Artikels over "cardiologie"

Cardiochirugie pioniert met NeoChord hartklepoperatie

Februari 2020

Cardiochirurg dr. Dina De Bock herstelde dit najaar als eerste in Vlaanderen een lekkende mitralisklep terwijl het hart van de patiënt bleef kloppen. Dat kan dankzij de NeoChord-technologie. Die baanbrekende techniek maakt de operatie veel minder ingrijpend voor de patiënt.

Leer een leven redden, volg een gratis opleiding

Oktober 2019

Weet jij wat je moet doen als iemand ernstig gewond of buiten bewustzijn is? 112 bellen is een goede reflex, maar door zelf al de eerste zorgen te geven, wordt de kans op een goede afloop nog groter.

 

Coma: vaak een kwestie van afwachten

Oktober 2019

Een hartstilstand, een hersenbloeding, een ongeval – allerlei oorzaken kunnen patiënten in een comateuze toestand brengen. Hoe worden ze in het UZA opgevolgd? ‘We doen er alles aan om patiënten uit hun coma te krijgen’, zegt neurologe dr. Ingrid Baar van de dienst intensieve zorg.

Aortakliniek

Juli 2019

Van een gescheurde aorta, in de volksmond soms foutief hartaderbreuk genoemd, tot een vernauwde hartslagader: de aortakliniek behandelt aortaproblemen met een uitgebreid multidisciplinair team.

 

Aneurysma in de borstkas is vaak erfelijk

Juli 2019

Als mensen voor hun vijftigste een aneurysma in de borstkas ontwikkelen, is de oorzaak bijna altijd genetisch. Een genetische diagnose is dan van groot belang voor de patiënt én zijn familie.

Aangeboren aorta-aandoeningen vragen complexe zorg

Juli 2019

De aortakliniek behandelt ook volwassenen met een aangeboren aorta-aandoening, zoals coarctatio aortae, een aangeboren vernauwing van de aortaboog. De behandeling van aangeboren aortaziekten is sterk verbeterd.

Aortascheur: 'Behandeling in UZA was voor mij de enige optie'

Juli 2019

Het leek rugpijn, maar in het Poolse ziekenhuis waar Kojo (53) belandde, kwam een grote aortascheur aan het licht. 'Een repatriëring naar het UZA was mijn beste optie, dus nam ik het risico.'

 

Vijf vragen over het aneurysma

Juli 2019

Een aneurysma, een verwijding van het bloedvat zeg maar, kan lange tijd ongemerkt groeien zonder dat je er erg in hebt. Hoe weet je of jij een risico loopt? En wat doe je als je de diagnose krijgt? Prof. dr. Jeroen Hendriks, vaatchirurg, en prof. dr. Bart Loeys, geneticus, aan het woord.

'Aorta alleen opereren als het niet anders kan'

Juli 2019

Van een gescheurde aorta, in de volksmond soms foutief hartaderbreuk genoemd, tot een vernauwde hartslagader: de aortakliniek behandelt aortaproblemen met een uitgebreid multidisciplinair team.

 

Perfect gezond en toch een hoge bloeddruk

April 2019

Een lagere bloeddruk? Die krijg je niet door af en toe intensief te sporten, wel door gezonder te leven en regelmatig te bewegen aan een matig tempo. Kliniekhoofd cardiologie dr. Hilde Heuten geeft meer uitleg bij vijf opmerkelijke feiten.

Stoppen met roken? Yes you can!

Januari 2019

Waarom is stoppen met roken zo moeilijk? En vooral: hoe lukt het wel? We vragen het aan UZA-tabacologen Karine Colebrants, Dirk Quina en Steffi Van Uffelen.

Hartproblemen na kanker: beter voorkomen

Januari 2019

Omdat sommige kankerbehandelingen schadelijk zijn voor het hart, begon het UZA met een onco-cardiologische raadpleging. De bedoeling is om eventuele hartproblemen zo vroeg mogelijk op te sporen. 

Orgaandonatie: Chris schonk haar nier, Natalia kreeg een hart

oktober 2018

Orgaandonatie redt levens, maar verandert ook de levens van alle betrokkenen. Chris (50) stond haar nier af aan haar dochter. Natalia (20) kreeg een donorhart. Beiden doen hun verhaal.

