Artikels over "gynaecologie"

Hightech sensor maakt bevallen veiliger

April 2019

Met een pleister die de elektrische signalen in de buik van een zwangere vrouw meet én analyseert, kunnen gynaecologen en verloskundigen de arbeid beter opvolgen. Het nieuwe systeem is veiliger en biedt meer comfort.

Pijn bij het vrijen? Blijf er niet mee zitten

April 2019

Pijn bij het vrijen blijft een groot taboe. 'Er is nochtans altijd iets aan te doen', beklemtoont gynaecoloog prof. dr. Gilbert Donders. Drie vragen over een veelvoorkomend maar vaak miskend probleem.

'Nu begint ons leven met drie!'

April 2019

Onderweg naar?
‘Drie dagen geleden werd ons dochtertje Nette geboren, vandaag gaan we samen naar huis. Best wel spannend, maar we voelen ons er klaar voor. En de vroedvrouwen hebben ons verzekerd dat we altijd mogen bellen als er iets is.’

Communicatie in het ziekenhuis

oktober 2018

Goede communicatie tussen zorgverlener en patiënt is erg belangrijk, maar zelden eenvoudig. Elk gesprek is maatwerk. We vroegen een chirurg, een specialist prenatale diagnostiek en een intercultureel bemiddelaar naar hun visie.

Meer genetische aandoeningen opspoorbaar bij ivf-embryo's

oktober 2018

Sinds kort kan het UZA ook afwijkingen aan één bepaald gen opsporen bij ivf-embryo’s. Zo kunnen ouders die drager zijn van een genetische afwijking toch een gezond kindje op de wereld zetten.

Hartproblemen bij vrouwen blijven te vaak onder de radar

Juli 2018

Hart- en vaatziekten zijn de belangrijkste doodsoorzaak bij vrouwen in België. Met de ‘Vrouw en hart’-raadpleging wil het UZA onder leiding van prof. dr. Bharati Shivalkar hartkwalen bij vrouwen sneller opsporen.

HPV-vaccinatie: leren uit 10 jaar vaccineren

April 2018

Tien jaar geleden kwam het eerste HPV-vaccin op de markt dat vrouwen tegen baarmoederhalskanker moet beschermen. Wat leren die tien jaar vaccineren ons?

Medische kiosk: de test!

Januari 2018

Voor de raadpleging zelf meten hoe het zit met je bloeddruk, je gewicht en het zuurstofgehalte in je bloed. Het kan via de medische kiosk in het UZA. Wij deden de test.

Respecteer keuze van ouders bij NIPT

oktober 2017

Over de Niet-Invasieve Prenatale Test (NIPT), waarmee het downsyndroom kan worden opgespoord tijdens de zwangerschap, is het afgelopen jaar veel inkt gevloeid. Tijd voor een genuanceerd gesprek met prof. dr. Geert Mortier, diensthoofd medische genetica, en prof. dr. Marek Wojciechowski, jarenlang hoofd van het downteam.

Lymfoedeem bij borstkanker: EFforT-BCRL-studie

april 2017

Bijna 1 op 6 borstkankerpatiënten die een operatie heeft gehad, krijgt nadien te maken met een onaangenaam bijverschijnsel: vochtophoping of lymfoedeem. In het UZA loopt nu een groot onderzoek naar een nieuwe behandeling die gebruikt maakt van fluoroscopie.

Ziekenhuisgroepering: 'De juiste specialist op het juiste moment'

april 2017

Om de gezondheidszorg efficiënter te organiseren, gaan ziekenhuizen steeds meer samenwerken. Hoe dat in de praktijk werkt, ondervonden Jessy en Dennis, toen hun ongeboren zoontje een nierprobleem bleek te hebben.

Na IVF en ICSI: eindelijk zwanger!

