Artikels over "oftalmologie"

'De mooiste beloning'

Januari 2011

Prof. dr. Marie-José Tassignon ontwikkelde een baanbrekende techniek om cataract, waarbij de lens in het oog troebel wordt, te behandelen. Ze vergeet nooit het kleine meisje dat als eerste de nieuwe lens kreeg ingeplant.

'Mijn leesbril? Geen idee waar die ligt'

Juli 2010

Toen Clement (88) aan cataract (ook ‘staar’ genoemd) moest worden geopereerd, liet hij dat bewust in het UZA doen. Met succes. ‘Het woord mirakel gebruik ik niet graag, maar ik had niet verwacht dat mijn zicht weer bijna 100 % zou zijn.’

Kijk uit met je ogen

Juli 2010

Liefst tachtig procent van alle informatie om ons heen bereikt ons via onze ogen. We kunnen er dus maar beter zorg voor dragen. Maar hoe doet u dat? We vroegen het aan oogchirurg prof. dr. Veva De Groot.

Oog in oog met de orthoptist

Juli 2009

Een orthoptist, nog nooit van gehoord? Dan bent u zeker niet alleen. Er zijn er maar een zeventigtal in heel België. UZA-orthoptiste Daisy Godts ging naar Nederland om orthoptie te studeren.

Getuigenissen

juni 2007

Kwaliteit van het zicht

juni 2007

Een aspect waar de dienst oogheelkunde van het UZA de laatste jaren veel aandacht aan besteedt, is de kwaliteit van het zicht. Want goed zien houdt meer in dan de kleinste lettertjes kunnen lezen op het bord van de oogarts.

Netvliesloslating

juni 2007

Wordt je gezicht plots verstoord door bewegende zwarte vlekjes of lichtflitsen? Dan is het hoog tijd voor een controle bij de oogarts. Die verschijnselen kunnen namelijk wijzen op een scheurtje in het netvlies, dat op zijn beurt kan leiden tot netvliesloslating. Een snelle behandeling kan veel leed voorkomen.

Plastische oogchirurgie

juni 2007

De dienst oogheelkunde van het UZA biedt ook oculoplastische chirurgie aan, anders gezegd plastische heelkunde rondom het oog. Een luik dat niet alleen esthetische ingrepen omvat, maar ook en vooral reconstructieve ooglidcorrecties.

Glaucoom

juni 2007

Wie goed ziet, gaat doorgaans niet naar de oogarts. Toch is het verstandig je vanaf je veertigste tweejaarlijks te laten testen op glaucoom, een sluipende en onomkeerbare oogziekte die pas in een gevorderd stadium klachten geeft. 'Sinds enige tijd weten we dat de ziekte ook voorkomt bij mensen met een slechte doorbloeding van de kleinere bloedvaatjes', zegt UZA-oogchirurg dr. Veva De Groot.

Maculadegeneratie

juni 2007

Maculadegeneratie is een oogziekte die vooral bij oudere mensen vaak voorkomt - hoewel ook jonge mensen getroffen kunnen zijn - en moeilijk te behandelen is. Toch zet de geneeskunde ook op dat terrein belangrijke stappen in de goede richting. UZA-oogchirurg dr. Erica Smets zet de voornaamste nieuwigheden op een rijtje.

Hoornvliesaandoeningen

juni 2007

Bij ernstige hoornvliesaandoeningen was tot voor kort een corneatransplantatie de enige uitweg. Met als nadeel dat de operatie vrij ingrijpend is en het zicht nadien vaak niet aan de verwachtingen voldoet. Recent zagen twee nieuwe technieken het licht, die bij een aantal patiënten een transplantatie overbodig maken.

Laserbehandeling

juni 2007

De tijd dat brillen of lenzen de enige optie waren om bij- of verziendheid te corrigeren, is voorbij. Een laserbehandeling is vandaag een veilig en valabel alternatief voor wie zonder hulpmiddel scherp wil kunnen zien. Maar er zijn beperkingen. 'Mensen met een te sterke afwijking zijn beter af met een operatie aan de lens. Nieuw is dan weer dat we ook astigmatisme en ouderdomsverziendheid met de laser kunnen corrigeren', zegt UZA-oogchirurg dr. René Trau.

Hoe werkt het oog?

juni 2007

Samenwerking met andere diensten

juni 2007

Cataractchirurgie

juni 2007

Cataract, beter bekend als staar, wordt al jarenlang succesvol behandeld met een relatief eenvoudige operatie. Maar het nadeel van die ingreep is dat de aandoening bij heel veel patiënten terugkeert. Prof. dr. Marie-José Tassignon, diensthoofd oogheelkunde in het UZA, vond een nieuwe operatietechniek uit waarmee zogenaamd secundair cataract geen kans krijgt. In de toekomst zal de ingreep cataractpatiënten wellicht ook van andere gezichtsstoornissen als astigmatisme en bij- of verziendheid kunnen verlossen.