Artikels over "obesitas kinderen"

Ziekenhuispaspoort voor kinderen: een beetje minder bang

Oktober 2019

Liefst bij mama op schoot tijdens een prik? K3 in de oortjes om dat lastige onderzoek net iets minder lastig te maken? Chronisch zieke kinderen kunnen het voortaan zelf aangeven in hun ziekenhuispaspoort.

UZA richt kinderraad op

Januari 2019

Als de kinderen het voor het zeggen hadden in het ziekenhuis ... dan kwamen er een karaokemiddag en een pyjamaparty, maar ook meer aandacht voor gevoelens en steun voor de ouders. De nieuwe kinderraad van het UZA zit vol frisse ideeën.  

Is zitten ongezond?

Januari 2018

Is zitten het nieuwe roken? Almaar meer onderzoek wijst in die richting. Hier vind je alvast enkele goeie argumenten om minder te zitten én tips om vaker uit je luie stoel te komen.

Diabetes en overgewicht: 'Mensen gezonder doen leven is de grootste uitdaging'

Januari 2018

In 2030 zal wereldwijd 1 op de 10 mensen diabetes hebben. Kunnen we de epidemie nog stoppen? We vragen het aan prof. dr. Luc Van Gaal die zijn hele carrière gewijd heeft aan diabetes, en aan zijn opvolger prof. dr. Christophe De Block.

Afslanken met de computer als coach

oktober 2017

Kun je jezelf via een computertraining aanleren om nee te zeggen tegen die lekkere zak chips of reep chocolade? Dr. Marijke Ysebaert van de dienst kindergeneeskunde onderzoekt het samen met de Universiteit Antwerpen.

Slaapapneu bij kinderen

oktober 2017

Behoorlijk wat kinderen met obesitas hebben slaapapneu, soms met beginnende hart- en vaatproblemen. Een ontstellende vaststelling, en een reden te meer om overgewicht tijdig aan te pakken.

'Ik wil nooit meer terug naar vroeger'

oktober 2017

Enzo (13) probeerde al vaak tevergeefs te vermageren, maar nu is het eindelijk gelukt. 'Obesitas is een ziekte, zei de kinderarts ons. Ergens deed het deugd om dat te horen', zegt mama Catherine.

Obesitas bij kinderen

oktober 2017

Wie? In Vlaanderen heeft 1 op 5 kinderen overgewicht. 1 op 20 heeft obesitas, wat betekent dat ze ernstig overgewicht hebben.

Overgewicht kan elk kind overkomen

oktober 2017

Eén op de vijf Vlaamse kinderen is te zwaar. 'Wij begeleiden hen in kleine stapjes naar een gezond gewicht. Met een realistische aanpak is de kans op blijvend succes groot', zegt kinderarts prof. dr. Kim Van Hoorenbeeck.

Suiker: vijf zoete leugens

Oktober 2016

Als het van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) afhangt, gaan we met z'n allen minder suiker eten. 50 gram per dag mag, 25 gram is beter. Wat is er mis met suiker? En hebben we suiker nodig?

Jesse viel 47 kilo af

Oktober 2015

Zo'n drie jaar geleden kreeg hij nog smalende opmerkingen over zijn gewicht, nu is Jesse (18) een en al spieren en zweert hij bij gezonde voeding. 'Als je iets echt wilt, kun je veel', zegt hij.

Kinderen en overgewicht: Help, mijn kind is te zwaar!

Oktober 2015

Over kinderen met overgewicht hebben mensen al gauw een mening klaar. Kinderarts dr. Kim Van Hoorenbeeck houdt tien veel gehoorde uitspraken tegen het licht. 'Het probleem is complexer dan het lijkt.'

Onderzoek naar obesitas

Oktober 2015

De dienst endocrinologie doet voortdurend onderzoek naar de oorzaken en de behandeling van obesitas. Een arts en een voedingsdeskundige stellen hun doctoraatsonderzoek in een notendop voor.

Slaap je slank?

Oktober 2015

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat wie te weinig slaapt, meer risico op overgewicht loopt. Als de nachtrust vijf in plaats van acht uur bedraagt, kan de BMI verhogen met 3,6%.

Wat is obesitas?

Oktober 2015

We spreken van overgewicht vanaf een BMI (Body Mass Index) van 25. Vanaf een BMI van 30 heb je te maken met obesitas, ernstige zwaarlijvigheid die gepaard gaat met belangrijke gezondheidsrisico's.

Obesitas: complexer dan het lijkt

Oktober 2015

Is overgewicht louter een probleem van onze genen? Waar blijft die wonderpil die ons snel en blijvend doet vermageren? En hoe effectief is een maagverkleining? De nieuwste bevindingen rond obesitas op een rij.

Kindergeneeskunde: alles onder één dak

April 2015

Alles op één plek, een eigen dagziekenhuis en een dakterras: de dienst kindergeneeskunde heeft meer dan één reden om blij te zijn met de nieuwe stek in het Moeder- en kindcentrum.

Welkom in het Moeder- en kindcentrum

April 2015

Alle zorg voor moeder en kind wordt vanaf april 2015 gecentraliseerd in een gloednieuwe, aparte ziekenhuisvleugel. Op de eerste tot en met vierde verdieping worden respectievelijk de verpleegeenheid kindergeneeskunde, de raadpleging kindergeneeskunde, de neonatologie en de materniteit gehuisvest.

Verborgen talent

Januari 2015

Dr. Kim Van Hoorenbeeck, assistent-kinderarts bij het obesitasteam, zag een ex-patiëntje in een tv-show opduiken. ‘Heel bijzonder om te zien hoe ze was uitgegroeid tot een sterke, getalenteerde vrouw.’

Moeder- en kindcentrum: de nieuwste UZA-spruit

Januari 2015

In april 2015 opent het Moeder- en kindcentrum van het UZA de deuren. We brengen er alle zorg voor moeders en kinderen samen. Dat voelt als een geboorte!

Elise (16) is in behandeling voor obesitas: 'Vroeger frisdrank, nu spuitwater'

Oktober 2011

Elise glundert. Liefst 17 kilo ging eraf sinds ze eind vorig jaar hulp zocht bij het obesitasteam van de dienst pediatrie. ‘Eindelijk kan ik weer kleren kopen die ik mooi vind’, lacht ze.

Kinderen en kilo's: vroeg ingrijpen cruciaal

April 2010

Zwaar zijn als kind is niet leuk. En nee, het groeit er vaak niet uit. Nick (14) en zijn moeder Viviane zochten hulp bij het obesitasteam voor kinderen in het UZA. Een jaar later is Nick op goede weg. ‘We willen geen superslanke kinderen, maar wel gezonde kinderen’, zegt pediater dr. Kim Van Hoorenbeeck.