Januari 2017

Geen groter moederhart dan dat van Elke (28), maar toch raakte ze maar niet zwanger. Dankzij IVF ging haar droom alsnog in vervulling. 'We beseffen dat dit kindje een lotje uit de loterij is.'

Sperma- en eiceldonoren gezocht

Januari 2017

Sperma- of eiceldonatie vormt voor heel wat koppels en alleenstaande moeders de enige kans op een eigen kind. Helaas dreigt er meer dan ooit een tekort aan donoren.

Centrum voor Reproductieve Geneeskunde (CRG)

Januari 2017

Het team van het Centrum voor Reproductieve Geneeskunde (CRG) van het UZA telt zo'n 24 medewerkers: gynaecologen, klinisch embryologen, laboranten, verpleegkundigen, een sociaal verpleegkundige, vroedvrouwen, een psycholoog en secretariaatsmedewerkers.
 

Slechte zaadkwaliteit: op zoek naar de oorzaak

Januari 2017

Vruchtbaarheidsproblemen? Dan moet je ook de man als volwaardige patiënt behandelen, vinden ze in het UZA-fertiliteitscentrum. Een grondige analyse van de zaadkwaliteit hoort daarbij, onder meer met nieuwe DNA-tests.

Genetische counselor: steun in bange dagen

Oktober 2016

‘Mijn moeder heeft borstkanker. Welk risico loop ik de ziekte ook te krijgen?’ ‘Ik heb een erfelijke aandoening. Hoe groot is de kans dat ik die doorgeef aan mijn baby?’ Op dat soort vragen geeft Nathalie Saen, genetische counselor, zo concreet mogelijk antwoord.

Zeven weken weeën

Januari 2016

Dominiek (26) had al vanaf 32 weken zwangerschap heftige weeën, maar de kleine Mette-Marit hield haar ouders nog wekenlang in spanning. Het verhaal van een bewogen zwangerschap.

Het UZA groeit, letterlijk en figuurlijk

Januari 2016

Elk jaar stijgt het aantal raadplegingen, opnames, operaties … in het UZA. Ook de infrastructuur groeit mee, met een nieuwe ziekenhuisvleugel in 2015 en nog heel wat toekomstplannen!

NIPT spoort chromosoomafwijkingen op

Januari 2016

De Niet-Invasieve Prenatale Test (NIPT) is goed op weg om dé referentietest te worden om het syndroom van Down op te sporen tijdens de zwangerschap. Via een bloedstaal van de moeder wordt het DNA van de foetus onderzocht.

Onvergetelijk: de eerste schreeuw

Oktober 2015

Elke bevalling is een onvergetelijk moment. Gynaecoloog Yves Leroy ziet bijna dagelijks baby’s geboren worden, maar sommige bevallingen blijven ook hem lang bij.

Borstvoeding: goed voorbereid aan de start

Oktober 2015

Tijdens de internationale week van de borstvoeding in oktober wordt ook in het UZA borstvoeding in de kijker gezet. Want wat de natuur maakt, kun je niet verbeteren. Drie tips voor een succesvolle borstvoeding van lactatiekundige Marijke Van Hoeck.

Kankerscreening redt levens

Juli 2015

Red je met kankerscreening levens of is het dure gezondheidszorg die al bij al weinig oplevert? We leggen de vraag voor aan medisch socioloog prof. dr. Guido Van Hal en oncoloog prof. dr. Marc Peeters.

UZA koopt nieuwste Da Vinci-robot

Juli 2015

Opereren met de robot biedt heel wat voordelen: doordat de precisie ongeëvenaard is, laat de ingreep minder littekens na, ervaren patiënten minder pijn achteraf en is de kans op complicaties kleiner. Onlangs kocht het UZA daarom de allernieuwste operatierobot aan, de Da Vinci Xi.

IJsprinsesje van achttien

April 2015

Vijf jaar moest Isabelle geduld hebben voor ze met ivf alsnog een stralende dochter kreeg. Intussen is Alexia achttien. 'Toen ze hoorde hoeveel moeite we voor haar hebben gedaan, was ze erg geraakt.'

