Artikels over "obesitas"

Suiker: vijf zoete leugens

Oktober 2016

Als het van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) afhangt, gaan we met z'n allen minder suiker eten. 50 gram per dag mag, 25 gram is beter. Wat is er mis met suiker? En hebben we suiker nodig?

Jesse viel 47 kilo af

Oktober 2015

Zo'n drie jaar geleden kreeg hij nog smalende opmerkingen over zijn gewicht, nu is Jesse (18) een en al spieren en zweert hij bij gezonde voeding. 'Als je iets echt wilt, kun je veel', zegt hij.

Kinderen en overgewicht: Help, mijn kind is te zwaar!

Oktober 2015

Over kinderen met overgewicht hebben mensen al gauw een mening klaar. Kinderarts dr. Kim Van Hoorenbeeck houdt tien veel gehoorde uitspraken tegen het licht. 'Het probleem is complexer dan het lijkt.'

Onderzoek naar obesitas

Oktober 2015

De dienst endocrinologie doet voortdurend onderzoek naar de oorzaken en de behandeling van obesitas. Een arts en een voedingsdeskundige stellen hun doctoraatsonderzoek in een notendop voor.

Slaap je slank?

Oktober 2015

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat wie te weinig slaapt, meer risico op overgewicht loopt. Als de nachtrust vijf in plaats van acht uur bedraagt, kan de BMI verhogen met 3,6%.

Wat is obesitas?

Oktober 2015

We spreken van overgewicht vanaf een BMI (Body Mass Index) van 25. Vanaf een BMI van 30 heb je te maken met obesitas, ernstige zwaarlijvigheid die gepaard gaat met belangrijke gezondheidsrisico's.

Obesitas: complexer dan het lijkt

Oktober 2015

Is overgewicht louter een probleem van onze genen? Waar blijft die wonderpil die ons snel en blijvend doet vermageren? En hoe effectief is een maagverkleining? De nieuwste bevindingen rond obesitas op een rij.

Alles met mate ...

Oktober 2015

Twee bruine boterhammetjes, eentje met kaas, het andere met confituur. Zo lang ik hem kende, was dat zijn avondmaal. ’s Avonds at hij nog een stukje chocolade, een rechthoekige brok fondant met hazelnoten, de echte chocolade, met de olifant. Met een glaasje Elixir d’Anvers erbij – een kleintje – en geen twee of drie. Zo leefde mijn opa, en zo is hij 95 geworden.

Overgewicht

Januari 2015

Het was niet de eerste keer dat ik een reportage maakte over obesitas. Over mensen met een BMI van meer dan 30, die dus 100 kilo wegen, 120 of 140. De oplossing lijkt voor de hand te liggen. Gezond eten en veel bewegen. Advies dat staat als een huis. Wie dat niet kan, is zwak en heeft geen wilskracht om een gezond gewicht te behouden. Dat is – kort door de bocht – wat velen erover denken, ook ik. Tot ik enkele obese mensen ontmoette en de moeite nam om naar hen te luisteren.

Ons lieve lijf ...

Januari 2013

We hebben ze lang als een Amerikaanse curiositeit gezien: mensen met extreem overgewicht. Niet de mollige medemens bij wie de weegschaal na een druilerige en vadsige winter tilt slaat. Neen, we hebben het over mensen met een BMI van 40 en véél meer.

Maagverkleining: voor blijvend gewichtsverlies

Oktober 2011

Steeds meer personen met overgewicht ondergaan een maagoperatie met gastric bypass om hun gewichtsprobleem blijvend aan te pakken. Na die ingreep kun je minder voedsel innemen en verlies je heel wat overbodige kilo’s. Maar wat houdt zo’n operatie precies in? En wie komt ervoor in aanmerking?

Kinderen en kilo's: vroeg ingrijpen cruciaal

April 2010

Zwaar zijn als kind is niet leuk. En nee, het groeit er vaak niet uit. Nick (14) en zijn moeder Viviane zochten hulp bij het obesitasteam voor kinderen in het UZA. Een jaar later is Nick op goede weg. ‘We willen geen superslanke kinderen, maar wel gezonde kinderen’, zegt pediater dr. Kim Van Hoorenbeeck.

Diabetes de baas dankzij educatie

Oktober 2009

Een gewoon leven leiden met diabetes kan perfect, maar je moet weten hoe. Hoe vermijd je een te lage suikerspiegel? Wat doen als je gaat sporten? Hoe voorkom je complicaties? Educatie vormt dan ook dé hoeksteen van de behandeling. Een gesprek met het diabeteseducatieteam van het UZA.

Goede vetten op het menu

Juli 2009

Dat er goede en slechte vetten bestaan, weet u wellicht wel. Slechte vetten zorgen ervoor dat onze bloedvaten dichtslibben, met hart- en vaatziekten tot gevolg. Maar wat zijn nu goede en slechte vetten? En in welke voedingswaren vindt u ze?