Artikels over "hematologie"

Tessa is laboratoriumtechnoloog: 'Ook wij leven mee'

Oktober 2019

‘In het labo klinische biologie doen we hematologische analyses van bloed – bloedgroepen bepalen, stollingsfactoren meten, … – en biochemische analyses van serum, plasma, urine, hersenvocht en allerlei andere vochten. Eigenlijk de standaardanalyses die je ook bij de huisarts laat doen als je je niet goed voelt.’

 

Meer genetische aandoeningen opspoorbaar bij ivf-embryo's

oktober 2018

Sinds kort kan het UZA ook afwijkingen aan één bepaald gen opsporen bij ivf-embryo’s. Zo kunnen ouders die drager zijn van een genetische afwijking toch een gezond kindje op de wereld zetten.

'Hemofilie was taboe'

Juli 2018

Jules (72) draagt elke dag de gevolgen van zijn hemofilie, maar is blij met de huidige behandeling. 'Vroeger kon ik aan een banale operatie sterven, nu ben ik na een dag weer thuis.'

'Hemofilie heeft nooit ons leven bepaald'

Juli 2018

Broers Jen (24) en Cis (20) hebben allebei hemofilie. 'Zeker toen ze nog klein waren, was dat niet gemakkelijk, maar we hebben ons nooit laten tegenhouden door hun ziekte', vertelt papa Amand.

HeMOve: Sporten met een persoonlijke coach

Juli 2018

Sporten is goed voor je gezondheid, maar hoe begin je eraan als hemofiliepatiënt? Dankzij HeMOve konden vijf UZA-patiënten met een persoonlijke coach aan de slag. Het project krijgt in het najaar een vervolg.

Hemofiliecentrum

Juli 2018

Voor wie? Het hemofiliecentrum van het UZA behandelt patiënten met hemofilie en andere chronische bloedingsziekten.

Von Willebrand: vergeten ziekte

Juli 2018

Het hemofiliecentrum van het UZA behandelt naast hemofilie ook andere chronische bloedingsziekten. Een ziekte die veel vaker voorkomt, maar grotendeels onbekend is, is de ziekte van von Willebrand.

Hemofilie: gentherapie komt in zicht

Juli 2018

Terwijl ze vroeger veroordeeld waren tot zetel en bed, kunnen hemofiliepatiënten vandaag dankzij een preventieve behandeling een normaal leven leiden. Het UZA is een van de vijf ziekenhuizen in België met een gespecialiseerd hemofiliecentrum.

Te groot voor de kinderarts?

Januari 2018

Van de kinderarts naar de specialist voor volwassenen: voor chronische patiënten is het een overgang met veel valkuilen. Overgangsraadplegingen of speciale begeleiding beperken de risico's tot een minimum.

Een referentiecentrum?

april 2017

Een referentiecentrum bestaat uit een team van specialisten en paramedici die gespecialiseerd zijn in een bepaalde aandoening en is erkend door de overheid. Een referentiecentrum is een derdelijnscentrum, wat inhoudt dat patiënten ernaar doorverwezen worden door hun huisarts, specialist of een ander ziekenhuis.

'Ze maakten tijd voor mij'

Januari 2017

Een goede babbel kan een verschil maken, ondervond Christel toen ze in 2008 met leukemie werd opgenomen in het UZA. ‘Hoe druk het ook was, de verpleegkundigen luisterden naar mij als ze zagen dat ik het moeilijk had.’

Aferese: bloed geven voor jezelf

Juli 2016

Sinds de verhuis van de dienst nierziekten beschikt die ook over een aparte eenheid voor aferese. Bij aferese worden bepaalde bestanddelen uit het bloed van de patiënt gehaald, en soms ook vervangen door andere. Daarna gaat het bloed weer naar de patiënt.

Immuuntherapie: afweersysteem versus kanker

Juli 2016

Het eigen afweersysteem stimuleren om kankercellen te bestrijden: dat is in een notendop immuuntherapie. Het UZA trekt volop mee aan de onderzoekskar, onder meer met een vaccin voor leukemiepatiënten.