Moeder- en kindcentrum: de nieuwste UZA-spruit

Januari 2015

In april 2015 opent het Moeder- en kindcentrum van het UZA de deuren. We brengen er alle zorg voor moeders en kinderen samen. Dat voelt als een geboorte!

Zwanger en kwetsbaar: echo's voor kansarme moeders in spe

Oktober 2014

Zwangere vrouwen die negen maanden lang geen enkele medische begeleiding krijgen, omdat ze het niet kunnen betalen. Het gebeurt anno 2014 in Antwerpen. Enkele Antwerpse welzijnsorganisaties en UZA-artsen willen de ergste noden lenigen.

Zorgeloos de menopauze in

Juli 2014

Rond de menopauze hangt nog altijd een waas van geheimzinnigheid. Toch hebben vrouwen er alle belang bij goed voorbereid die nieuwe levensfase in te gaan. Dr. Jeannette De Loor van de dienst gynaecologie geeft een antwoord op enkele veelgestelde vragen.

'Ik durfde niet meer onder de mensen komen'

April 2014

L. hield aan haar bevalling een gescheurde sluitspier over, met oncontroleerbare winderigheid tot gevolg. Na een lange zoektocht werd ze in de Klein Bekken Kliniek verlost van haar probleem.

Klein Bekken Kliniek: naar de psycholoog?

April 2014

Mensen denken wel eens dat een doorverwijzing naar de psycholoog betekent dat je arts vindt dat het probleem ‘tussen je oren’ zit. Dat is echter niet waar psychologische begeleiding om draait, legt Jela Illegems uit. Zij is als psychologe aan de dienst algemeen inwendige ziekten verbonden en begeleidt sinds kort ook patiënten van de Klein Bekken Kliniek.

De bekkenbodem als basis

April 2014

Patiënten met incontinentie of constipatie hebben vaak baat bij bekkenbodemtherapie. ‘We kunnen onze bekkenbodemspieren controleren, en dus ook anders leren gebruiken’, klinkt het bij de bekkenbodemtherapeuten.

Wat is de Klein Bekken Kliniek?

April 2014

De Klein Bekken Kliniek van het UZA verenigt specialisten van de diensten urologie, maag-darmziekten, gynaecologie, abdominale heelkunde en radiologie, naast bekkenbodemtherapeuten, verpleegkundigen en een psychologe.

Ongewild urine- of stoelgangverlies

April 2014

Ongewild urine- of stoelgangverlies is op zich niet gevaarlijk, maar onbehandelde incontinentie kan mensen aan hun huis kluisteren en zo tot een enorm verlies van levenskwaliteit leiden.

Behandeling van incontinentie: een geluk bij een ongeluk

April 2014

Incontinentie wordt wel eens het allerlaatste taboe genoemd. Nochtans loont het om hulp te zoeken. ‘Volledige genezing lukt niet altijd, maar verbetering of ondersteuning is voor iedereen mogelijk.’

Borstkankerscreening: doen of niet?

April 2014

Voor- en tegenstanders van borstkankerscreening kruisen geregeld de degens in de media. Intussen zien radiologen en gynaecologen in het UZA het aantal gevorderde borstkankers opnieuw toenemen.

Toen zo breekbaar ...

Januari 2014

Annemieke De Prins is vroedvrouw op de afdeling verloskunde. Na vijfentwintig jaar zorgde een pasgeboren baby’tje voor een verrassende ontmoeting.

Natuurlijk bevallen of keizersnede?

Januari 2014

Almaar meer vrouwen bevallen met een keizersnede. Normale evolutie of slechte zaak? Prof. dr. Yves Jacquemyn, diensthoofd gynaecologie, houdt zes veel gehoorde uitspraken over keizersnedes tegen het licht.

