Artikels over "metabole ziekten"

Zeldzame ziekten in het UZA

Januari 2013

Verschillende diensten en centra binnen het UZA hebben een bijzondere expertise opgebouwd in de behandeling van zeldzame ziekten. 

Suiker-ziek: diabetes, en dan?

Oktober 2012

In 2030 zal wellicht één Belg op tien diabetes hebben. Overgewicht en een zittende levensstijl spelen een grote rol in die evolutie. Ook zwangerschapsdiabetes is aan een opmars bezig en bij een groeiend aantal kinderen wordt diabetes vastgesteld. De behandeling is maatwerk, afgestemd op elke individuele patiënt. Het suikergehalte onder controle krijgen is het eerste doel, maar zeker niet het enige. 

Van vermageringspil tot epilepsie

April 2012

In het UZA lopen op elk moment tientallen studies. Enkele actuele voorbeelden.

Klinische studies: alles voor de wetenschap

April 2012

Zonder klinische studies geen vooruitgang in de geneeskunde. En zonder patiënten geen klinische studies. Toch is niet elke patiënt happig om in een studie te stappen. Want zijn er geen risico’s aan verbonden? En wat houdt zo’n studie eigenlijk in? Wij zochten het voor u uit.

'Niet hopen op een wonderpil'

oktober 2008

Obesitas wordt wel eens de ziekte van de 21e eeuw genoemd. Met prof. dr. Luc Van Gaal kijken we een kleine 15 jaar vooruit. Winnen we de strijd tegen obesitas?

Getuigenis van een type 2-diabetespatiënte

december 2006

Getuigenis van een type 1-diabetespatiënte

december 2006

Diabetes en zwangerschap

december 2006

Diabetes en zwangerschap? Lange tijd gingen die twee niet samen. Maar vandaag kan ook een vrouw met suikerziekte op een veilige manier een kind dragen en op de wereld zetten. Planning en strikte medische begeleiding zijn de sleutelwoorden.

Onderzoek in het UZA

december 2006

De dienst diabetologie, metabole ziekten en nutritiepathologie van het UZA is bijzonder actief op onderzoeksvlak. Omdat naast diabetes ook obesitas en vetstoornissen - bijvoorbeeld een teveel aan cholesterol - belangrijke aandachtspunten zijn, wordt vooral nagegaan welke factoren een invloed hebben op het ontstaan van diabetesverwikkelingen.

Pancreastransplantatie

december 2006

Het UZA voert al sinds 1979 nierpancreastransplantaties uit. Sinds een drietal jaar is daar de niet-gecombineerde pancreastransplantatie bijgekomen. 'Omdat elke transplantatie grote risico's inhoudt, doen we deze laatste ingreep enkel bij type 1-diabetespatiënten voor wie hun suikerziekte amper leefbaar is', beklemtoont UZA-diabetoloog dr. Christophe De Block.

Complicaties

december 2006

Diabetes op korte termijn onder controle krijgen is één zaak, verwikkelingen voorkomen - zoals hart- en vaatziekten of oogafwijkingen - een andere. Door het suikergehalte voldoende laag te houden en eventuele complicaties in een vroeg stadium op te sporen, zijn doemscenario's vaak te vermijden.

Type 2-diabetes

december 2006

Negentig procent van alle diabeten lijdt aan type 2-diabetes, ook wel ouderdomsdiabetes genoemd. Een andere levensstijl en tabletten volstaan meestal om de ziekte de baas te krijgen. Stellen dat je "maar" type 2-diabetes hebt is nochtans een gevaarlijke houding. 'Ook bij deze mensen is er een grote kans op complicaties en is het van groot belang de aandoening zo goed mogelijk onder controle te houden', aldus prof. dr. Luc Van Gaal, diensthoofd diabetologie in het UZA.

Diabetesconventie

december 2006

Om een optimale behandeling voor diabetespatiënten toegankelijk te maken is er de diabetesconventie. Dat is een afspraak met het Riziv die de betrokken patiënten onder meer recht geeft op gratis materiaal, bijvoorbeeld een glucosemeter.

Educatie

december 2006

Inzicht in de eigen ziekte is de hoeksteen van een geslaagde diabetesbehandeling. Wat en hoeveel mag ik eten? Spuit ik mijn insuline wel goed in? Hoe vang ik een hypo op? Hoe beter de patiënt zijn aandoening begrijpt, hoe beter hij ze onder controle kan houden en hoe kleiner het risico op latere complicaties.

Preventie en screening

december 2006

In een maatschappij waarin overgewicht en diabetes epidemische vormen aannemen, is het voorkomen van deze ziekten een absolute must. Drastisch vermageren of de ziel uit je lijf sporten is niet nodig om je risico op suikerziekte te beperken, een realistische en volgehouden inspanning leveren om je levensstijl te veranderen wel.

Type 1-diabetes

december 2006

Horen dat je met diabetes type 1 door het leven moet, met de dagelijkse insuline-injecties en beperkingen die daarbij horen, is een harde dobber. Met de juiste medicatie, de nodige discipline en een flinke dosis gezond verstand kunnen type 1- diabetici nochtans een perfect normaal leven leiden. Dankzij de nieuwste behandelingsmogelijkheden en verbeterde toestelletjes voor zelfmonitoring van het bloedsuikergehalte, is zowat elke vorm goed onder controle te houden.

Diabetes in opmars: soorten en symptomen

december 2006

Alsmaar meer mensen lijden aan suikerziekte. Nu al telt België zo'n 310.000 diabetespatiënten, ofwel 3,3 procent van de bevolking. Geschat wordt dat het aantal diabetici in 2025 wereldwijd verdubbeld zal zijn ten opzichte van 2000. Vanwaar die spectaculaire toename? Wat is diabetes eigenlijk? En hoe weet je of je de ziekte hebt? We vragen het aan prof. dr. Luc Van Gaal, diensthoofd diabetologie, metabole ziekten en nutritipathologie.

UZA presenteert nieuwe medicatie voor obesitas (en zijn risico’s)

september 2005

Prof. dr. Luc Van Gaal, diensthoofd diabetologie, metabole ziekten en nutritiepathologie in het UZA, was hoofdonderzoeker in een grootschalige Europese studie omtrent obesitas. Na twee jaar uitvoerig testen met rimonabant, een nieuwe benadering in het domein van obesitas, werden de resultaten van de studie gepubliceerd (Lancet april 2005). Van Gaal onderstreept het belang van dit nieuwe medicijn dat niet alleen gewichtsverlies veroorzaakt maar ook een reeks cardiovasculaire risicofactoren gunstig beïnvloedt. Volgend jaar komt rimonabant wellicht op de markt.