Chronische stress is niet onschuldig

oktober 2018

Iedereen staat wel eens nagelbijtend in de file of is al eens nerveus voor een presentatie. Maar wat als stress je leven beheerst? Wat doet chronische stress met je lichaam en hoe raak je ervan af?

Hoe ongezond is fijn stof?

Juli 2018

Fijn stof en luchtvervuiling zijn niet alleen slecht voor je luchtwegen, maar ook voor je hart. Kinderen zijn extra kwetsbaar. Twee UZA-specialisten geven uitleg en tips.

Hartproblemen bij vrouwen blijven te vaak onder de radar

Juli 2018

Hart- en vaatziekten zijn de belangrijkste doodsoorzaak bij vrouwen in België. Met de ‘Vrouw en hart’-raadpleging wil het UZA onder leiding van prof. dr. Bharati Shivalkar hartkwalen bij vrouwen sneller opsporen.

Hartklep herstellen met minimaal invasieve chirurgie

April 2018

Eddy (73) tenniste nog elke week, tot hij plots hartproblemen kreeg. Via een nieuwe operatietechniek werd zijn hartklep hersteld langs een kleine insnede. ‘Ik ben heel blij dat ik snel weer op de been was.’

Is zitten ongezond?

Januari 2018

Is zitten het nieuwe roken? Almaar meer onderzoek wijst in die richting. Hier vind je alvast enkele goeie argumenten om minder te zitten én tips om vaker uit je luie stoel te komen.

Sportcardiologen beoordelen ECG's

Juli 2017

Bij een goede sportmedische keuring hoort een elektrocardiogram. Sinds kort kunnen sportartsen zo'n ECG binnen de 24 uur laten beoordelen door een sportcardioloog, via een webportaal van de dienst cardiologie.

Axel leeft met interne defibrillator: 'Ik had al vijf keer dood moeten zijn'

Juli 2017

 Axel (44) leeft al jaren met een interne cardiovertor defibrillator (ICD), een geïmplanteerd toestelletje dat zijn hart indien nodig een elektrische schok geeft. 'Zonder ICD was ik geen 37 geworden.'

Hartritmestoornissen: een sluipend gevaar

Juli 2017

Hartritmestoornissen geven niet altijd duidelijke klachten, maar ze kunnen behoorlijk gevaarlijk zijn. Zeker als u ouder bent dan 65 jaar, moet u alert zijn voor alarmsignalen: tijdig behandelen is de boodschap.

Dienst cardiologie

Juli 2017

De dienst cardiologie, sinds kort onder leiding van prof. dr. Hein Heidbuchel, telt 24 cardiologen, drie hoofdverpleegkundigen, drie hartfalenverpleegkundigen, een coördinator-kinesitherapeut voor cardiale revalidatie, een diëtiste, een psychologe en secretariaatsmedewerkers.

Telemonitoring hartpatiënten: alsof je elke dag op controle gaat

Juli 2017

Hartpatiënten die hun bloeddruk, hartslag en gewicht dagelijks laten opvolgen via telemonitoring, blijven langer gezond. De dienst cardiologie onderzoekt of dat ook in Vlaanderen kan.

Vaatlabo: alles in goede banen

Januari 2017

Spataders, trombosen in de arm, vocht in de benen, stenosen … welk probleem een patiënt ook heeft met zijn bloed- of lymfebanen, het vaatlabo zorgt voor de juiste behandeling. Een dag uit het leven van Inge Wellemans, verpleegkundige in het vaatlaboratorium.
 

Geluidsoverlast en uw gezondheid

Januari 2017

Van oorsuizen over hartritmestoornissen tot mentale problemen: lange tijd blootstaan aan intensieve geluiden kan uw gezondheid aantasten. De 9 meest voorkomende effecten van lawaaihinder.

Zuinig met radiologische straling: UZA-aanpak internationaal bekroond

Januari 2017

De dienst radiologie doet al het mogelijke om de stralingsdosis voor patiënten tijdens een onderzoek zo laag mogelijk te houden. Die inspanning werd beloond met het EuroSafe Imaging Stars label, een Europees keurmerk voor goede beeldvorming.