In isolatie: infecties te slim af

April 2015

Voor de derde keer staat René (67), die vecht tegen leukemie, voor een wekenlange isolatieperiode. Dat valt zwaarder dan verwacht. 'Een mens is niet gemaakt om alleen te zijn.'

Oncologisch en hematologisch dagcentrum vernieuwd: de patiënt op nummer 1

Januari 2015

Bij de vernieuwing van het oncologisch en hematologisch dagcentrum van het UZA was de patiënt de centrale focus. Naast topzorg door een multidisciplinair team, krijgt die patiënt ook meer ondersteuning, en een paar leuke extra’s.

Ziekenhuishygiëne: geen bacteriën op bezoek

Oktober 2014

Nogal wat mensen zijn bang om in een ziekenhuis een infectie op te lopen. Het UZA doet al het mogelijke om dat risico in te dijken: van makkelijk afwasbare toetsenborden tot afdelingen met een specifieke luchtfilteringsinstallatie.

'Het leven stopt niet met kanker'

Juli 2014

Luc (66) doet de dingen graag op zijn manier. Dat veranderde niet toen hij lymfeklierkanker kreeg. ‘Ik koos bewust niet voor de zwaarste behandeling en ben blij dat mijn arts dat respecteert.’

Gezocht: stamceldonor (m/v)

Oktober 2013

Ze deed het ‘om de hoop te vergroten’, maar nog geen jaar nadat ze zich opgaf als stamceldonor werd Charley Spelter opgeroepen om beenmerg te doneren aan een Amerikaanse vrouw. ‘Ik zou het meteen opnieuw doen,’ zegt ze, ‘en ik heb ook al een aantal vrienden overtuigd.’

Zeldzame ziekten in het UZA

Januari 2013

Verschillende diensten en centra binnen het UZA hebben een bijzondere expertise opgebouwd in de behandeling van zeldzame ziekten. 

Karatekampioen met hemofilie

Juli 2012

Toen Dimitri Bertels (21) vorig jaar in Polen Europees kampioen karate werd, wisten zijn tegenstanders niet dat hij hemofilie heeft. ‘Mijn hematoloog in het UZA heeft me altijd op het hart gedrukt dat ik een normaal leven kan leiden.’

Een warm hart kan levens redden

April 2012

Tientallen kandidaat-bloeddonoren waren er begin dit jaar nodig om leukemiepatiënt Davy De Groot (28) aan een levensnoodzakelijke behandeling te helpen. Een van hen was Rosette Moscato (51). ‘Toen ik de oproep kreeg, ben ik meteen in actie geschoten.’

Bloed geven in vijf vragen

Januari 2012

Honderdduizenden zakjes bloed vinden jaarlijks hun weg naar de ziekenhuizen in Vlaanderen. Dat is de verdienste van de vele duizenden donoren die vrijwillig bloed, bloedplaatjes of plasma afstaan. Maar hoe gaat dat in zijn werk? Vijf vragen over bloed geven. 

Francesco (5) heeft hemofilie: 'Spelen mag, maar voorzichtig'

Oktober 2011

Toen Francesco Zimmermann begon te kruipen, stond hij vol blauwe plekken. De diagnose: een ernstige vorm van hemofilie. Vandaag is hij vijf en komt hij drie keer per week naar het UZA voor een levensnoodzakelijke prik.

Stamcellen redden levens

April 2010

Sinds kort worden ook stamcellen in een van de weefsel- en cellenbanken van het UZA opgeslagen. Waar komen deze flexibele cellen vandaan? Hoe worden ze afgezonderd of geoogst? En voor welke, soms levensreddende, therapieën worden ze ingezet?

Celtherapie: je eigen cellen als medicijn

oktober 2008

Een beschadigde hartspier herstellen, bepaalde agressieve kankers overwinnen, de behandeling van multiple sclerose verfijnen... Met celtherapie wordt het misschien ooit werkelijkheid. Het UZA levert baanbrekend werk, onder meer met onderzoek naar een therapeutisch celvaccin tegen acute myeloïde leukemie (AML).