Artikels over "neurochirurgie"

Aangeboren schedelafwijkingen: 'We laten de ouders niet wachten'

Oktober 2019

Kindjes met craniosynostose worden geboren met een schedel met een afwijkende vorm. 'Dat is schrikken, maar gelukkig kunnen we er bijna altijd iets aan doen', zegt neurochirurg dr. Mania De Praeter.

Center-TBI: onderzoek naar gevolgen hersenletsel

Juli 2019

Hoewel hij fysiek hersteld was, bleek Bart maanden na zijn hersenschudding snel boos en geïrriteerd. ‘We weten nog te weinig over de vele gevolgen van hersenletsels’, zegt neurochirurg prof. dr. Andrew Maas. ‘In een grootschalig internationaal project verzamelen we gegevens om hersenletsels beter te begrijpen en beter te behandelen.’

Verlamd na een ongeval: 'Ik geef alweer klimtraining'

Januari 2019

Zion (18) belandde vorig jaar na een verkeersongeval in een rolstoel. Een enorme klap, maar hij bleef altijd vooruitkijken. 'Al op intensieve zorg trok ik mezelf recht in bed. Voor mij kon het niet snel genoeg vooruitgaan.'

Wervelkolomtrauma's: 'Zenuwschade beperken'

Januari 2019

De behandeling van een letsel aan de wervelkolom na een ongeval verloopt zelden volgens het boekje. De neurochirurgen en orthopedisten zitten wekelijks samen om de beste aanpak te bepalen.

Traumazorg: snel en trefzeker handelen

Januari 2019

Nog voor een slachtoffer van een zwaar verkeersongeval in het UZA toekomt, staat een gespecialiseerd traumateam klaar. Zorgverleners uit het hele ziekenhuis werken vanaf dan als een geoliede machine samen voor een optimaal herstel.

Geavanceerde medische beelden wijzen de weg

Januari 2019

Geavanceerde medische beelden brengen artsen dichter bij de juiste behandeling. In deze drie gevallen werd een ingrijpende operatie vermeden, een hersenprobleem doelgericht aangepakt en een tweede tumor net op tijd ontdekt.

Chronische pijn multidisciplinair behandelen: 'Een beter leven is mogelijk'

April 2018

In het multidisciplinair pijncentrum komen patiënten die al jaren vechten tegen pijn. De uitdaging? Hun klachten draaglijker maken en hen weer een normaal leven geven. Bij vele patiënten lukt dat.

Biotechnicus: wie herstelt de toestellen in het OK?

April 2018

Van een kapotte lamp tot een haperend echotoestel: biotechnicus Andy Van Rompaey herstelt en onderhoudt de apparatuur van het operatiekwartier. 'Half werk kunnen we ons niet veroorloven.'

Deep brain stimulation: elektrode tegen parkinson

Januari 2018

Parkinsonpatiënten die veel last hebben van spierstijfheid of overbeweeglijkheid, komen soms in aanmerking voor deep brain stimulation. Bij die ingreep wordt de storende hersenactiviteit afgeremd.

Diagnose hersentumor: 'Ik wil zo snel mogelijk terug naar school'

Januari 2018

Elk jaar krijgen in België 50 kinderen te horen dat ze een hersentumor hebben. Angelo (14) is een van hen. Hij vertelt over zijn behandeling en de emotionele roetsjbaan voor en na de operatie.

Beroertezorg: snel zijn en samenwerken

Oktober 2016

De beroerte-eenheid van de dienst neurologie is verhuisd én vernieuwd. Dankzij een goede samenwerking tussen ziekenhuizen krijgen patiënten met een beroerte sneller de optimale zorg.

'Professioneel en warm tegelijk'

April 2016

De onbezorgdheid is weg, maar toch is Jan (56) vooral blij dat hij nog leeft. Zo'n half jaar geleden werd hij met spoed aan een hersenaneurysma geopereerd.

Safe surgery in het UZA: in veilige handen

April 2016

Op de website zorgkwaliteit.be is gepubliceerd hoe 48 Vlaamse ziekenhuizen scoren op het gebruik van de checklist veilige heelkunde. Het UZA scoort heel goed: in 100% van de ingrepen past het UZA de checklist toe. Bovendien gebruiken we in 95% van de ingrepen een checklist die zelfs uitgebreider is dan de WHO-checklist.

 

Logopedist: veel meer dan spraakoefeningen

Januari 2016

'Woordopvoeding', zo zou je logopedie letterlijk kunnen vertalen. Maar logopedisten doen veel meer dan kinderen woorden en klanken aanleren. Dat bewijst de gevarieerde agenda van Els Verhaeghe.  

Het UZA groeit, letterlijk en figuurlijk

Januari 2016

Elk jaar stijgt het aantal raadplegingen, opnames, operaties … in het UZA. Ook de infrastructuur groeit mee, met een nieuwe ziekenhuisvleugel in 2015 en nog heel wat toekomstplannen!

