
U bent hier: Home • Alle onderwerpen • neus-keel-oorziekten
Artikels over "neus-keel-oorziekten"
DFNA9: erfelijk gehoorverlies met evenwichtsproblemen
Februari 2020Ongeveer 1000 Vlamingen en Nederlanders lijden aan DFNA9, een erfelijke vorm van gehoorverlies met evenwichtsstoornissen die begint op latere leeftijd. Patiënten krijgen vaak niet snel genoeg de juiste diagnose, en daar willen artsen en patiënten iets aan doen.
Prof. dr. Nasser Nadjmi over schisis
Oktober 2019Schisis, de medische benaming van een gespleten lip, kaak en verhemelte, is vandaag perfect te behandelen. ‘Meestal zijn we al voor de leeftijd van zes jaar klaar met de belangrijkste operaties’, zegt prof. dr. Nasser Nadjmi, diensthoofd mond-, kaak- en aangezichtschirurgie.
Dienst mond-, kaak- en aangezichtschirurgie (MKA)
Oktober 2019De dienst MKA, die onder leiding staat van prof. dr. Nasser Nadjmi, biedt uiteenlopende behandelingen aan in het aangezicht, de schedel en het hoofd-halsgebied.
Wereldprimeur: ultraprecieze robot ondersteunt oorchirurg
Juli 2019Een robot die met adembenemende precisie een toegang maakt naar het slakkenhuis: het gebeurde voor het eerst hier in het UZA. De nieuwe techniek maakt het cochleair implantaat in de toekomst wellicht beschikbaar voor nog meer patiënten.
'Een cochleair implantaat is een geniale uitvinding'
Januari 2019Marie (22) verloor als baby haar gehoor, maar dankzij twee cochleaire implantaten leidt ze een leven zoals u en ik. 'Zonder mijn arts prof. dr. Paul Van de Heyning zou ik nooit staan waar ik nu sta.'
Vrouwelijke wetenschappers: gebeten door onderzoek
Januari 2019Eva Lion doet onderzoek naar een genezend kankervaccin, Angelique Van Ombergen analyseert de hersenwerking van Russische kosmonauten. Twee vrouwen, twee gedreven wetenschappers.
Cochleair implantaat beschermt tegen dementie
oktober 2018Ouderen die heel slecht horen, krijgen dankzij een cochleair implantaat (CI) niet alleen hun gehoor terug, ook hun denkvermogen gaat minder snel achteruit. Of hoe een CI kan beschermen tegen dementie.
Vloeiende overgang tussen afspraken
April 2018Heb je binnenkort meerdere afspraken op de afdeling kindergeneeskunde, neus-keel-oorziekten of orthopedie? Dan verloopt je traject wellicht iets vlotter dan vroeger. Via een nieuw informaticasysteem zien zorgverleners op elk moment waar je bent en hoe lang je al wacht.
Minder horen maakt sneller dement
oktober 2017Kan een cochleair implantaat ervoor zorgen dat het denkvermogen van ouderen minder snel achteruitgaat? Een internationale studie gaat op zoek naar het antwoord. ‘De link tussen gehoor en het denkvermogen is groter dan je zou verwachten.’
Robotchirurgie: preciezer opereren, sneller hersteld
oktober 2017Robotchirurgie is een knap staaltje toptechnologie. Het maakt nieuwe, meer verfijnde ingrepen mogelijk en bespaart de patiënten soms lastige complicaties.
Geluidsoverlast en uw gezondheid
Januari 2017Van oorsuizen over hartritmestoornissen tot mentale problemen: lange tijd blootstaan aan intensieve geluiden kan uw gezondheid aantasten. De 9 meest voorkomende effecten van lawaaihinder.
Rampenplanning in het UZA: spoed staat klaar
Januari 2017Op 22 maart 2016 net voor 8 uur ontplofte in de vertrekhal van Brussels Airport de eerste bom. Om 8:37 uur werd het eerste zwaargewonde slachtoffer opgevangen in het UZA. Iedereen stond klaar. Hoe bereidt de spoedafdeling zich voor op dergelijke grote incidenten?
Slaapgeneeskunde in de lift
Juli 2016Een slaapprobleem kan vele oorzaken hebben. ‘Je moet altijd de hele patiënt bekijken’, zegt prof. dr. Johan Verbraecken, van het UZA-slaapcentrum. ‘Met een multidisciplinair team bovendien.’ Dat ondervond ook Jurgen, bij wie na jaren slechte nachten slaapapneu werd vastgesteld.
