Artikels over "medische genetica"

Mentale achterstand: twee paar ogen zien meer

April 2016

Een diagnose stellen bij kinderen met een mentale achterstand is vaak een puzzel. 'Als we een genetische verklaring vinden, kunnen we de familie een beter beeld van de toekomst geven.' 

'We zijn fier op Matthis'

April 2016

Matthis (2) is geboren met het fragiele-X-syndroom, waardoor hij zich trager ontwikkelt dan andere kinderen. 'De diagnose was hard, maar we focussen zo veel mogelijk op zijn kansen', zegt mama Nadia.

Groeistoornissen: gewoon klein?

April 2016

Soms is een kind om onduidelijke redenen te klein voor zijn leeftijd. Op de multidisciplinaire raadpleging voor groeistoornissen zoeken de geneticus en de kinderendocrinoloog samen naar een oorzaak.

Genetisch onderzoek naar erfelijk gehoorverlies

April 2016

Het CMG Antwerpen beschikt sinds ongeveer een jaar als enige centrum in België over twee panels (sets van genen) voor erfelijke doofheid. Per panel werd een test ontworpen om al die genen, meer dan 120 in totaal, gelijktijdig op mutaties te testen.

Centrum Medische Genetica

April 2016

Het Centrum Medische Genetica (CMG) Antwerpen is verbonden aan het UZA en de Universiteit Antwerpen. In totaal werken er meer dan 90 medewerkers: artsen, paramedici, biochemici, biologen, ingenieurs, laboranten en administratief personeel.

Erfelijke doofheid: meer dan 120 genen bekend

April 2016

In westerse landen is aangeboren slechthorendheid in twee op drie gevallen genetisch bepaald. 'We kunnen vandaag op meer dan 120 genen tegelijk testen om de oorzaak te achterhalen. Dat is uniek in België', zegt geneticus dr. Jenneke van den Ende.