Nieuw zorgplatform voor (jong)volwassenen met aangeboren hartafwijking

Oktober 2016

De dienst cardiologie heeft er een groep patiënten bij: kinderen met aangeboren hartafwijkingen die intussen de volwassen leeftijd hebben bereikt. Om ze aangepaste zorg te bieden, bouwde het UZA een nieuw platform uit.

Gezondheidsapps: welkom bij dr. Smartphone

Juli 2016

Kijken of een moedervlekje verdacht is, bijhouden hoe actief u bent of zelfs een diagnose stellen: voor alles en nog wat bestaan er gezondheidsapps. Een positieve evolutie of de zoveelste hype?

Het UZA groeit, letterlijk en figuurlijk

Januari 2016

Elk jaar stijgt het aantal raadplegingen, opnames, operaties … in het UZA. Ook de infrastructuur groeit mee, met een nieuwe ziekenhuisvleugel in 2015 en nog heel wat toekomstplannen!

Hart- en vaatziekten gevaarlijk voor vrouwen

Januari 2016

'Op het vlak van hart- en vaatziekten zijn vrouwen wel degelijk het zwakke geslacht', zegt prof. dr. Bharati Shivalkar. 'Door hun anatomische verschillen zijn ze meer vatbaar voor cardiovasculaire aandoeningen. Tegelijk vallen de symptomen minder op.'

Donderslag bij heldere hemel

Oktober 2015

Yücel (45) uit Vlissingen kroop in juni 2015 door het oog van de naald toen hij hals over kop in het UZA moest worden geopereerd aan een aortaverwijding. 'Het voelt als een tweede kans.'

10 jaar kunstharten in het UZA

Oktober 2015

Tien jaar geleden deden de eerste kunstharten hun intrede in het UZA. Intussen hebben de hoogtechnologische pompen het leven van 62 patiënten gered of drastisch verbeterd.

Telegeneeskunde: smart revalideren

April 2015

Enkele maanden geleden kon Gabrielle, 81 en hartpatiënte, geen tien stappen zetten zonder even te moeten uitblazen. Sinds ze thuis een trainingsprogramma voor hartpatiënten volgt, waarbij ze via een smartphone wordt begeleid door het UZA-team, wandelt ze probleemloos kilometers ver. 

 

Samenwerking tussen ziekenhuizen: gebundelde zorg is betere zorg

Januari 2015

Ziekenhuizen verenigen zich almaar vaker tot grote ziekenhuisnetwerken, om zo efficiënter en aanvullend te kunnen werken. Met welke ziekenhuizen werkt het UZA samen en wat is de meerwaarde daarvan?

Cardiologie: slaapapneu beschadigt hart en vaten

Oktober 2014

Als je slaapapneu laat behandelen, voel je je niet alleen veel uitgeruster, maar verminder je ook sterk de kans op hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit baanbrekend onderzoek van de dienst cardiologie.

RAP-consultatie: snelle hulp bij hartklachten

April 2014

Als de huisarts u aanraadt om langs te gaan bij een cardioloog, doet u dat het best snel. Bij de RAP-raadpleging kan dat binnen de week, op aanvraag van uw huisarts.

Hartoperatie wordt nachtmerrie

Januari 2014

Wat voor François (74) een perfect haalbare hartoperatie moest worden, draaide uit op een nachtmerrie. Liefst een maand lag hij op intensieve zorg en het kwam zelfs tot reanimatie. 

Omgaan met de angst

Januari 2014

Als mensen mogelijk tegen een levensbedreigende ziekte aankijken, zijn ook psychosociale begeleiding en menselijke opvang cruciaal. De psychologe en verpleegkundige vertellen.

Alert reageren

Januari 2014

Erfelijke hartaandoeningen komen niet zelden aan het licht op een afdeling spoed of intensieve zorg. Dr. Rudi De Paep van de dienst intensieve zorg: ‘Als een 24-jarige neervalt tijdens het joggen, weet je dat er meer aan de hand is.'

Genmutatie bij vader en zoon

Januari 2014

Toen de kleine Alexander op een leeftijd van amper anderhalf jaar oud ernstige hartritmestoornissen en een hersentrombose kreeg, wees alles in de richting van een erfelijke ziekte. Het verhaal van een lange speurtocht. 