Genetisch onderzoek naar erfelijk gehoorverlies
April 2016Het CMG Antwerpen beschikt sinds ongeveer een jaar als enige centrum in België over twee panels (sets van genen) voor erfelijke doofheid. Per panel werd een test ontworpen om al die genen, meer dan 120 in totaal, gelijktijdig op mutaties te testen.
Erfelijke doofheid: meer dan 120 genen bekend
April 2016In westerse landen is aangeboren slechthorendheid in twee op drie gevallen genetisch bepaald. 'We kunnen vandaag op meer dan 120 genen tegelijk testen om de oorzaak te achterhalen. Dat is uniek in België', zegt geneticus dr. Jenneke van den Ende.
Logopedist: veel meer dan spraakoefeningen
Januari 2016'Woordopvoeding', zo zou je logopedie letterlijk kunnen vertalen. Maar logopedisten doen veel meer dan kinderen woorden en klanken aanleren. Dat bewijst de gevarieerde agenda van Els Verhaeghe.
Het UZA groeit, letterlijk en figuurlijk
Januari 2016Elk jaar stijgt het aantal raadplegingen, opnames, operaties … in het UZA. Ook de infrastructuur groeit mee, met een nieuwe ziekenhuisvleugel in 2015 en nog heel wat toekomstplannen!
Hoestende kinderen: 4 gezonde tips
Januari 2016Geen enkele ouder hoort zijn of haar kind graag hoesten. Maar wanneer stapt u naar de dokter? En wat met hoestsiroop? Vier dingen die u moet weten over acute hoest.
UZA koopt nieuwste Da Vinci-robot
Juli 2015Opereren met de robot biedt heel wat voordelen: doordat de precisie ongeëvenaard is, laat de ingreep minder littekens na, ervaren patiënten minder pijn achteraf en is de kans op complicaties kleiner. Onlangs kocht het UZA daarom de allernieuwste operatierobot aan, de Da Vinci Xi.
Kindergeneeskunde: alles onder één dak
April 2015Alles op één plek, een eigen dagziekenhuis en een dakterras: de dienst kindergeneeskunde heeft meer dan één reden om blij te zijn met de nieuwe stek in het Moeder- en kindcentrum.
Samen sterk in kinderchirurgie
April 2015Kinderchirurgie is een vak apart omdat het vaak om specifieke en soms ook erg zeldzame afwijkingen gaat. Voor maag- , darm- en buikchirurgie werkt het UZA samen met het UZ Brussel: een unieke formule.
'Ze kreeg haar zelfstandigheid terug'
Juli 2014Het fijnste aan haar job vindt Andrea Kleine Punte dat ze de kennis uit haar wetenschappelijk onderzoek kan toepassen in de praktijk. Om dove patiënten opnieuw te laten horen bijvoorbeeld.
Neuromodulatie in het UZA: wie werkt er op de zenuwen?
Januari 2014De werking van de zenuwbanen beïnvloeden: dat is ruw samengevat neuromodulatie. In het UZA wordt de techniek voor diverse aandoeningen ingezet, van rugpijn en oorsuizen tot depressie en incontinentie.
Liam hoort eindelijk de vogels fluiten
Oktober 2013Gert en Dorien zijn beiden slechthorend. Dankzij hun cochleair implantaat (CI) kunnen ze vandaag veel vlotter een gesprek volgen. Ook zoontje Liam (1,5) onderging de ingreep. ‘Sindsdien maakt hij graag veel lawaai’, lacht Dorien.
Het griepvaccin in 10 vragen
Oktober 2013Vanaf oktober is het nieuwe griepvaccin beschikbaar. Bent u zwanger, ouder dan 65 of lijdt u aan een long-, hart-, lever-, nieraandoening of aan diabetes? Of bent u zelf arts of verpleegkundige? Laat u dan zeker vaccineren bij uw huisarts of bedrijfsarts. Alles wat u moet weten over de griepprik!
10 tips bij moeilijke eters
Oktober 2013U hebt alles al geprobeerd, en toch wil uw kind maar niet eten. Veel ouders kennen de frustratie. Wat doe je het best (of net niet) om je kroost aan het eten te krijgen? Tien tips van logopediste Miek Claes en kindermaag-darmspecialist dr. Els Van de Vijver.