Zwanger van een baby met een afwijking

Oktober 2013

Als je hoort dat het kindje in je buik een ernstige afwijking heeft, staat de wereld stil. Niets kan dat verdriet goed maken, maar de juiste opvang maakt de ontreddering iets minder groot. ‘Wij zijn er om informatie te geven én een luisterend oor te bieden’, zegt vroedvrouw Veerle De Craemer. 

Een nieuwe borst uit eigen weefsel

Juli 2013

Vrouwen die wegens borstkanker een borstamputatie ondergingen, kiezen steeds vaker voor een borstreconstructie met eigen weefsel. Die operatie is zwaarder dan een reconstructie met siliconeprothesen, maar geeft natuurlijkere en betere resultaten, zeker op lange termijn.

Levertransplantpatiënte bevalt van gezonde dochter

April 2013

Kinderen krijgen na een levertransplantatie: het is perfect mogelijk. Stefanie Höffgen kreeg vier jaar geleden een nieuwe lever en is onlangs bevallen van een gezonde dochter. Stefanie werd tijdens haar zwangerschap extra opgevolgd door de gynaecoloog, maar alles liep van een leien dakje.

Zwanger met diabetes?

Oktober 2012

Als een vrouw zwanger wordt terwijl ze zonder het te weten diabetes heeft, houdt dat allerlei gevaren in voor haarzelf en de baby. Ook zwangerschapdiabetes is niet zonder risico’s. Voortaan worden moeders in spe daarom vroeger gescreend op diabetes. Vijf vragen over het wat en waarom.

Artsen zonder vakantie: UZA-medewerkers met een missie

Oktober 2012

Artsen Zonder Vakantie (AZV) is een organisatie die medische projecten opstart in Afrika. Ze maakt Belgische artsen, verpleegkundigen, laboranten, kinesisten … warm om twee weken mee te werken en opleiding te geven in die Afrikaanse ziekenhuizen. Vier UZA-medewerkers over hun AZV-missies.

Urineverlies bij vrouwen: met gedruppel naar de dokter

Oktober 2012

Incontinentie is voor de meeste jonge vrouwen een ver-van-mijn-bedshow. Ongewild urineverlies kan echter op elke leeftijd voorkomen. Dr. Alexandra Vermandel, kinesitherapeute, en prof. dr. Stefan De Wachter, uroloog, vertellen alles wat je wilde weten over incontinentie, maar nooit durfde te vragen.

Zorgeloos zwanger?

Juli 2012

Van echo tot vruchtwaterpunctie en van kine tot zwangerschapsyoga: als een zwangere niet oppast, staat haar agenda snel helemaal vol. Wat is nodig, wat is nuttig en wat mag u overslaan? We vragen het aan drie specialisten ter zake.

Een onverwachte wending

April 2012

Dr. Rose-Marie Van Hoof, seksuologe op de dienst gynaecologie, krijgt dagelijks mensen met vruchtbaarheidsproblemen over de vloer. Een jong koppel bezorgde haar onlangs een onvergetelijke namiddag.

Anticonceptie à la carte

Januari 2012

Van condoom of pessarium tot pil of spiraaltje: anticonceptie is letterlijk verkrijgbaar in alle vormen en maten. Wat past het best bij wie? Een overzicht van de meest gebruikte methoden.

Psychologische begeleiding: even stilstaan

Oktober 2011

Een zwangerschap met complicaties of een kindje dat veel te vroeg wordt geboren: het is een bittere pil om te slikken. Ook de ziekte van een kind is moeilijk te verwerken, voor ouders én kind. Psychologische begeleiding kan op dat moment een grote houvast bieden.

In bange verwachting

Oktober 2011

Vrouwen wiens zwangerschap niet goed verloopt, kunnen terecht in de maternal intensive care (MIC) van het UZA. Soms loopt er iets fout door problemen bij de moeder, soms blijkt de ongeboren baby niet helemaal gezond. Ingrijpen is dan onvermijdelijk, als het moet in de baarmoeder zelf.

