Artikels over "gastro-enterologie hepatologie"

Karen had colitis ulcerosa: 'Ik focuste op wat nog wel kon'

Januari 2016

Karen (38) verloor door colitis ulcerosa haar dikke darm en endeldarm, maar niet haar glimlach en levensmoed. 'Al heb ik moeilijke tijden gekend, vandaag barst ik weer van de energie.'

Inflammatory Bowel Diseases: snel geholpen in de IBD-kliniek

Januari 2016

Patiënten met een ontstekingsziekte van de darm, zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa, kunnen in het UZA terecht in de IBD-kliniek (Inflammatory Bowel Diseases-kliniek). 'Bij acute problemen laten we patiënten nooit wachten.'

Levertumor opereren of niet?

Januari 2016

Steeds meer patiënten met een levertumor kunnen een operatie ondergaan, dankzij betere technieken en methodes.

Levertumoren: samen zoeken naar de beste behandeling

Januari 2016

Een levertumor is een zwaar verdict, al zijn er steeds meer en betere behandelingen mogelijk. In de levertumorkliniek van het UZA krijgen patiënten snel een diagnose en behandelingsplan.

Screening kan levens redden

April 2011

Dikkedarmkanker komt heel vaak voor en kan perfect in een vroeg stadium worden opgespoord. Dat maakt screening heel zinvol. De Universiteit Antwerpen en het UZA organiseerden op vraag van de Vlaamse overheid een proefproject in Schilde, Vosselaar en Borgerhout.

Darmkanker steeds beter te behandelen

April 2011

De behandeling van darmkanker is de afgelopen jaren sterk geëvolueerd. Door nieuwe chirurgische technieken hebben nog maar weinig patiënten een stoma nodig en is er minder kans dat de tumor op dezelfde plaats terugkeert. Ook bij uitzaaiingen in de lever is genezing soms nog mogelijk.

'Ik wist: dit is niet goed'

April 2011

Al meer dan twintig jaar verzorgt hij met hart en ziel patiënten op intensieve zorg, maar nu was UZA-verpleegkundige Wilfried (49) zelf de man in het ziekenhuisbed. De diagnose darmkanker was de start van een lang medisch avontuur. ‘Sindsdien heb ik nog meer begrip voor patiënten en hun familie.’

Darmkanker in de familie?

April 2011

Als Belg hebt u 6% kans om in uw leven darmkanker te krijgen.

Darmkanker: alarmsignalen

April 2011

Welke symptomen kunnen op darmkanker wijzen?

Darmkanker: een doodvonnis?

April 2011

Darmkanker treft jaarlijks 4250 Vlamingen. Bij zowat de helft van de patiënten is er sprake van erfelijke belasting. Darmkanker maakt echter steeds minder doden. Als de ziekte tijdig wordt opgespoord, is er een goede kans op genezing. Vandaar ook dat het UZA zijn medewerking verleent aan een proefproject om darmkanker bij de bevolking vroegtijdig op te sporen.

Diarree: niet altijd zo onschuldig

Oktober 2010

Elk kind heeft wel eens buikpijn of diarree. Meestal is dat onschuldig, maar soms is er meer aan de hand. Vooral als kinderen niet meer normaal groeien of bijkomen, of als er bloed bij de ontlasting zit, moet er een alarmbelletje gaan rinkelen.

Hepatitis

April 2009

Hepatitis is een ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door een virus. De belangrijkste symptomen zijn vermoeidheid en in sommige gevallen geelzucht. Veel patiënten zijn besmet zonder dat ze het weten.