U zegt: afasie
Oktober 2013Wat is afasie? Het is een taalstoornis waarbij de patiënt problemen heeft met spreken, gesproken taal begrijpen, lezen of schrijven.
Ballon versus Eustachius: 1-0
Januari 2013In het UZA kan de dienst neus-, keel- en oorziekten (NKO) sinds kort volwassenen met een slecht werkende buis van Eustachius beter helpen. De NKO-artsen hanteren daarvoor als eersten in België een innovatieve techniek waarbij de buis van Eustachius als het ware wordt ‘opengeblazen’.
Een zonnig meisje van zeven
Oktober 2012Nienke (7) houdt van turnen en tekenen en gaat naar de scouts. En ze heeft het syndroom van Down. Sinds een drietal jaar wordt ze opgevolgd door het Downteam van het UZA. ‘Daar is ze geen nummer, maar Nienke’, zegt mama Marijke.
Van vermageringspil tot epilepsie
April 2012In het UZA lopen op elk moment tientallen studies. Enkele actuele voorbeelden.
Klinische studies: alles voor de wetenschap
April 2012Zonder klinische studies geen vooruitgang in de geneeskunde. En zonder patiënten geen klinische studies. Toch is niet elke patiënt happig om in een studie te stappen. Want zijn er geen risico’s aan verbonden? En wat houdt zo’n studie eigenlijk in? Wij zochten het voor u uit.
Wetenschap tussen de patiënten
April 2012Als biomedicus op de afdeling tandheelkunde zoekt Marijke Dieltjens mee naar manieren om de behandeling van slaapapneu te verbeteren door tandheelkundige ondersteuning. Een boeiende job.
Amandelen
April 2012Keelamandelen of tonsillen zijn twee kleine orgaantjes achteraan in de keel. Samen met de neusamandelen, beter gekend als poliepen, en tongamandelen, vormen ze een afweerorgaan in de keelholte.
Sinussen
Oktober 2011Sinussen zijn bijholtes van de neus. Het zijn met lucht gevulde, in het bot gelegen openingen die via nauwe kanalen in verbinding staan met de neusholte.
'Ik slaap nu alleen nog 's nachts'
April 2011Jarenlang leed Roland (69) aan slaapapneu, een ademhalingsstoornis die mensen tijdens hun slaap letterlijk naar adem doet happen. Sinds hij met een aangepast toestel slaapt, voelt hij zich een ander mens.
Neuromodulatie: stroom als medicijn
April 2011Met neuromodulatie kan een arts de activiteit in de hersenen beïnvloeden via elektrische stroom. Voor sommige patiënten met chronische pijn, oorsuizen of de ziekte van Parkinson is die behandeling intussen de normaalste zaak van de wereld. Tegelijk ligt er nog een enorm onderzoeksdomein open voor prof. dr. Dirk de Ridder en zijn team.
Leerstoornissen: als leren niet vanzelf gaat
Januari 2011Nooit waren er zo veel kinderen met een leer- of ontwikkelingsstoornis. Of lijkt dat alleen maar zo? Volgens de specialisten van het universitair revalidatiecentrum voor communicatiestoornissen komen die problemen niet vaker voor dan vroeger. Wel worden ze vaker opgespoord én aangepakt.
Mondprothese tegen slaapapneu
Oktober 2010Bij de behandeling van snurken en obstructief slaapapneu met een mondprothese (MRA) zijn maar liefst vijf verschillende UZA-afdelingen betrokken. Om de patiënt zo vlot en efficiënt mogelijk te helpen, is er een klinisch pad uitgewerkt, dat door een 200-tal patiënten per jaar doorlopen wordt.
Ai, mijn oren!
Januari 2010Geluid kan prachtig zijn, maar ook een bron van ergernis. Te veel en te luid geluid kan bovendien uw gehoor aantasten. Vier opmerkelijke weetjes over gehoorschade en hoe het te voorkomen.
7 x gezond op reis
Juli 2009Als u zorgeloos van uw vakantie wilt genieten, vertrekt u beter niet onvoorbereid. Kleine ongemakken kunnen uw vakantieplannen immers danig in de war sturen. Zeven pretbedervers op een rij.