Artikels over "hypertensie"

Getuigenissen

september 2007

Student ontwerpt rugzak voor peritoneale dialyse

september 2007

Patiënten die voor manuele peritoneale dialyse kiezen, moeten soms goochelen om hun behandeling buitenhuis te kunnen doen. Olivier Wauters, afgestudeerd als productontwikkelaar aan de Hogeschool Antwerpen en bevriend met een nierpatiënt, ontwierp binnen het kader van zijn eindwerk een rugzak waarmee patiënten ook op verplaatsing comfortabel hun nierdialyse kunnen uitvoeren.

Hemodialyse versus peritoneale dialyse

september 2007

Patiënten die aan de nierdialyse moeten, kunnen kiezen tussen hemodialyse of peritoneale dialyse (PD). Het gaat om twee totaal verschillende technieken met elk hun voor- en nadelen. 'De keuze van behandeling is heel persoonlijk en is - tenzij er medische bezwaren zijn - volledig aan de patiënt', beklemtoont UZA-nefrologe dr. Malika Ichiche.

Niertransplantatie

september 2007

Niertransplantaties zijn het experimentele stadium al lang voorbij. Dankzij verbeterde medicatie is het probleem van afstoting de afgelopen jaren sterk teruggedrongen. Terwijl in de jaren tachtig nog een kleine 40 procent van de ruilnieren kort na de transplantatie werd afgestoten, blijft vandaag 95 procent een jaar of langer behoorlijk functioneren.

Voeding

september 2007

Voor patiënten met een verminderde nierwerking is een goed gebalanceerd maar haalbaar dieet een sleutelelement binnen de behandeling. 'We vertrekken altijd vanuit de eetgewoonten en de gezinssituatie van de patiënt. Elke dag een apart potje koken is niet houdbaar', zegt UZA-hoofddiëtiste Martine De Clercq.

Medicatie

september 2007

Ook patiënten met een chronische nierziekte kunnen vandaag een normaal leven leiden. Met aangepaste medicatie kunnen ze de werking van hun nieren vaak nog jarenlang op peil houden. Sinds begin jaren negentig is er op dat vlak een indrukwekkende vooruitgang geweest.

Nierproblemen bij kinderen

september 2007

Kinderen met nierproblemen vormen een afzonderlijk hoofdstuk, zowel wat oorzaken als behandeling betreft. De dienst pediatrie van het UZA is een van de drie centra in Vlaanderen waar kinderen terecht kunnen voor een niervervangende therapie, dat wil zeggen nierdialyse of niertransplantatie.

Oorzaken verminderde nierwerking

september 2007

De kans dat jonge mensen aan de kunstnier belanden, is uiterst klein. Maar door het toenemend aantal hart- en vaatziekten - een belangrijke oorzaak van verminderde nierwerking - worden vandaag meer oudere patiënten geconfronteerd met chronische nierproblemen. Prof. dr. Gert Verpooten, diensthoofd nierziekten in het UZA, zet de voornaamste oorzaken van slecht nierfunctioneren op een rijtje.

Werking nieren

september 2007

Onze nieren doen meer dan alleen maar het bloed zuiveren. Ze spelen bijvoorbeeld ook een grote rol bij het regelen van de bloeddruk, de aanmaak van rode bloedcellen en het in balans houden van vocht en zouten. UZA-nefrologe prof. dr. Mileine Couttenye legt uit hoe de nieren werken en wat de gevolgen zijn als die werking in het gedrang komt.