kind razendsnel evolueren. Bij sommige symptomen mag je dan ook niet aarzelen om medische hulp in te roepen. Prof. dr. José Ramet, diensthoofd pediatrie, zet de voornaamste alarmsignalen op een rijtje.

Robin won zijn oorlog

Oktober 2010

Zes jaar moest hij wachten op een geschikte donornier. Naar het einde toe regen de ziekenhuisbezoeken zich aan elkaar. Maar nu kan Robin Thoen (17) eindelijk weer een normaal leven leiden. Zo is hij dolblij dat hij weer naar school mag.

Kinderen en kilo's: vroeg ingrijpen cruciaal

April 2010

Zwaar zijn als kind is niet leuk. En nee, het groeit er vaak niet uit. Nick (14) en zijn moeder Viviane zochten hulp bij het obesitasteam voor kinderen in het UZA. Een jaar later is Nick op goede weg. ‘We willen geen superslanke kinderen, maar wel gezonde kinderen’, zegt pediater dr. Kim Van Hoorenbeeck.

Allergie bij kinderen: 'Mijn tong lust die appel niet'

April 2010

Volgens onderzoekers ontwikkelt ongeveer een op de vier kinderen in Europa allergische reacties. Bovendien zit dat aantal duidelijk in de lift. Prof. dr. Margo Hagendorens, kinderarts in het UZA, legt uit waarop je als ouder kunt letten en wat de recentste behandelingsmethodes zijn.

Wordt iedereen allergisch?

Januari 2010

Allergieën zijn de laatste decennia aan een stevige opmars bezig. Wordt die opmars gestuit? Zijn er remedies op komst? Prof. dr. Didier Ebo ziet vooral op het vlak van diagnose grote vooruitgang.

Computertechnologie helpt bij diagnose

Januari 2010

Zo’n 6 à 7.000 ziekten zijn zogenaamde weesziekten. Ze komen zo zelden voor dat de kennis over de ziekte wereldwijd verspreid zit en de patiënt vaak lang moet wachten op een definitieve diagnose. Daar wilden het UZA en IT-bedrijf IBM samen iets aan doen.

Cliniclowns doen zieke kinderen lachen

Oktober 2009

In de tas van Peeke zitten een bange knuffel, kookpotjes, een konijn dat graag wortels eet, een zwembroekje en flesje zeepsop. Alles wat ze nodig heeft om een ziek kind een beetje gelukkig te maken. Want dat is wat Cliniclowns doen.

Kinderen en pijn: toverzalf helpt echt

Juli 2009

Kinderen die een ingreep of een pijnlijk onderzoek moeten ondergaan, krijgen vaak nog te weinig pijnstilling. Nochtans zijn er genoeg middelen die, verstandig gebruikt, écht geen kwaad kunnen. Het UZA heeft sinds kort een nieuw pijnbeleid voor kinderen dat de traantjes drastisch moet verminderen.

Astma bij kinderen: mama, waarom moet ik puffen?

April 2009

Astma komt wereldwijd steeds vaker voor, ook bij kinderen. Kinderen met astma kunnen even onbezorgd spelen en sporten als hun leeftijdgenootjes, op voorwaarde dat ze de juiste behandeling krijgen én volhouden. Educatie op maat staat dan ook centraal in de astmakliniek voor kinderen in het UZA.

Meningitis

Januari 2009

Meningitis of hersenvliesontsteking is een ziekte waarbij een bacterie of virus de vliezen rond de hersenen aantast. De ziektekiem nestelt zich meestal eerst in de keel. Vandaaruit dringt hij geleidelijk de hersenvliezen binnen. Besmetting gebeurt doorgaans via speeksel of rechtstreeks contact.

Kooknamiddag nierpatiëntjes - Pizza voor iedereen!

Januari 2009

Chef-kok Nicky Van Goethem van het Temsese restaurant Le Cirque kreeg eind oktober een bijzondere culinaire uitdaging op zijn bord: een feestmaal koken voor nierpatiëntjes die een strikt dieet volgen. De kinderen kwamen zelf graag een handje toesteken.

Diabetes type 1 leidt al vroeg tot hart- en vaatafwijkingen

oktober 2006

Mensen met diabetes type 1 lopen tot vijf keer meer risico op hart- en vaatziekten dan niet-diabetici.<br> UZA-kindercardioloog dr. Bert Suys onderzocht in het kader van zijn proefschrift in welke mate er op jonge leeftijd al afwijkingen te vinden zijn. Deze bleken inderdaad aanwezig. 'Het ultieme doel is een behandeling te vinden die het ontstaan van hart- en vaatziekten bij type 1-diabetici kan beperken of zelfs voorkomen', aldus Suys.

ESPNIC-congres heeft aandacht voor dringend ziekenvervoer kinderen

december 2005

Het jaarlijkse congres van de European Society of Paediatric and Neonatal Intensive Care (ESPNIC) vond in 2005 in Antwerpen plaats, onder voorzitterschap van prof.dr. José Ramet, diensthoofd pediatrie in het UZA en het Koningin Paola Kinderziekenhuis. Een onderwerp dat hoog op de agenda stond, was het dringende ziekenvervoer van kinderen. ‘Ik heb met eigen ogen gezien dat dit in sommige Europese landen allesbehalve goed georganiseerd is’, aldus Ramet.

Allergie bij kinderen: vaak te late diagnose

juli 2005

Ouders willen het beste voor hun kindje maar soms willen de beste zorgen niet helpen. Sommige baby’s en peuters lijken er niet van af te komen: een te droge huid, diarree, hoesten of piepen. Ook wanneer de behandelende arts een allergische neiging vermoedt, is de boodschap nog te vaak dat het te vroeg is voor een diagnose. Nochtans is dat belangrijk om het kind beter te leren kennen en kritisch op te volgen. Een gesprek met dr. Margo Hagendorens, kinderarts in het UZA.