Artikels over "orthopedie"

Verlamd na een ongeval: 'Ik geef alweer klimtraining'

Januari 2019

Zion (18) belandde vorig jaar na een verkeersongeval in een rolstoel. Een enorme klap, maar hij bleef altijd vooruitkijken. 'Al op intensieve zorg trok ik mezelf recht in bed. Voor mij kon het niet snel genoeg vooruitgaan.'

Wervelkolomtrauma's: 'Zenuwschade beperken'

Januari 2019

De behandeling van een letsel aan de wervelkolom na een ongeval verloopt zelden volgens het boekje. De neurochirurgen en orthopedisten zitten wekelijks samen om de beste aanpak te bepalen.

Traumazorg: snel en trefzeker handelen

Januari 2019

Nog voor een slachtoffer van een zwaar verkeersongeval in het UZA toekomt, staat een gespecialiseerd traumateam klaar. Zorgverleners uit het hele ziekenhuis werken vanaf dan als een geoliede machine samen voor een optimaal herstel.

Heelhuids de skipiste af

Januari 2019

Na een week hard werken in de auto stappen, 1.000 km rijden en dan ongetraind de heuvel af skiën. Hét recept om een been, pols of arm te breken. Hoe pak je het beter aan? Volg ons stappenplan!

Verpleegkundige op orthopedie: met het goede been uit bed

oktober 2018

Ben je geopereerd aan je knie, heup, schouder, … of heb je een complexe botbreuk opgelopen na een verkeersongeval? Sybren Boone en zijn collega’s helpen je met de glimlach weer op de been.

Vloeiende overgang tussen afspraken

April 2018

Heb je binnenkort meerdere afspraken op de afdeling kindergeneeskunde, neus-keel-oorziekten of orthopedie? Dan verloopt je traject wellicht iets vlotter dan vroeger. Via een nieuw informaticasysteem zien zorgverleners op elk moment waar je bent en hoe lang je al wacht.

Chronische pijn multidisciplinair behandelen: 'Een beter leven is mogelijk'

April 2018

In het multidisciplinair pijncentrum komen patiënten die al jaren vechten tegen pijn. De uitdaging? Hun klachten draaglijker maken en hen weer een normaal leven geven. Bij vele patiënten lukt dat.

Rampenplanning in het UZA: spoed staat klaar

Januari 2017

Op 22 maart 2016 net voor 8 uur ontplofte in de vertrekhal van Brussels Airport de eerste bom. Om 8:37 uur werd het eerste zwaargewonde slachtoffer opgevangen in het UZA. Iedereen stond klaar. Hoe bereidt de spoedafdeling zich voor op dergelijke grote incidenten?

Een goede houding in 5 stappen

Oktober 2016

Door bij alles wat u doet een goede lichaamshouding aan te nemen, kunt u heel wat klachten aan rug, nek of gewrichten vermijden. Prof. dr. Gaëtane Stassijns helpt u op weg naar de juiste houding. 

Zorg op maat voor kunstenaars: The show must go on?

Oktober 2016

Veel kunstenaars kampen vroeg of laat met blessures. Omdat ze vaak moeilijk de juiste medische hulp vinden, start het UZA in overleg met de Universiteit Antwerpen het medisch expertisecentrum Antwerp HeArts.

Chirurgie: vernieuwen om te verbeteren

April 2016

Elk jaar doen nieuwe chirurgische technieken hun intrede in het UZA. Drie chirurgen vertellen over die ene vernieuwende ingreep die het verschil maakt voor de patiënt: weer een stabiele knie na gescheurde kruisband, blaasverwijdering met robotchirurgie en preciezer opereren bij endeldarmkanker.

Safe surgery in het UZA: in veilige handen

April 2016

Op de website zorgkwaliteit.be is gepubliceerd hoe 48 Vlaamse ziekenhuizen scoren op het gebruik van de checklist veilige heelkunde. Het UZA scoort heel goed: in 100% van de ingrepen past het UZA de checklist toe. Bovendien gebruiken we in 95% van de ingrepen een checklist die zelfs uitgebreider is dan de WHO-checklist.

 

Samen sterk in kinderchirurgie

April 2015

Kinderchirurgie is een vak apart omdat het vaak om specifieke en soms ook erg zeldzame afwijkingen gaat. Voor maag- , darm- en buikchirurgie werkt het UZA samen met het UZ Brussel: een unieke formule.

Samenwerking tussen ziekenhuizen: gebundelde zorg is betere zorg

Januari 2015

Ziekenhuizen verenigen zich almaar vaker tot grote ziekenhuisnetwerken, om zo efficiënter en aanvullend te kunnen werken. Met welke ziekenhuizen werkt het UZA samen en wat is de meerwaarde daarvan?

