Artikels over "apotheek"

Zelfmedicatie: do's en don'ts

april 2017

U hoeft niet voor elk klein kwaaltje naar de dokter te hollen. Soms is het perfect mogelijk om een lichte hoofdpijn of koorts zelf aan te pakken. Maar als u daarvoor een geneesmiddel gebruikt, hou dan wel enkele regels in acht.

Medicijnen: wie leest de bijsluiter?

Januari 2016

Elk medicijn kan bijwerkingen hebben, maar moet u daarvan wakker liggen? En hoe voorkomt het UZA dat een patiënt een ongelukkige combinatie van medicijnen krijgt voorgeschreven? We vragen het aan apotheker John Leys.

Medicatie: thuis en in het ziekenhuis

Januari 2015

Bij een opname in het ziekenhuis of bij het naar huis gaan, is extra aandacht voor medicatie op zijn plaats. Bij dergelijke overgangen is de kans op medicatiefouten immers groter. Enkele tips!

Voorschrijven op stofnaam: andere naam, zelfde medicijn

April 2014

Misschien is het u al overkomen. Uw arts schrijft u uw vertrouwde medicatie voor, maar onder een andere naam dan u gewend bent. Krijgt u dan wel hetzelfde medicijn? Jazeker, en waarschijnlijk zelfs goedkoper, stelt hoofdapotheker Jo Swartenbroekx.

Het gevecht tegen de medicatiefout

Oktober 2013

Missen is menselijk, maar medicatiefouten kunnen zware gevolgen hebben voor de patiënt. Het UZA brengt alle incidenten in kaart met een nieuw registratiesysteem. Zo kunnen de afdelingen actie ondernemen om die fouten in de toekomst te vermijden.

Medicatie in het ziekenhuis: mag ik u onze huispil voorstellen?

Juli 2010

In het ziekenhuis krijg je niet altijd dezelfde medicatie als thuis. Niet zelden wordt je vertrouwde pil vervangen door een alternatief van een ander merk. Vanwaar dat verschil? We vragen het aan hoofdapotheker Jo Swartenbroekx en verpleegkundig afdelingshoofd Benito Vander Mast.

Chemotherapie

oktober 2008

Chemotherapie is de behandeling van kanker met middelen die de kankercellen doden of hun deling remmen. De meest toegepaste vorm maakt gebruik van cytostatica, medicijnen waarvan het merendeel ingrijpt op de chemische reacties in de cel die nodig zijn om celdeling tot stand te brengen. Cytostatica maken geen onderscheid tussen kwaadaardige en normale cellen. Maar aangezien kankercellen zich kenmerken door hun drang tot ongecontroleerde deling, zijn zij er het meest gevoelig voor.

Geen gewone apotheker

oktober 2008

John Leys werkt sinds 2001 als ziekenhuisapotheker in het UZA. Een beroep dat veel meer inhoudt dan het bereiden van pilletjes en zalven. ‘Als je dan hier en daar een nuttige oplossing kunt aanreiken en je ’s avonds met een gerust gemoed de deur achter je dichttrekt, met het besef dat meer dan 500 patiënten hun broodnodige medicatie hebben gehad, dan is mijn dag goed’, zegt John.