Moeder en kind centraal

Oktober 2011

Tegen 2014 opent het UZA een nieuwe vleugel van vijf verdiepingen, die volledig in het teken staat van moeders en kinderen, tot en met de speeltuin op het dak. De diensten gynaecologie, materniteit, neonatologie en pediatrie worden er samengebracht.

Kankerdiagnose: vruchtbaarheid in gevaar

Oktober 2011

Kankerpatiënten die chemotherapie of radiotherapie ondergaan, kunnen daardoor hun vruchtbaarheid verliezen. Wat kun je vooraf doen om dat te vermijden? We vragen het aan de specialisten ter zake.

'Ze kwam haar dochter voorstellen'

Juli 2011

Gynaecologe prof. dr. Bettina Blaumeiser werkt op het Centrum Medische Genetica, en hielp een jonge vrouw haar grootste droom waar te maken. ‘Ze had de hoop op een kind al opgegeven.’

Vertrouwd gezicht in bange dagen

Oktober 2010

Lut en Marianne zijn borstverpleegkundigen. Ze begeleiden en steunen borstkankerpatiënten doorheen het hele traject van diagnose en behandeling.

De grenzen van de vruchtbaarheid

Oktober 2010

Nu al krijgen vrouwen ouder dan zestig een kind, worden zaadcellen rechtstreeks uit de teelbal geoogst en laten vrouwen hun eicellen preventief invriezen, voor later. Staat op de duur niets een kinderwens nog in de weg?

Kanker behandelen: het verhaal van Kim

Oktober 2010

Kankerpatiënten in het UZA worden sinds dit jaar behandeld in het Multidisciplinair Oncologisch Centrum Antwerpen (MOCA). Een van hen is borstkankerpatiënte Kim (33), die al twee keer een harde strijd tegen haar ziekte moest leveren. Een verhaal van vallen en opstaan.

Borstkanker voorkomen: beter kijken dan voelen

April 2010

Borstkanker is bij vrouwen de meest voorkomende vorm van kanker. Een geniepige vorm bovendien, want de ziekte doet zo goed als nooit pijn en veroorzaakt veelal ook geen andere symptomen. Breast awareness of ‘borstoplettendheid’ is dan ook hét sleutelwoord bij preventie.

Mooi vanbuiten, sterker vanbinnen

Januari 2010

Als je er goed uitziet, voel je je ook beter. Dat is het idee achter Look good, feel better, een workshop rond lichaams- en gelaatsverzorging die de Vlaamse Liga tegen Kanker (VLK) gratis aanbiedt. ‘Het draait om veel meer dan make-up’, zegt huidconsulente Miche Garritsen.

Veilig zwanger: feiten en fabels

Januari 2010

Zelden komen zo veel tantes, buurvrouwen en collega’s met goedbedoeld advies aanzetten als wanneer je zwanger bent. Geen mosselen eten, niet naar de sauna en zeker niet vliegen. Maar wat is daar nu echt van aan? We vragen het aan prof. dr. Yves Jacquemyn, diensthoofd gynaecologie.

Baby op bestelling?

Januari 2009

Een kind op de wereld zetten doe je beter niet ondoordacht. Medische assistentie verlenen om een zwangerschap tot stand te brengen evenmin. Daarom hecht het CRG veel belang aan psychomaatschappelijke begeleiding en screening. Dat gaat soms gepaard met ethische dilemma's.

Ingevroren embryo niet langer zwakke broertje

Januari 2009

Koppels die zich met in-vitrofertilisatie (IVF) laten behandelen, kunnen overtallige embryo's laten invriezen voor een eventuele latere terugplaatsing. Tot voor kort waren de kansen om met een ontdooid embryo zwanger te worden vrij klein. Een nieuwe techniek brengt daar verandering in.