Ai, dokter, mijn rug ...

Oktober 2013

Vorige week nog was ik op ziekenbezoek bij een collega. 35 is hij, papa van twee vinnige kleuters, in de fleur van zijn leven dus. Hij is volop aan het herstellen van een rugoperatie, de derde al. Nu, zes maanden na de operatie kan hij wat wandelen, zijn kinderen naar school brengen en hen in bed stoppen. Meer niet.

Op goede voet met de podoloog

Oktober 2013

Christophe Jacobs is al twintig jaar podoloog in het UZA. ‘Twintig jaar geleden was de diabetische voet nog quasi onbekend. Tegenwoordig beseft men het belang van gezonde voeten bij diabeten veel beter.’

'Mijn telefoon staat niet stil'

Juli 2013

Eén bandagist telt de afdeling orthopedie. Bij hem kan je terecht voor steunverbanden na een operatie of een verstuiking, op maat gemaakte korsetten en andere hulpmiddelen. 

Een zonnig meisje van zeven

Oktober 2012

Nienke (7) houdt van turnen en tekenen en gaat naar de scouts. En ze heeft het syndroom van Down. Sinds een drietal jaar wordt ze opgevolgd door het Downteam van het UZA. ‘Daar is ze geen nummer, maar Nienke’, zegt mama Marijke. 

Artsen zonder vakantie: UZA-medewerkers met een missie

Oktober 2012

Artsen Zonder Vakantie (AZV) is een organisatie die medische projecten opstart in Afrika. Ze maakt Belgische artsen, verpleegkundigen, laboranten, kinesisten … warm om twee weken mee te werken en opleiding te geven in die Afrikaanse ziekenhuizen. Vier UZA-medewerkers over hun AZV-missies.

'Haar naam maakt mijn dag goed!'

Oktober 2012

Prof. dr. Johan Somville ontmoette een jonge twintiger met zoveel levenslust, dat de gedachte aan  haar hem nog steeds doet glimlachen. 

Welkom terug?

Juli 2012

Vzw Rondpunt ijvert voor een betere opvang van verkeersslachtoffers in Vlaanderen. Een centraal aandachtspunt is de slachtoffers helpen terug te keren in de maatschappij. 

Revalidatie: de lange weg terug

Juli 2012

Na het ziekenhuis volgt voor verkeersslachtoffers meestal een lange revalidatie, vaak letterlijk met vallen en opstaan. Revalidatieziekenhuis Revarte opende een apart centrum voor jonge verkeersslachtoffers. ‘Ik wil zo snel mogelijk weer aan het werk’, zegt revalidant Kenny (19). 

Van het eerste uur

Juli 2012

Het leven van verkeersslachtoffers en hun familie wordt vaak letterlijk in één klap overhoop gehaald. Opvang en begeleiding, van die onwezenlijke eerste uren tot de moeilijke maanden daarna, zijn dan cruciaal. ‘Je moet aanvoelen wat mensen nodig hebben’, zegt maatschappelijk werker Lieve Verbist.

Getuige van een ongeval?

Juli 2012

Wat moet u doen wanneer u getuige bent van een ongeval? 

Geraakt in de knop

Juli 2012

Een groep apart zijn kinderen die na een ongeval een hersenbeschadiging hebben opgelopen. Zij worden gevolgd door de kinderneurologen, vaak al op intensieve zorg.

Na de klap

Juli 2012

Een harde klap, versplinterd glas op de weg, omstanders die te hulp schieten, chaos en iemand die 112 belt. Voor veel verkeersslachtoffers is dat het begin van een lang traject, dat meestal begint met een spoedopname. Zes specialisten vertellen over de rol van hun dienst in het vaak delicate behandelingstraject van verkeersslachtoffers. 

Gewrichtsproblemen... en hoe ze te voorkomen

Juli 2012

Versleten of beschadigde gewrichten kunnen vandaag dan wel vervangen worden door hightechprotheses, ook die gaan niet eeuwig mee. De beste remedie blijft dus: gewrichtsproblemen voorkomen. Prof. dr. Francis Van Glabbeek legt uit hoe je dat het beste doet.

Osteoporose in vraag en antwoord

April 2012

Nu de bevolking vergrijst, krijgt osteoporose – een leeftijdsgebonden probleem – meer en meer aandacht. Maar hoe komt het eigenlijk dat onze botten ontkalken, en belangrijker nog: wat kunnen we eraan doen? Prof. dr. Jan Van Offel geeft uitleg.