Cardiogenetica: zoeken naar het foute gen

Januari 2014

Als artsen een erfelijk hartprobleem vermoeden, is DNA-analyse niet zelden de sleutel tot de diagnose. Een nieuwe revolutionaire techniek geeft het genetisch onderzoek als het ware vleugels.

Leven met een erfelijke hartkwaal

Januari 2014

Een erfelijke hartziekte kan iemands leven flink door elkaar schudden. ‘Sommige patiënten moeten koorts, saunabezoeken, zware inspanningen of bepaalde medicatie vermijden om hun risico te beperken’, zegt dr. Johan Saenen. ‘Ook piekinspanningen of grote stress kunnen echter gevaarlijk zijn.

3 x erfelijke hartproblemen

Januari 2014

Er zijn drie belangrijke groepen erfelijke hartproblemen.

Cardiogenetica: speurtocht op leven en dood

Januari 2014

Weinig is zo beangstigend als een persoon die totaal onverwacht op de spoed belandt met levensbedreigende hartproblemen. Zeker bij mensen jonger dan 45 jaar is de kans in zo’n geval groot dat het om een erfelijke aandoening gaat. En dan heeft de hele familie er baat bij daar het fijne van te weten.

Stamcelonderzoek: hoopvol maar realistisch

Juli 2013

Stamceltherapie werd een jaar of tien geleden voorgesteld als een veelbelovende optie voor zowat alle medische aandoeningen. Vandaag zijn de onderzoekers veel voorzichtiger geworden. ‘Het onderzoek loopt verder, maar het blijkt allemaal veel complexer dan verwacht,’ zeggen prof. dr. Zwi Berneman en prof. dr. Peter Ponsaerts. 

Hartfalenverpleegkundige in de kijker

April 2013

Patiënten die aan hartfalen lijden, moeten strikte regels in acht nemen op het vlak van voeding en medicatie. Gelukkig kunnen ze voor informatie, advies en vragen terecht bij de hartfalenverpleegkundige.

U Zegt: defibrillator

April 2013

Wat is een defibrillator? Wat is het verschil tussen een interne en een externe defibrillator? Waar vind ik ze?

'In het UZA ben je geen nummer'

Januari 2013

'Het UZA? Dat vond ik maar een kille fabriek', zegt Jeff. 'Tot ik tien dagen in het ziekenhuis moest verblijven. Het heeft me aangenaam verrast hoe warm en persoonlijk je hier behandeld wordt.'

Screening jonge sporters: met een gerust hart het veld op

Januari 2013

De kans dat een jonge sporter in volle actie aan een hartstilstand sterft, is miniem. Elk overlijden is er echter één te veel. ‘Iedereen die ouder is dan 12 jaar en sport in competitieverband, laat zich het best screenen,’ zegt UZA-cardiologe dr. Catherine De Maeyer. 

Behandeling hartfalen: ver voorbij het hokjesdenken

Oktober 2012

Een almaar ouder wordende bevolking, een explosie aan – vaak dure – behandelingsmogelijkheden, nieuwe inzichten vanuit de genetica … Cardiologen en cardiochirurgen staan voor grote uitdagingen. Een vooruitblik. 

Die eerste harttransplantatie

Juli 2012

Luc Arnauts, verpleegkundige op de afdeling hartkatheterisatie, zal nooit de eerste patiënt vergeten die in het UZA een harttransplantatie onderging. ‘Dat iemand op zo korte tijd zo spectaculair beter kon worden, dat hadden we nog nooit gezien.’

Nierpatiënten in beweging

Juli 2012

Nierpatiënten overlijden vaker aan hart- en vaatziekten dan aan hun nierprobleem. Dr. Amaryllis Van Craenenbroeck van de dienst nefrologie-hypertensie onderzoekt in hoever dagelijkse beweging het risico op vaatlijden kan verminderen.

Hoe herkent u een hartaanval?

Januari 2012

Wat zijn de mogelijke symptomen van een hartaanval? Hoe herkent u een hartaanval bij uzelf of iemand in uw omgeving? 

Wat is een hartaanval?

Januari 2012

Bij een hartaanval raakt een van de kroonslagaders plots verstopt door een bloedklonter. Zo’n klonter ontstaat wanneer er op een weke plek in de aderwand een scheurtje is opgetreden. 