Beroertezorg: snel ingrijpen beperkt de schade

Juli 2015

Patiënten met een beroerte kunnen in het UZA terecht in de multidisciplinaire beroerte-eenheid. Het ziekenhuis biedt naast de standaardbehandeling ook mechanische trombectomie aan, een hooggespecialiseerde ingreep om bloedklonters te verwijderen.

Samen sterk in kinderchirurgie

April 2015

Kinderchirurgie is een vak apart omdat het vaak om specifieke en soms ook erg zeldzame afwijkingen gaat. Voor maag- , darm- en buikchirurgie werkt het UZA samen met het UZ Brussel: een unieke formule.

Traumatisch hersenletsel: stille epidemie in kaart gebracht

April 2014

Elk jaar loopt 1 landgenoot op 200 een traumatisch hersenletsel op, na een klap op het hoofd, een val, een verkeersongeval … In heel Europa gaat het jaarlijks om 2,5 miljoen mensen. Een grootschalig Europees onderzoek, gecoördineerd vanuit het UZA, wil die patiënten betere vooruitzichten geven.

Neuromodulatie in het UZA: wie werkt er op de zenuwen?

Januari 2014

De werking van de zenuwbanen beïnvloeden: dat is ruw samengevat neuromodulatie. In het UZA wordt de techniek voor diverse aandoeningen ingezet, van rugpijn en oorsuizen tot depressie en incontinentie.

Chirurgie anno 2013: kleine sneetjes, groot resultaat

April 2013

Grote operatiewondes maken steeds vaker plaats voor minuscule sneetjes: minimaal invasieve chirurgie blijft terrein winnen. Een mooie zaak voor de patiënt. ‘Al dreigt het hoge kostenplaatje die evolutie aan banden te leggen’, klinkt het bij de chirurgen.

Hersenschudding

Oktober 2012

Ruim gedefinieerd is een hersenschudding een verstoring van de hersenfunctie door een val of slag op het hoofd, die al dan niet tijdelijk optreedt. Die verstoorde hersenfunctie uit zich als geheugenverlies, sufheid, verminderd bewustzijn of bewustzijnsverlies. 

Welkom terug?

Juli 2012

Vzw Rondpunt ijvert voor een betere opvang van verkeersslachtoffers in Vlaanderen. Een centraal aandachtspunt is de slachtoffers helpen terug te keren in de maatschappij. 

Revalidatie: de lange weg terug

Juli 2012

Na het ziekenhuis volgt voor verkeersslachtoffers meestal een lange revalidatie, vaak letterlijk met vallen en opstaan. Revalidatieziekenhuis Revarte opende een apart centrum voor jonge verkeersslachtoffers. ‘Ik wil zo snel mogelijk weer aan het werk’, zegt revalidant Kenny (19). 

Van het eerste uur

Juli 2012

Het leven van verkeersslachtoffers en hun familie wordt vaak letterlijk in één klap overhoop gehaald. Opvang en begeleiding, van die onwezenlijke eerste uren tot de moeilijke maanden daarna, zijn dan cruciaal. ‘Je moet aanvoelen wat mensen nodig hebben’, zegt maatschappelijk werker Lieve Verbist.

Getuige van een ongeval?

Juli 2012

Wat moet u doen wanneer u getuige bent van een ongeval? 

Geraakt in de knop

Juli 2012

Een groep apart zijn kinderen die na een ongeval een hersenbeschadiging hebben opgelopen. Zij worden gevolgd door de kinderneurologen, vaak al op intensieve zorg.

Na de klap

Juli 2012

Een harde klap, versplinterd glas op de weg, omstanders die te hulp schieten, chaos en iemand die 112 belt. Voor veel verkeersslachtoffers is dat het begin van een lang traject, dat meestal begint met een spoedopname. Zes specialisten vertellen over de rol van hun dienst in het vaak delicate behandelingstraject van verkeersslachtoffers. 

Diagnose: te oud?

Januari 2012

10% van alle hartoperaties in België gebeurt bij patiënten ouder dan tachtig jaar. Niemand die nog opkijkt van een 85-jarige met een nieuwe heup of lens. Wie of wat bepaalt of een hoogbejaarde patiënt nog in aanmerking komt voor een behandeling of operatie? Hoe moeilijk is het soms om die knoop door te hakken?

Neuromodulatie: stroom als medicijn

April 2011

Met neuromodulatie kan een arts de activiteit in de hersenen beïnvloeden via elektrische stroom. Voor sommige patiënten met chronische pijn, oorsuizen of de ziekte van Parkinson is die behandeling intussen de normaalste zaak van de wereld. Tegelijk ligt er nog een enorm onderzoeksdomein open voor prof. dr. Dirk de Ridder en zijn team.

Hersenen herprogrammeren?

Juli 2010

In de zoektocht naar een behandeling van dementie denken sommige wetenschappers voorzichtig in de richting van neuromodulatie. Met die techniek worden bepaalde kernen in de hersenen gestimuleerd of onderdrukt, al dan niet door elektrodes in de hersenen in te planten.