Kunstgewricht als laatste optie

Juli 2011

Bij verregaande artrose kan een kunstheup of -knie de oplossing zijn. Al blijft het een laatste optie, beklemtoont prof. dr. Johan Somville, diensthoofd orthopedie. ‘We opereren alleen als de patiënt er zelf om vraagt én als hij bereid is om te revalideren.’

Spaar uw gewrichten - Tips

Juli 2011

Hebt u last van artrose? Vermijd dan zeker overbelasting van uw gewrichten.

Artrose - Als bewegen pijn doet

Juli 2011

Stramme en pijnlijke gewrichten, eenvoudige bewegingen die niet meer lukken … : artrose is geen pretje. De dienst fysische geneeskunde van het UZA benadert het probleem vanuit verschillende hoeken. ‘Artrose is niet omkeerbaar, maar gelukkig wel controleerbaar’, zegt prof. dr. Gaëtane Stassijns.

Orthopedie UZA en Monica bundelen de krachten

Juli 2011

De diensten orthopedie van het UZA en het AZ Monica vormen voortaan samen de associatie orthopedie. ‘Met een gezamenlijk team van meer dan 30 orthopedisten worden we een van de grootste centra in België. Zo kunnen we het hele scala van orthopedische problemen behandelen’, klinkt het.

Klinisch pad: wie doet wat wanneer?

Oktober 2010

Een goede planning is goud waard. Die regel geldt als geen ander in ziekenhuizen, waar almaar meer behandelingen en ingrepen in een vaste structuur - een klinisch pad - worden gegoten. Door alle zorgaspecten precies op elkaar af te stemmen, verloopt de opname zo efficiënt mogelijk.

Sportmedisch onderzoek: sporten met verstand

Oktober 2010

Wie in het wilde weg begint te sporten, zonder te weten hoe zijn lichaam eraan toe is, kan voor onaangename verrassingen komen te staan. ‘Een preventief sportmedisch onderzoek kan blessures en ander leed voorkomen, op elke leeftijd’, zegt sportarts dr. Guy De Schutter.

Acute sportblessures

juli 2008

Een goede conditie, de juiste techniek, aangepast materiaal en - last but not least - een degelijke opwarming vormen de beste beveiliging tegen sportletsels. Niet toevallig loopt de overmoedige gelegenheidssporter dan ook het grootste risico op blessures.

Loopanalyse in ganglabo

juli 2008

Sporters die systematisch op een verkeerde manier lopen, krijgen vroeg of laat de rekening gepresenteerd. Binnen S.P.O.R.T.S. werd in het voorjaar van 2008 gestart met een ganglabo, waarbij de looptechniek van sporters met klachten minutieus wordt geanalyseerd. 'Met aangepaste schoenen of zolen kun je heel wat problemen oplossen. Maar niet iedereen is in de wieg gelegd voor topsport', weet UZA-orthopediste dr. Saskia Van Bouwel.

Getuigenis rugpatiënt na operatie

april 2008

Nancy Cools (40) onderging een vastzetoperatie aan haar rug.

Multidisciplinaire behandeling rugproblemen

april 2008

Zo'n 60 procent van de bevolking kampt ooit met rugproblemen. Omdat rugaandoeningen om een veelzijdige benadering vragen, kunnen de patiënten in het UZA rekenen op een multidisciplinaire aanpak. 'We werken een gezamenlijk behandelingsplan uit, zodat de patiënt op geen enkel moment in een put valt', zegt prof. dr. Johan Somville, diensthoofd orthopedie.

Getuigenis rugpatiënt na operatie

april 2008

Nancy Cools (40) onderging een vastzetoperatie aan haar rug.

Rugpijn bij kinderen

april 2008

Bij zo'n 65 procent van de kinderen met rugklachten - zeker als ze jonger dan tien zijn - is er een specifieke oorzaak te vinden voor het probleem. Daarom moeten deze klachten altijd serieus genomen worden. Opvallend is dat almaar meer kinderen met klassieke rugproblemen kampen.

Rugtumoren

april 2008

Heel uitzonderlijk wordt rugpijn veroorzaakt door een tumor. Meestal gaat het dan om patiënten van zestig of ouder bij wie een uitzaaiing van prostaat- of borstkanker wordt gevonden.

Multidisciplinaire behandeling rugproblemen

april 2008

Zo'n 60 procent van de bevolking kampt ooit met rugproblemen. Omdat rugaandoeningen om een veelzijdige benadering vragen, kunnen de patiënten in het UZA rekenen op een multidisciplinaire aanpak. 'We werken een gezamenlijk behandelingsplan uit, zodat de patiënt op geen enkel moment in een put valt', zegt prof. dr. Johan Somville, diensthoofd orthopedie.