'Er was geen vuiltje aan de lucht. Dacht ik'

Januari 2012

Frederik is net veertig geworden. Sportief uiterlijk, fervent diepzeeduiker, nooit gerookt. Zijn hartinfarct in september 2011 kwam dan ook als een donderslag bij heldere hemel. ‘En toch besef ik nu dat ik allesbehalve gezond bezig was. Dat moet en zal veranderen.’

Zorg voor uw hart

Januari 2012

Het aantal hartinfarcten is de afgelopen dertig jaar nagenoeg gehalveerd. Dat is vooral te danken aan betere preventie. Wat kun je doen om een hartaanval te voorkomen? Cardioloog prof. dr. Marc Claeys en revalidatiecardiologe dr. Catherine De Maeyer zetten het voor u op een rijtje.

Van ziekenhuisbed naar fitnesszaal?

Januari 2012

Opnieuw in beweging komen na een hartaanval is een absolute must. In de cardiale revalidatie van het UZA gebeurt dat onder multidisciplinaire begeleiding. ‘Het gaat om meer dan lichaamstraining. We helpen patiënten op weg naar een gezondere levensstijl’, zegt cardiologe dr. Catherine De Maeyer.

Geen minuut te verliezen

Januari 2012

Hoe sneller een hartinfarct wordt behandeld, hoe kleiner de schade aan de hartspier. ‘De meeste tijd gaat verloren doordat mensen aarzelen om hulp in te roepen’, zegt prof. dr. Chris Vrints, diensthoofd cardiologie. In het UZA kan een verstopte kroonslagader dag en nacht met spoed worden opengemaakt.

Telegeneeskunde: draadloos naar de dokter

Juli 2011

Uw arts die automatisch een bericht krijgt als uw hartritme rare sprongen maakt, of de diabetesverpleegkundige die vanop afstand meevolgt hoe uw suikerspiegel evolueert, het is al lang geen science fiction meer. Telegeneeskunde is vandaag al een feit, ook in het UZA.

Nieuwe hartklep via de lies

April 2011

Behoorlijk wat zeventigplussers krijgen vroeg of laat vernauwingen aan de aortaklep. Met een nieuwe techniek, waarbij een nieuwe hartklep wordt ingebracht via de lies, is behandeling nu ook weggelegd voor patiënten die geen openhartoperatie aankunnen. Het UZA leverde daarbij pionierswerk.

Sportmedisch onderzoek: sporten met verstand

Oktober 2010

Wie in het wilde weg begint te sporten, zonder te weten hoe zijn lichaam eraan toe is, kan voor onaangename verrassingen komen te staan. ‘Een preventief sportmedisch onderzoek kan blessures en ander leed voorkomen, op elke leeftijd’, zegt sportarts dr. Guy De Schutter.

Sporten met hindernissen

Juli 2010

Sporten met een zwakke rug, een hartkwaal of een motorische handicap: het is absoluut mogelijk. ‘Er zijn maar heel weinig ziektes of handicaps die sport blijvend in de weg staan’, zegt prof. dr. Gaëtane Stassijns, waarnemend diensthoofd fysische geneeskunde.

Weg met stress

April 2010

Stress is ongezond, maar hoe kom je ervan af? We legden ons oor te luisteren bij tien UZA-medewerkers: hoe gaan zij stress te lijf?

Hoge bloeddruk

Januari 2010

De bloeddruk is de druk die het bloed uitoefent op de wanden van onze bloedvaten. Het hart stuwt het bloed als een pomp door onze aderen. De druk is het hoogst op het moment dat ons hart samentrekt, en het laagst tussen twee hartslagen in. Daarom wordt de bloeddruk uitgedrukt in een bovendruk en een onderdruk. Liggen de waarden hoger dan 14 over 9, dan is er sprake van een te hoge bloeddruk of hypertensie.

'Ik dacht dat het gedaan was'

Oktober 2009

Antwerpenaar John (68) kreeg op 17 juni 2008 een nieuw hart. Hij is net terug uit vakantie, voor het eerst sinds zijn transplantatie. Nog elke dag denkt hij aan de donor wiens hart hem in leven houdt.