Gezocht: sperma- en eiceldonoren

Januari 2009

Voor sommige koppels is donorsperma of een donoreicel de enige kans op een kind. De zoektocht naar donoren verloopt echter steeds moeizamer en zeker voor donoreicellen loopt de wachttijd op.

Drie prikjes tegen baarmoederhalskanker

Januari 2009

Baarmoederhalskanker is de tweede meest voorkomende kanker bij jonge vrouwen. Vaccinatie vóór het eerste seksuele contact vermindert het risico op de ziekte met zo'n 75%. Het begin van het einde van baarmoederhalskanker?

Zaadje + eitje = kindje?

Januari 2009

Een op zes koppels heeft vandaag medische hulp nodig om zwanger te raken. Het Centrum voor Reproductieve Geneeskunde (CRG) van het UZA zet de allernieuwste technieken in om hun kinderwens alsnog in vervulling te laten gaan. Bij negen op tien behandelde koppels lukt dat ook: zij zien een soms lang parcours bekroond met die langverwachte baby.

Medische omkadering bevalling

april 2005

Vanuit het motto dat bevallen een natuurlijke gebeurtenis is, vallen artsen en verpleegkundigen in het UZA de moeders in spe zo weinig mogelijk lastig met onderzoeken en monitors. Ook kunstverlossingen worden tot een minimum beperkt.

Kanker tijdens zwangerschap

april 2005

Zwanger zijn en te horen krijgen dat je aan borst-, baarmoederhals- of eierstokkanker lijdt : het is gelukkig een zeldzaamheid. Gebeurt het toch, dan is er vaak een conflict tussen de behandeling van de moeder en de gezondheid van het ongeboren kind. Meestal moet de kanker behandeld worden als bij een niet-zwangere vrouw.

Zwangerschap en bevalling met verhoogd risico

april 2005

Hoewel de meeste zwangerschappen probleemloos verlopen en eindigen met de geboorte van een gezonde baby, treden er in sommige gevallen verwikkelingen op. Als universitair ziekenhuis is het UZA gespecialiseerd in het begeleiden van vrouwen die een gecompliceerde zwangerschap doormaken of al eens hebben doorgemaakt, of bij wie de bevalling extra risico's inhoudt.

Pijnloos bevallen

april 2005

Een naderende bevalling roept bij de meeste vrouwen gemengde gevoelens op: blijdschap omdat de geboorte van hun kindje in aantocht is, maar ook angst om de pijn. Zo'n zestig procent van de vrouwen kiest vandaag voor een pijnloze bevalling met epidurale verdoving.

Bevalling als natuurlijk gebeuren

april 2005

En dan is het tijd om te bevallen… Hoewel de natuur toekomstige moeders negen maanden gunt om zich op dat grote moment voor te bereiden, blijft het een onvoorspelbaar en ingrijpend gebeuren. In de materniteit van het UZA staat een rustige aanpak voorop. 'Wij voelen ons de bewakers van het natuurlijke verloop van de bevalling', zegt vroedvrouw Annemieke De Prins.

Zwangerschap

april 2005

Zwangeren die in het UZA bevallen, kunnen voor post- en prenatale oefeningen terecht bij kinesitherapeuten Heidi Antonissen en Cindy Jacobs. Prenatale oefeningen kun je zowel in groep als individueel volgen, postnatale oefeningen worden enkel individueel gegeven.

Centrum voor Reproductieve Geneeskunde

april 2005

Zwanger worden: wat bij het ene koppel meteen lukt, is voor anderen een lange lijdensweg. Bij het Centrum voor Reproductieve Geneeskunde (CRG) van het UZA kunnen mensen met vruchtbaarheidsproblemen terecht voor een diagnose en behandeling. Ook hier geldt dat de volhouder wint: koppels die de therapie tot het einde volhouden, hebben zo'n negentig procent kans hun kinderwens in vervulling te zien gaan.