Revolutionaire techniek legt wittestofbanen bloot

Januari 2010

De wittestofbanen van de hersenen, als het ware de informatiesnelwegen van ons brein, waren tot voor kort zo goed als onbekend terrein. De techniek Diffusion Tensor Imaging (DTI) brengt daar verandering in. Het zou wel eens de sleutel kunnen zijn tot een betere behandeling van tal van ziekten, van depressie tot multiple sclerose.

De werking van het brein in beeld

Januari 2010

Dankzij functionele MRI ziet een chirurg nauwkeurig welke delen van de hersenen verantwoordelijk zijn voor welke taken. Dat wijst de chirurg de weg als hij een patiënt aan een hersentumor opereert. Het is dan immers cruciaal dat er zo weinig mogelijk aan belangrijke hersenstructuren wordt geraakt.

Kijken onder de hersenpan

Januari 2010

Artsen beschikken vandaag over adembenemende technieken om onder onze hersenpan te kijken. Niet alleen vormkenmerken, maar ook processen die zich in de hersenen afspelen, kunnen nu haarscherp in beeld worden gebracht. Dat heeft de diagnosestelling en behandeling van hersenaandoeningen op een hoger plan gebracht. Bepaalde hersentumoren en vaatafwijkingen die 30 jaar geleden onbehandelbaar waren, zijn vandaag volledig te genezen.

Wat doen bij een aanval?

Juli 2009

Wat doe je als iemand een epilepsie-aanval heeft?

Vroege diagnose bij kinderen cruciaal

Juli 2009

Vier op de tien epilepsiepatiënten zijn jonger dan zestien jaar. Epilepsie bij kinderen is meestal goed te behandelen: bij de meerderheid volstaat één medicijn om de aanvallen onder controle te krijgen. Bij drie op vier groeit de ziekte er weer uit.

Foutje in de genetische blauwdruk?

Juli 2009

Bij ongeveer een op vijf patiënten met epilepsie is er sprake van een genetische oorzaak. De genen geven op dat vlak steeds meer geheimen prijs. Een genetische diagnose neemt vaak heel wat onzekerheid weg en wijst soms de weg naar de behandeling.

Epilepsie in cijfers

Juli 2009

De ene aanval is de andere niet

Juli 2009

Grof gesteld zijn er twee grote groepen epilepsieaanvallen, gegeneraliseerde en partiële aanvallen.

Leven met epilepsie

Juli 2009

Leven met epilepsie moet je leren. De aanvallen zijn een zware dobber, maar ook de dreiging dat er altijd een volgende aanval kan komen, weegt door. Dankzij nieuwe medicatie kan gelukkig 60% van de patiënten zich blijvend aanvalsvrij noemen.

Neuromodulatie: hersenprocessen onder controle

April 2009

De zenuwbanen van de hersenen beïnvloeden: dat is in een notendop neuromodulatie, een techniek die zijn nut ruimschoots heeft bewezen in de behandeling van onder meer de ziekte van Parkinson, pijn en depressie. Maar de therapie roept ook ethische en maatschappelijke vragen op. Hoe maakbaar is de mens?

Traumatisch hersenletsel: hersenen onder druk

Januari 2009

Hoewel onze hersenen veilig opgeborgen zitten onder onze schedel, kan een klap of een ongeval toch leiden tot traumatisch hersenletsel. Een lichte hersenschudding kan vanzelf genezen, maar zwaar hersentrauma veroorzaakt heel wat leed. Ook de maatschappelijke gevolgen zijn groot: hersenletsel is de voornaamste doodsoorzaak bij jonge volwassenen en de invaliditeit van wie toch overleeft, brengt hoge kosten mee.

Rugchirurgie

april 2008

Maar een kleine minderheid van de patiënten met rugpijn heeft nood aan een operatie. De resultaten van rugchirurgie zijn de afgelopen jaren gevoelig verbeterd, voornamelijk dankzij een nauwere samenwerking tussen neurochirurgen en orthopedisten, de opmars van nieuwe technieken en - zeker niet te vergeten - een betere patiëntenselectie. 'Opereren doe je alleen als het niet anders kan', klinkt het op de diensten neurochirurgie en orthopedie.

Oorsuizen, een hersenprobleem?

juli 2005

Tinnitus of oorsuizen is een complexe aandoening waar 10 tot 15 % van de bevolking vroeg of laat mee te maken krijgt. Het onderzoek naar de onmiddellijke oorzaak staat al ver maar de behandelingen waren tot voor kort weinig bevredigend. In december 2002 onderging een eerste patient een implantatie van een hersenelektrode, op basis van een theoretisch model over het werkingsmechanisme van oorsuizen, dat dr. De Ridder, UZA-neurochirurg, voorstelt in zijn doctoraatsstudie. Op basis van hetzelfde theoretisch model kwam prof. dr. Paul Van de Heyning, diensthoofd NKO, eerder dit jaar eveneens tot succesvolle resultaten met het elektronisch oorimplantaat.