Tijd winnen met medische toptechnologie

Oktober 2009

De wachttijden voor donororganen blijven een pijnpunt. Want meestal hebben patiënten het orgaan juist dringend nodig. Artsen zetten dan ook alle middelen in om de wachttijd zo goed mogelijk te overbruggen, zoals een kunsthart, zuurstoftherapie of dialyse.

Onder spanning - Leven met stress

Oktober 2009

Chronische stress is spanning die te lang aanhoudt, die uitput en zelfs ziek maakt. Het fenomeen illustreert als geen ander de wisselwerking tussen lichaam en geest. Ons lichaam toont wat er omgaat in onze psyche. Stress in vier stellingen.

30 jaar UZA: drie medische mijlpalen

Oktober 2009

Wie vandaag ziek wordt of een ongeval krijgt, heeft veel meer kans op genezing dan 30 jaar geleden. Dat is onder meer te danken aan de betere behandeling van het hartinfarct, de introductie van de MUG (Medische Urgentie Groep) en de revolutie binnen de beeldvorming. Drie verhalen uit eerste hand.

Goede vetten op het menu

Juli 2009

Dat er goede en slechte vetten bestaan, weet u wellicht wel. Slechte vetten zorgen ervoor dat onze bloedvaten dichtslibben, met hart- en vaatziekten tot gevolg. Maar wat zijn nu goede en slechte vetten? En in welke voedingswaren vindt u ze?

Hartkatheterisatie: opereren in een magnetisch veld

Juli 2009

Het UZA installeerde als tweede centrum in Vlaanderen een katheterisatielaboratorium met magnetische navigatie. Daarin staat de arts niet meer aan de behandeltafel, maar stuurt hij de katheter van op afstand aan door het magnetische veld aan te passen. Voordelen zijn een grotere precisie en minder straling.

'Opereren en inspireren'

April 2009

Contrabassist Maurice Aerts (80) kreeg eind 2007 een nieuwe aortaklep in het UZA. In het ziekenhuis lig je niet voor je plezier, maar toch is hij vol lof over zijn verblijf. Meer nog, het inspireerde hem zelfs tot een muziekstuk.

Beter bewaakt met nieuwe monitoren

Januari 2009

Op de afdelingen cardiochirurgie, cardiologie en longziekten worden de vitale functies van patiënten voortaan nog nauwkeuriger gecontroleerd. Een ingenieus monitorsysteem, draadloos verbonden met mobiele telefoons, waarschuwt de verpleegkundigen onmiddellijk bij ernstige problemen.

Koeling kan hersenschade beperken

oktober 2008

Het is een trieste realiteit, maar de overlevingskansen na een hartstilstand zijn klein. De hersenen kunnen immers op heel korte tijd zwaar beschadigd raken. Koeling kan echter de neurologische schade helpen beperken.

Snelle hulp redt levens

oktober 2008

Bij een plotse dood telt elke minuut. Als de omstaanders telkens hartmassage zouden doen of de patiënt defibrilleren, zouden de overlevingskansen enorm toenemen. Prof. dr. Leo Bossaert, die onlangs op rust ging als diensthoofd intensieve zorg, wijdde er zijn carrière aan.

Leven met een defibrillator

oktober 2008

In België lopen naar schatting 5000 mensen rond met een ingeplante defibrillator. Als zij een hartstilstand krijgen, levert dat toestel automatisch een elektrische schok af die hun hart weer op gang brengt.

Het hart: een kwestie van elektriciteit

oktober 2008

Uw hart klopt in normale omstandigheden zo’n 70 keer per minuut. Maar waarom doet het hart dat?

De oorzaken van plotse dood

oktober 2008

Als uw hart gezond is, loopt u geen risico op een plotse hartstilstand. Bij mensen jonger dan 30 overkomt het ongeveer 1 persoon op 100.000, meestal door een aangeboren hartafwijking waar men geen weet van had.

Als het hart stil blijft staan...

oktober 2008

We spreken van plotse dood als iemand plots en onverwacht neervalt met een hartstilstand en een circulatiestilstand binnen het uur na de eerste symptomen. Zonder reanimatie leidt die toestand onvermijdelijk tot de dood, doordat de hersenen onvoldoende zuurstof krijgen.