Artikels over "fysische geneeskunde"

Revalidatie: 'Focussen op wat wel nog kan'

Januari 2019

Al heel snel na hun ongeval beginnen patiënten te revalideren. 'Zo wordt de kans op herstel groter en hebben mensen al meteen een perspectief', zeg revalidatiearts dr. Niels-Jan Hendrickx.

Heelhuids de skipiste af

Januari 2019

Na een week hard werken in de auto stappen, 1.000 km rijden en dan ongetraind de heuvel af skiën. Hét recept om een been, pols of arm te breken. Hoe pak je het beter aan? Volg ons stappenplan!

'Na jaren rugpijn sta ik er weer'

April 2018

Kim (32) verbeet na een ongeval meer dan vijftien jaar erge rugpijn, tot haar lichaam het opgaf. 'Ik dacht dat mijn leven voorbij was, maar dankzij het pijncentrum ben ik nu zelfs terug aan het werk.'

Psychotherapie, revalidatie en re-integratie: Je leven weer op de rails

April 2018

Veel pijnpatiënten hebben baat bij psychotherapie, revalidatie en begeleiding om een nieuwe start te maken. 'Met hun pijn omgaan moeten we hen niet leren. Dat doen ze al jaren', zegt psychologe Vera Callebaut.

Thuismonitoring pijnpatiënten: snel bijsturen vanop afstand

April 2018

Heel wat pijnpatiënten sturen dagelijks van thuis uit informatie over hun gezondheidstoestand naar het pijncentrum door. Zo kunnen de artsen hen van dichtbij opvolgen.

Pijncentrum helemaal vernieuwd

April 2018

Het multidisciplinair pijncentrum huist sinds oktober 2017 op een nieuwe locatie, en dat biedt vele voordelen.

Chronische pijn multidisciplinair behandelen: 'Een beter leven is mogelijk'

April 2018

In het multidisciplinair pijncentrum komen patiënten die al jaren vechten tegen pijn. De uitdaging? Hun klachten draaglijker maken en hen weer een normaal leven geven. Bij vele patiënten lukt dat.

Is zitten ongezond?

Januari 2018

Is zitten het nieuwe roken? Almaar meer onderzoek wijst in die richting. Hier vind je alvast enkele goeie argumenten om minder te zitten én tips om vaker uit je luie stoel te komen.

Oedeemkliniek opent in zorghotel

Juli 2017

Patiënten met oedeem kunnen sinds februari in het Zorghotel Drie Eiken terecht in de gloednieuwe oedeemkliniek van het UZA en de Universiteit Antwerpen. Die combineert de gespecialiseerde behandeling van oedeem met het comfort van een hotel.
 

Een goede houding in 5 stappen

Oktober 2016

Door bij alles wat u doet een goede lichaamshouding aan te nemen, kunt u heel wat klachten aan rug, nek of gewrichten vermijden. Prof. dr. Gaëtane Stassijns helpt u op weg naar de juiste houding. 

Zorg op maat voor kunstenaars: The show must go on?

Oktober 2016

Veel kunstenaars kampen vroeg of laat met blessures. Omdat ze vaak moeilijk de juiste medische hulp vinden, start het UZA in overleg met de Universiteit Antwerpen het medisch expertisecentrum Antwerp HeArts.

Het UZA groeit, letterlijk en figuurlijk

Januari 2016

Elk jaar stijgt het aantal raadplegingen, opnames, operaties … in het UZA. Ook de infrastructuur groeit mee, met een nieuwe ziekenhuisvleugel in 2015 en nog heel wat toekomstplannen!

Jonge sporters? Vijf gouden tips!

Juli 2015

Uw kind wil naar een sportclub? Super! Niet elke achtjarige is echter een Tom Boonen of Kim Clijsters in de dop. Daarom: vijf gouden tips voor ouders van aanstormende sporttalenten.

Revalidatie bij prostaatkanker: zeg niet patiënt, maar sporter

April 2014

Patiënten met ongeneeslijke prostaatkanker hebben dankzij hormoontherapie vaak nog jaren te leven, maar ze verliezen wel hun fitheid. Een aangepast revalidatieprogramma kan het verschil maken.

Hou uw rug te vriend in 7 tips

Januari 2014

Wie al eens rugklachten heeft gehad, weet hoe belangrijk het is om je rug in ere te houden. Bewegen, werken en slapen met respect voor je rug zou een gezonde reflex moeten zijn. Zeven tips voor een sterke rug. 

Ai, dokter, mijn rug ...

Oktober 2013

Vorige week nog was ik op ziekenbezoek bij een collega. 35 is hij, papa van twee vinnige kleuters, in de fleur van zijn leven dus. Hij is volop aan het herstellen van een rugoperatie, de derde al. Nu, zes maanden na de operatie kan hij wat wandelen, zijn kinderen naar school brengen en hen in bed stoppen. Meer niet.

Sport op voorschrift

Oktober 2012

Veel diabetici doen te weinig aan sport. Nochtans gaan diabetes en beweging prima samen, als het op de juiste manier gebeurt. De dienst fysische geneeskunde start nu met een bewegingsprogramma om diabetespatiënten op weg te helpen.

Welkom terug?

