Artikels over "nefrologie"

Transplantaties in het UZA

Oktober 2014

'Je kunt perfect verder met één nier'

Oktober 2014

Toen Mathijs (18) aan de dialyse moest, twijfelde zijn vader Eric (49) geen seconde om zich als donor aan te bieden. 'Ik ben blij dat ik dit voor mijn zoon heb kunnen doen.'

Donor gezocht

Oktober 2014

Een tekort aan donororganen blijft de zwakke schakel in de transplantatiegeneeskunde. Nieuwe vormen van donatie – van levende donatie tot donatie na hartstilstand – moeten daar verandering in brengen.

'Niemand sprak het woord kanker uit'

April 2014

Twee jaar geleden kwam Marc ten einde raad met zijn zoon Tygo (nu 8) naar het UZA. Na de scan stond er plots een heel team artsen rond Tygo’s bed. Tygo’s nier was niet meer te redden, maar kanker was het gelukkig niet.

Robin won zijn oorlog

Oktober 2010

Zes jaar moest hij wachten op een geschikte donornier. Naar het einde toe regen de ziekenhuisbezoeken zich aan elkaar. Maar nu kan Robin Thoen (17) eindelijk weer een normaal leven leiden. Zo is hij dolblij dat hij weer naar school mag.

Zus als levende donor

Oktober 2009

Zou u een nier afstaan aan een ziek familielid? Christel (51) deed het in 2005 voor haar zus Margot. ‘Ik wou voorkomen dat ze twee, drie mooie jaren met haar man moest missen.’

De patiënt die weigerde ziek te zijn

Oktober 2009

Als niertransplantatiepatiënt gaat Jan (50) al 19 jaar regelmatig op controle in het UZA. Ook al kunnen die visites hem niet kort genoeg zijn, een tevreden patiënt is hij wel. ‘De artsen zeggen altijd eerlijk waarop het staat.’

Low-care nierdialyse: iets minder ziekenhuis

April 2009

Het liefst hadden ze geen dialyse nodig, maar als het dan toch moet, dan graag in een aangename omgeving. Nierdialysepatiënten die geen acute medische zorg nodig hebben, kunnen in het UZA terecht in het nieuwe low-care centrum. ‘Er wordt hier veel gebabbeld en gelachen’, zegt patiënte Magda.

Kooknamiddag nierpatiëntjes - Pizza voor iedereen!

Januari 2009

Chef-kok Nicky Van Goethem van het Temsese restaurant Le Cirque kreeg eind oktober een bijzondere culinaire uitdaging op zijn bord: een feestmaal koken voor nierpatiëntjes die een strikt dieet volgen. De kinderen kwamen zelf graag een handje toesteken.

Getuigenissen

september 2007

Student ontwerpt rugzak voor peritoneale dialyse

september 2007

Patiënten die voor manuele peritoneale dialyse kiezen, moeten soms goochelen om hun behandeling buitenhuis te kunnen doen. Olivier Wauters, afgestudeerd als productontwikkelaar aan de Hogeschool Antwerpen en bevriend met een nierpatiënt, ontwierp binnen het kader van zijn eindwerk een rugzak waarmee patiënten ook op verplaatsing comfortabel hun nierdialyse kunnen uitvoeren.

Hemodialyse versus peritoneale dialyse

september 2007

Patiënten die aan de nierdialyse moeten, kunnen kiezen tussen hemodialyse of peritoneale dialyse (PD). Het gaat om twee totaal verschillende technieken met elk hun voor- en nadelen. 'De keuze van behandeling is heel persoonlijk en is - tenzij er medische bezwaren zijn - volledig aan de patiënt', beklemtoont UZA-nefrologe dr. Malika Ichiche.

Niertransplantatie

september 2007

Niertransplantaties zijn het experimentele stadium al lang voorbij. Dankzij verbeterde medicatie is het probleem van afstoting de afgelopen jaren sterk teruggedrongen. Terwijl in de jaren tachtig nog een kleine 40 procent van de ruilnieren kort na de transplantatie werd afgestoten, blijft vandaag 95 procent een jaar of langer behoorlijk functioneren.

Voeding

september 2007

Voor patiënten met een verminderde nierwerking is een goed gebalanceerd maar haalbaar dieet een sleutelelement binnen de behandeling. 'We vertrekken altijd vanuit de eetgewoonten en de gezinssituatie van de patiënt. Elke dag een apart potje koken is niet houdbaar', zegt UZA-hoofddiëtiste Martine De Clercq.

Medicatie

september 2007

Ook patiënten met een chronische nierziekte kunnen vandaag een normaal leven leiden. Met aangepaste medicatie kunnen ze de werking van hun nieren vaak nog jarenlang op peil houden. Sinds begin jaren negentig is er op dat vlak een indrukwekkende vooruitgang geweest.

Nierproblemen bij kinderen

september 2007

Kinderen met nierproblemen vormen een afzonderlijk hoofdstuk, zowel wat oorzaken als behandeling betreft. De dienst pediatrie van het UZA is een van de drie centra in Vlaanderen waar kinderen terecht kunnen voor een niervervangende therapie, dat wil zeggen nierdialyse of niertransplantatie.

Oorzaken verminderde nierwerking

september 2007

De kans dat jonge mensen aan de kunstnier belanden, is uiterst klein. Maar door het toenemend aantal hart- en vaatziekten - een belangrijke oorzaak van verminderde nierwerking - worden vandaag meer oudere patiënten geconfronteerd met chronische nierproblemen. Prof. dr. Gert Verpooten, diensthoofd nierziekten in het UZA, zet de voornaamste oorzaken van slecht nierfunctioneren op een rijtje.

Werking nieren

september 2007

Onze nieren doen meer dan alleen maar het bloed zuiveren. Ze spelen bijvoorbeeld ook een grote rol bij het regelen van de bloeddruk, de aanmaak van rode bloedcellen en het in balans houden van vocht en zouten. UZA-nefrologe prof. dr. Mileine Couttenye legt uit hoe de nieren werken en wat de gevolgen zijn als die werking in het gedrang komt.