Artikels over "neurologie kinderen"

Ziekenhuispaspoort voor kinderen: een beetje minder bang

Oktober 2019

Liefst bij mama op schoot tijdens een prik? K3 in de oortjes om dat lastige onderzoek net iets minder lastig te maken? Chronisch zieke kinderen kunnen het voortaan zelf aangeven in hun ziekenhuispaspoort.

UZA richt kinderraad op

Januari 2019

Als de kinderen het voor het zeggen hadden in het ziekenhuis ... dan kwamen er een karaokemiddag en een pyjamaparty, maar ook meer aandacht voor gevoelens en steun voor de ouders. De nieuwe kinderraad van het UZA zit vol frisse ideeën.  

Oude medicijnen, nieuwe toepassingen

Januari 2019

Vitamine B6 als middel tegen epilepsie, aspirine tegen darmkanker, soms worden bestaande geneesmiddelen gebruikt om heel andere aandoeningen te behandelen. Maar hoe ontdekken artsen zoiets?

Epilepsie bij kinderen: zoeken naar de beste behandeling

Juli 2018

Epilepsie bij kinderen ontstaat vaak door een zeldzaam genetisch defect. Daarom kan de juiste behandeling vinden een lange zoektocht zijn. Het UZA gaat samen met de ouders op zoek naar de beste aanpak en investeert in onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen.

Diagnose hersentumor: 'Ik wil zo snel mogelijk terug naar school'

Januari 2018

Elk jaar krijgen in België 50 kinderen te horen dat ze een hersentumor hebben. Angelo (14) is een van hen. Hij vertelt over zijn behandeling en de emotionele roetsjbaan voor en na de operatie.

Voedingsadvies op maat

april 2017

Nogal wat patiënten in het NMRC hebben voedingsadvies nodig. Vaak krijgen ze immers slikproblemen – zeker ALS-patiënten – en verliezen ze te veel gewicht. 'Die patiënten geven we advies, zodat ze nog zo lang mogelijk zelf kunnen eten en genoeg calorieën binnenkrijgen', zegt diëtiste Ilse de Peuter.

Medestanders in een moeilijke strijd

april 2017

Een spier- of zenuwaandoening heeft een zware impact op het leven van een patiënt. De juiste ondersteuning en begeleiding maken die ziekten een beetje draaglijker. De sociaal verpleegkundigen en de psychologe vertellen.

Neuromusculair Referentiecentrum (NMRC)

april 2017

Het Neuromusculair Referentiecentrum (NMRC) is het expertisecentrum voor de behandeling van ziekten van de spieren, de perifere zenuwen, het ruggenmerg en de kleine hersenen.

Leven met een spier- of zenuwziekte

april 2017

Een neuromusculaire ziekte genezen kan vaak niet, maar het neuromusculair referentiecentrum (NMRC) kan patiënten wel een diagnose, genetisch advies en gespecialiseerde zorg bieden. En een menselijk gesprek op de moeilijkste momenten.

Mentale achterstand: twee paar ogen zien meer

April 2016

Een diagnose stellen bij kinderen met een mentale achterstand is vaak een puzzel. 'Als we een genetische verklaring vinden, kunnen we de familie een beter beeld van de toekomst geven.' 

Pijnbeleid bij kinderen: Gaat het pijn doen, mama?

April 2016

Van verdovende pleisters tot een magisch bijtje dat de pijn vermindert: manieren genoeg om pijn bij kinderen te verzachten. 'We willen iedereen mee op de kar', zegt pijnverpleegkundige Ann Roete.

Kindergeneeskunde: alles onder één dak

April 2015

Alles op één plek, een eigen dagziekenhuis en een dakterras: de dienst kindergeneeskunde heeft meer dan één reden om blij te zijn met de nieuwe stek in het Moeder- en kindcentrum.

Welkom in het Moeder- en kindcentrum

April 2015

Alle zorg voor moeder en kind wordt vanaf april 2015 gecentraliseerd in een gloednieuwe, aparte ziekenhuisvleugel. Op de eerste tot en met vierde verdieping worden respectievelijk de verpleegeenheid kindergeneeskunde, de raadpleging kindergeneeskunde, de neonatologie en de materniteit gehuisvest.

Moeder- en kindcentrum: de nieuwste UZA-spruit

Januari 2015

In april 2015 opent het Moeder- en kindcentrum van het UZA de deuren. We brengen er alle zorg voor moeders en kinderen samen. Dat voelt als een geboorte!

Hersenschudding

Oktober 2012

Ruim gedefinieerd is een hersenschudding een verstoring van de hersenfunctie door een val of slag op het hoofd, die al dan niet tijdelijk optreedt. Die verstoorde hersenfunctie uit zich als geheugenverlies, sufheid, verminderd bewustzijn of bewustzijnsverlies. 

Van vermageringspil tot epilepsie

April 2012

In het UZA lopen op elk moment tientallen studies. Enkele actuele voorbeelden.

'Kirsten wil liever zelf fietsen'

Juli 2009

Kirsten (8) was nog maar drie weken oud toen ze voor het eerst een epilepsieaanval kreeg. Haar ouders en zus hebben geleerd om met haar ziekte om te gaan, al blijft het vaak balanceren op een slappe koord. ‘We moeten haar telkens wat meer durven loslaten’, vertelt mama Nicky (41).

Wat doen bij een aanval?

Juli 2009

Wat doe je als iemand een epilepsie-aanval heeft?

Vroege diagnose bij kinderen cruciaal

Juli 2009

Vier op de tien epilepsiepatiënten zijn jonger dan zestien jaar. Epilepsie bij kinderen is meestal goed te behandelen: bij de meerderheid volstaat één medicijn om de aanvallen onder controle te krijgen. Bij drie op vier groeit de ziekte er weer uit.

Foutje in de genetische blauwdruk?

Juli 2009

Bij ongeveer een op vijf patiënten met epilepsie is er sprake van een genetische oorzaak. De genen geven op dat vlak steeds meer geheimen prijs. Een genetische diagnose neemt vaak heel wat onzekerheid weg en wijst soms de weg naar de behandeling.

Epilepsie in cijfers

Juli 2009

De ene aanval is de andere niet

Juli 2009

Grof gesteld zijn er twee grote groepen epilepsieaanvallen, gegeneraliseerde en partiële aanvallen.

Leven met epilepsie

Juli 2009

Leven met epilepsie moet je leren. De aanvallen zijn een zware dobber, maar ook de dreiging dat er altijd een volgende aanval kan komen, weegt door. Dankzij nieuwe medicatie kan gelukkig 60% van de patiënten zich blijvend aanvalsvrij noemen.