Juli 2012

Vzw Rondpunt ijvert voor een betere opvang van verkeersslachtoffers in Vlaanderen. Een centraal aandachtspunt is de slachtoffers helpen terug te keren in de maatschappij. 

Revalidatie: de lange weg terug

Juli 2012

Na het ziekenhuis volgt voor verkeersslachtoffers meestal een lange revalidatie, vaak letterlijk met vallen en opstaan. Revalidatieziekenhuis Revarte opende een apart centrum voor jonge verkeersslachtoffers. ‘Ik wil zo snel mogelijk weer aan het werk’, zegt revalidant Kenny (19). 

Van het eerste uur

Juli 2012

Het leven van verkeersslachtoffers en hun familie wordt vaak letterlijk in één klap overhoop gehaald. Opvang en begeleiding, van die onwezenlijke eerste uren tot de moeilijke maanden daarna, zijn dan cruciaal. ‘Je moet aanvoelen wat mensen nodig hebben’, zegt maatschappelijk werker Lieve Verbist.

Getuige van een ongeval?

Juli 2012

Wat moet u doen wanneer u getuige bent van een ongeval? 

Geraakt in de knop

Juli 2012

Een groep apart zijn kinderen die na een ongeval een hersenbeschadiging hebben opgelopen. Zij worden gevolgd door de kinderneurologen, vaak al op intensieve zorg.

Na de klap

Juli 2012

Een harde klap, versplinterd glas op de weg, omstanders die te hulp schieten, chaos en iemand die 112 belt. Voor veel verkeersslachtoffers is dat het begin van een lang traject, dat meestal begint met een spoedopname. Zes specialisten vertellen over de rol van hun dienst in het vaak delicate behandelingstraject van verkeersslachtoffers. 

Gewrichtsproblemen... en hoe ze te voorkomen

Juli 2012

Versleten of beschadigde gewrichten kunnen vandaag dan wel vervangen worden door hightechprotheses, ook die gaan niet eeuwig mee. De beste remedie blijft dus: gewrichtsproblemen voorkomen. Prof. dr. Francis Van Glabbeek legt uit hoe je dat het beste doet.

Revalidatie nieuwe start voor (ex)-kankerpatiënten

Oktober 2011

Kankerpatiënten hebben het vaak moeilijk om na hun behandeling de draad van hun leven weer op te pikken. Het Multidisciplinair Oncologisch Centrum Antwerpen (MOCA) en de dienst fysische geneeskunde zetten een revalidatieprogramma op poten dat patiënten helpt hun fysieke en mentale kracht te herwinnen.

'Ik ga niet meer over mijn grenzen'

Juli 2011

Ze had voortdurend pijn en kon niet meer stappen: de artrose sloeg hard toe bij Ann Coens (66). Een tijd lang verbeet ze de pijn, tot ze hulp zocht bij de dienst fysische geneeskunde in het UZA. Vandaag is het leed zo goed als geleden.

Kunstgewricht als laatste optie

Juli 2011

Bij verregaande artrose kan een kunstheup of -knie de oplossing zijn. Al blijft het een laatste optie, beklemtoont prof. dr. Johan Somville, diensthoofd orthopedie. ‘We opereren alleen als de patiënt er zelf om vraagt én als hij bereid is om te revalideren.’

Revalidatie: sterker door beweging

Juli 2011

Weggesleten kraakbeen kun je niet terugtoveren. Wel kun je de algemene conditie verbeteren en de spieren rondom de getroffen gewrichten versterken. Met kinesitherapie herwinnen artrosepatiënten vaak een groot stuk beweeglijkheid.

Spaar uw gewrichten - Tips

Juli 2011

Hebt u last van artrose? Vermijd dan zeker overbelasting van uw gewrichten.

Artrose - Als bewegen pijn doet

Juli 2011

Stramme en pijnlijke gewrichten, eenvoudige bewegingen die niet meer lukken … : artrose is geen pretje. De dienst fysische geneeskunde van het UZA benadert het probleem vanuit verschillende hoeken. ‘Artrose is niet omkeerbaar, maar gelukkig wel controleerbaar’, zegt prof. dr. Gaëtane Stassijns.

Revalidatie - Word ik weer de oude?

Januari 2011

CVA-patiënten willen maar één ding: weer helemaal de oude worden. Dat kan echter lang niet altijd. ‘Het spontane herstelproces van de hersenen kunnen we niet beïnvloeden. Maar we kunnen er wel voor zorgen dat de patiënt zijn herstelkansen optimaal benut’, klinkt het op de revalidatie-afdeling.

Sportmedisch onderzoek: sporten met verstand

Oktober 2010

Wie in het wilde weg begint te sporten, zonder te weten hoe zijn lichaam eraan toe is, kan voor onaangename verrassingen komen te staan. ‘Een preventief sportmedisch onderzoek kan blessures en ander leed voorkomen, op elke leeftijd’, zegt sportarts dr. Guy De Schutter.

Sporten met hindernissen

Juli 2010

Sporten met een zwakke rug, een hartkwaal of een motorische handicap: het is absoluut mogelijk. ‘Er zijn maar heel weinig ziektes of handicaps die sport blijvend in de weg staan’, zegt prof. dr. Gaëtane Stassijns, waarnemend diensthoofd fysische geneeskunde.